Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Ψήφισμα -επιστολή διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου για τον ελαιόκαρπο
Ψήφισμα -επιστολή διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου για τον ελαιόκαρπο

Ψήφισμα -επιστολή διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου για τον ελαιόκαρπο

Ψήφισμα - διαμαρτυρίας ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, για τον ελαιόκαρπο.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, εκφράζοντας και μεταφέροντας την αγανάκτηση και απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών του Κεντρικού και του Νοτίου Πηλίου, αφού για μια ακόμη χρονιά βλέπουν να καταστρέφεται η ελαιοπαραγωγή τους από την σαρωτική επέλαση του δάκου και του γλοιοσπόριου.

Ήδη κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. Σήμερα όλες οι ποσότητες ελαιοκάρπου οδηγούνται προς ελαιο στα , ενώ δεκάδες τόνοι ελιάς σαπίζουν καθημερινά πεσμένοι στο έδαφος, αφού η τιμή του ελαιολάδου έχει φθάσει στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας.

Σήμερα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 2,00 € έως 2,10 € ανά κιλό λαδιού, όταν μόνο το κόστος συλλογής υπερβαίνει τα 2,00 € ανά κιλό λαδιού. Επομένως αντιλαμβάνεστε την τραγική οικονομική δυσκολία των ελαιοπαραγωγών . Η , που σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Δήμου είναι το βασικό προϊόν συγκομιδής, έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το δάκο, σε συνδυασμό με την έξαρση του γλοιοσπόριου και τις έντονες πρόσφατες .

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι την παρούσα ελαιοκομική περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο τόσο ως προς των αριθμό των διαβροχών, όσο και ως προς τις καλυπτόμενες περιοχές, εντούτοις η προσβολή από τον δάκο, κυρίως μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν μεγάλη.

Ο αιτείται :
Α) την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από την καταστροφή του προϊόντος από τον δάκο και το γλοιοσπόριο.
Β) την άμεση εφαρμογή της αποθεματος ελαιολάδου με ικανοποιητική τιμή ενίσχυσης ανά κιλό λαδιού στον ελαιοπαραγωγό.
Γ) την άμεση ενεργοποίηση φορέων όπως το Πανεπιστήμιο ς, η Περιφέρεια ς, Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί, σε συζήτηση για εξεύρεση αιτιών δακοπροσβολής αυτά τα χρόνια.

Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου , μιας περιοχής με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, αφού βλέπουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους να καταστρέφεται, μειώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα στηρίξετε έμπρακτα την προώθηση της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ – ΕΛΓΑ ή καταβολή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis)” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση