Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / ΠΗΛΙΟ / Ψήφισμα Δήμου Νοτίου Πηλίου για αποζημίωση πληγέντων ελαιοπαραγωγών
Ψήφισμα Δήμου Νοτίου Πηλίου για αποζημίωση πληγέντων ελαιοπαραγωγών

Ψήφισμα Δήμου Νοτίου Πηλίου για αποζημίωση πληγέντων ελαιοπαραγωγών

Ομόφωνα εγκρίθηκε  το ψήφισμα υπέρ των ελαιοπαραγωγών του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νοτίου Πηλίου που πραγματοποιήθηκε στις 29-11-2019.

Επιπλέον αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Γεωργίας  Μάκη Βορίδη, τους υφυπουργούς Γεωργίας, τους βουλευτές Νομού Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ , καθώς και στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Κολυνδρίνη Δωροθέα.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, σε συνεδρίασή του  την 29/11/2019 ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, εκφράζοντας και μεταφέροντας την αγανάκτηση και απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου, αφού για μια ακόμη χρονιά βλέπουν να καταστρέφεται η ελαιοπαραγωγή τους από την σαρωτική επέλαση του δάκου και του γλυοσκορίου (2018-2019 ολοκληρωτική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης).

Όλες οι ποσότητες ελαιοκάρπου οδηγούνται προς ελαιοποίηση στα ελαιοτριβεία ενώ δεκάδες τόνοι ελιάς και δεκάδες τόνοι καρπού ελιάς πεσμένοι στο έδαφος, σαπίζουν καθημερινά αφού η τιμή του ελαιολάδου έχει φθάσει στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας.

Σήμερα τιμή παραγωγού 2,00 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό λαδιού όταν μόνο το κόστος συλλογής υπερβαίνει τα 2,00 ευρώ ανά κιλό λαδιού.

Επομένως αντιλαμβάνεστε την τραγική οικονομική δυσκολία των ελαιοπαραγωγών.

Η βρώσιμη ελιά, που σε περιοχές του Δήμου είναι βασικό προϊόν δεν υπάρχει, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς από το δάκο.

Το Δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου ζητά:

Α) την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μας από την καταστροφή του προϊόντος από τον δάκο και το γλυοσκόριο .

Β) την άμεση εφαρμογή της αποθεματοποίησης ελαιολάδου με ικανοποιητική τιμή ενίσχυσης ανά κιλό λαδιού στον ελαιοπαραγωγό.

Γ) την άμεση ενεργοποίηση φορέων Πανεπιστήμιο, Περιφέρεια, Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί, αγρότες σε συζήτηση για εξεύρεση αιτιών δακοπροσβολής αυτά τα χρόνια.

Σε περιοχές όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με μονοκαλλιέργεια την ελιά και την ξερηκότητα του εδάφους θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να τυγχάνουν της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΥΤΩΝ.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα απογοητεύσετε τους ελαιοπαραγωγούς μας και θα σταθείτε όχι με λόγια παρηγοριάς στην πλάτης τους, αλλά έμπρακτα με άμεση οικονομική ενίσχυση τους μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ ΚΑΙ ΕΛΓΑ” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα- επιστολή διαμαρτυρίας .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Θεματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας - https://t.co/JvZwjTFX3B -

  • Εξιχνίαση 11 κλοπών από καταστήματα, επιχειρήσεις και δικύκλων στο Βόλο - https://t.co/PZVfXX3DhN -

  • Κορωνοϊός: 1.784 νέα κρούσματα, 39 θάνατοι - https://t.co/AAfcil49eU -

"Αλιεύοντας" την είδηση