Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Στελέχωση του Κ.Υ. Αργαλαστής και Σταθμό ΕΚΑΒ στην περιοχή
Στελέχωση του Κ.Υ. Αργαλαστής και Σταθμό ΕΚΑΒ στην περιοχή

Στελέχωση του Κ.Υ. Αργαλαστής και Σταθμό ΕΚΑΒ στην περιοχή


Τη στελέχωση του Κ.Υ. ς, για τις ανάγκες του ασθενοφόρου, καθώς και τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. ς ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός με έγγραφό προς τον υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια.

Ο κ. Μιτζικός αναφέρει πως η υποστελέχωση του ασθενοφόρου του Κ.Υ. Αργαλαστής στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, επιφέρει πάγια αλλά και διαρκή προβλήματα. Αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς, θέτοντας σε κίνδυνο την των πολιτών, καθώς και το αξιόμαχο των εργαζομένων που δίδουν τον καλύτερό τους εαυτό, παρά τις αντιξοότητες.

Να σημειωθεί πως το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής στον Δήμο στελεχώνουν τρείς υπάλληλοι, οι δύο εκ των οποίων υπάλληλοι προγράμματος ΟΑΕΔ, όπου εργάζονται υποχρεωτικά σε μία βάρδια. Το προσωπικό που απασχολείται σήμερα δεν επαρκεί με αποτέλεσμα την ύπαρξη κενών στις βάρδιες, τα οποία επισημαίνουμε ότι αυξάνονται κατά τις άδειες του προσωπικού. Συνεπώς τυχόν επείγοντα περιστατικά δεν δύνανται εκ των πραγμάτων να καλυφθούν.

Επίσης υπάρχουν αρκετές προς το νοσοκομείο του Βόλου. Συγκεκριμένα το έτος 2019 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής πραγματοποιήθηκαν 272 , με αποτέλεσμα ολόκληρος ο Δήμος μας και ιδιαίτερα οι απομακρυσμένες περιοχές του να μένουν ακάλυπτες για πολλές ώρες.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της μεγάλης επισκεψιμότητας στο Δήμο μας τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται.

«Κρίνεται αναγκαία η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής για τις ανάγκες του ασθενοφόρου στο Δήμο μας, ώστε αφενός να μην παρουσιάζει ακάλυπτες βάρδιες θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια , αφετέρου να λειτουργήσει, ώστε να καλυφθούν οι απομακρυσμένες από το Κέντρο Υγείας περιοχές» επισημαίνει ο κ. Μιτζικός.

ημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Αργαλαστής

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου χαρακτηρίζει επίσης αναγκαία τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ κι επισημαίνει την υποστελέχωση του Κ.Υ. Αργαλαστής στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, που επιφέρει πάγια αλλά και διαρκή προβλήματα.

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο και λόγω της έλλειψης οδηγών αδυνατεί να καλύψει όλο το 24ωρο τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών. Το υπάρχον πλήρωμα περιορίζεται σε τρεις υπαλλήλους, οι δύο εκ των οποίων είναι υπάλληλοι προγράμματος ΟΑΕΔ, οι οποίοι εργάζονται υποχρεωτικά σε μία βάρδια. Το προσωπικό που απασχολείται δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα την ύπαρξη κενών στις βάρδιες, τα οποία αυξάνονται κατά τις άδειες του προσωπικού. Συνεπώς τυχόν επείγοντα περιστατικά δε δύνανται εκ των πραγμάτων να καλυφθούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Υ. Αργαλαστής, 272 διακομιδές πραγματοποιήθηκαν το έτος 2019. Οι διακομιδές επιφέρουν σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας καθώς η έλλειψη πληρώματος ασθενοφόρου αναγκάζει το ελλιπές να συνοδεύει τους ασθενείς στη διάρκεια της μεταφοράς τους με αποτέλεσμα το Κ.Υ. να μένει χωρίς γιατρό και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται με ώρες αναμονής. Το πρόβλημα επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της τουριστικής κίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής, εν όψη και της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορωναϊού, η λειτουργία μόνιμου σταθμού ΕΚΑΒ με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών καθίσταται επιτακτική ανάγκη καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης των διασωστών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η βάση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ δύναται να φιλοξενηθεί σε χώρο του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, ώστε να καλύπτει την περιοχή επί 24ώρου βάσεως.

Επιπρόσθετα η κρίση που δημιουργήθηκε, λόγω του φαινομένου της πανδημίας του κορωναϊού, έχει επιφέρει νέες ανάγκες σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων και της προστασίας των ασθενών, των επισκεπτών, του προσωπικού από πιθανή επιμόλυνση των χώρων του Κ.Υ. ,απαραίτητη κρίνεται η τοποθέτηση οικίσκου (ISO BOX) στον εξωτερικό χώρο αυτού για την εξέταση υπόπτων κρουσμάτων 19 και μελλοντικά για την ασφαλή εξέταση κρουσμάτων με παρόμοιες λοιμώξεις.

« Η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ, η αναστολή μετακίνησης των ιατρών για την στο Γ.Ν. Βόλου καθώς και η επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων, όπου έχουν μετακινηθεί οι ιατροί, θα στηρίξουν την ολοκληρωμένη παροχή άμεσης ς προσφέροντας σωστή μεταφορά του ασθενούς και ποιοτική φροντίδα, αναβαθμίζοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ενδυναμώνοντας τις δομές υγείας στον τόπο μας» τονίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

"Αλιεύοντας" την είδηση