Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Στη Βουλή φέρνει η Κ. Παπανάτσιου το θέμα της αδειοδότησης ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο
Στη Βουλή φέρνει η Κ. Παπανάτσιου το θέμα της αδειοδότησης ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο

Στη Βουλή φέρνει η Κ. Παπανάτσιου το θέμα της αδειοδότησης ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Κ. σχετικά με την αδειοδότηση ανεμογεννητριών στο . Πήλιο.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι το Πήλιο σύμφωνα με το αναθεωρημένο της Περιφέρειας Θεσσαλίας «αποτελεί τοπίο Εθνικής αξίας που φιλοξενεί ποικιλία βιοτόπων και ειδών διαθέτει παραδοσιακούς οικισμούς και αξιόλογες ακτές κολύμβησης με αποτέλεσμα να είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός» .

Επιπλέον οι οικισμοί του Πηλίου υπόκεινται σε περιορισμούς δόμησης λόγω της εφαρμογής Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 11-6-1980 – ΦΕΚ 374/Δ/4-7-1980), για την της παραδοσιακότητάς τους.

Η  βουλευτής επισημαίνει ότι στο Δήμο οτίου Πηλίου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ ήδη έχουν  εκδοθεί 8 παραγωγής από το 2010 έως το 2020 συνολικής δυναμικότητας 81 MW. Πρόσφατα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου υπέβαλε αντίρρηση προς την ρυθμιστική αρχή ενέργειας κατά της από 2/12/ 2020 αίτηση της ΤΕΡΝΑ ΑΕ για την εγκατάσταση αιολικού Πάρκου ισχύος 45 MW στη Δημοτικής ενότητας Σηπιάδος του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην οποία αναφέρεται ότι ο Δήμος ουδέποτε παραχώρησε ή συμφώνησε να παραχωρήσει οποιοδήποτε τμήμα της ιδιοκτησίας του στην εν λόγω εταιρεία αλλά και εν γένει σε οποιονδήποτε προκειμένου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επένδυση εγκατάστασης αιολικών πάρκων και ζητά την ακύρωση της εν λόγω αίτησης.

Προηγουμένως, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με το αρ. πρωτ.  3850 12/3/2020 έγγραφο του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Δασαρχείο Βόλου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε ζητήσει να προβούν σε όλες τις διορθωτικές διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λαμβάνεται υπόψη η πλήρης αντίθεση του Δήμου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του.

Η κ. τονίζει ότι είναι γεγονός ότι η κοινωνία του Νοτίου Πηλίου είναι ανάστατη για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών κάτι που είναι εμφανές και από τις αποφάσεις του Δήμου οι οποίες συνυπογράφονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις καθώς θεωρούν ότι θα αλλοιωθεί το προστατευόμενο ιδιαίτερου κάλλους παραδοσιακό τοπίο γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στη τουριστική και λοιπή ανάπτυξη της περιοχής.

Η βουλευτής αναφέρει ότι η διείσδυση των ΑΠΕ οφείλει να γίνει με όρους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χωρίς να εμποδίζει άλλες μορφές ανάπτυξης. Παράλληλα θα πρέπει να αποφασίζονται και να αδειοδοτούνται κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης με τη τοπική κοινωνία η οποία θα πρέπει εκφέρει γνώμη, να απολαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη και να έχει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ της περιοχής της μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανής η ανάγκη ύπαρξης επικαιροποιημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ ΑΠΕ) που να προβλέπει τη διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030 και να οριοθετεί κατάλληλα τις περιοχές εγκατάστασής τους με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον, τις κατά τόπους ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες, να μην επηρεάζουν το φυσικό κάλλος και να μην προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών.

Η αναγκαία αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας είχε προκηρυχθεί από το Φεβρουάριο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά συμβασιοποιήθηκε με τεράστια καθυστέρηση  τον Οκτώβριο του 2020 από τη σημερινή κυβέρνηση και δεν αναμένεται η ολοκλήρωση της πριν την άνοιξη του 2022.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου ΕΧΠ ΑΠΕ και των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, δίνεται η δυνατότητα, μέσω του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ καθώς οι Άδειες Παραγωγής μπορούν πλέον να εκδίδονται χωρίς την απαίτηση να υπάρχει κυριότητά κατοχή ή χρήση του γηπέδου εγκατάστασης με αποτέλεσμα για εκτάσεις που ανήκουν στους Δήμους, οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τη μη τοποθέτηση ανεμογεννητριών να μην είναι δεσμευτικές.

Στη συνέχεια η βουλευτής θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργό:

1)Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αδειοδότησης όλων των αιτήσεων για Αιολικά έργα στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου; Ποια έργα βρίσκονται σε στάδιο ς περιβαλλοντικών όρων; Πώς προβλέπει το Υπουργείο ότι θα πραγματοποιηθεί ανάλυση σωρευτικών επιπτώσεων και πώς θα ελεγχθεί η ενδεχόμενη εικονική διάσπαση/κατάτμηση μονάδων για ευκολότερη περιβαλλοντικών όρων ;

2) Έχει ληφθεί υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία  ότι το Πήλιο προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 11-6-1980  λόγω της παραδοσιακότητας των οικισμών, αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης σύμφωνα και με το Αναθεωρημένο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παραδοσιακότητα του τοπίου και των οικισμών  του Νοτίου Πηλίου;

3) Με δεδομένο ότι η άναρχη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ προκαλεί πλέον την έντονη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών, θέτοντας σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση, πως σκοπεύουν να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιες αρχές την αντίθεση του Δ. Νοτίου Πηλίου στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών;

4) Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αντιμετωπίσει ολιστικά και άμεσα το ζήτημα της χωροθέτησης των ΑΠΕ και της ενδεχόμενης τακτικής της κατάτμησης επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ σε μικρότερα, με δεδομένη την υπερθέρμανση του τομέα των ΑΠΕ και τα θεσμικά κενά που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση