Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Πρόταση χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για «Ολοκλήρωση Αλιευτικού Καταφυγίου Χορευτού»
Πρόταση χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για «Ολοκλήρωση Αλιευτικού Καταφυγίου Χορευτού»

Πρόταση χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για «Ολοκλήρωση Αλιευτικού Καταφυγίου Χορευτού»

 

Η Θεσσαλίας,  μετά την ωρίμανση των μελετών και την έκδοση των απαιτούμενων αδειών,  κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης για το έργο «Ολοκλήρωση Αλιευτικού Καταφυγίου Χορευτού Ζαγοράς», προϋπολογισμού 4.643.471, 23 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑ-ΕΣΠΑ 2014-2020, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε για την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου, ώστε μετά την ένταξη, να δημοπρατήσουμε το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες» δηλώνει ο Θεσσαλίας Κώστας .

Το

Το Χορευτού είναι κατασκευασμένο στη νοτιοανατολική άκρη της παραλίας του Χορευτού, εκεί όπου τελειώνει η αμμώδης παραλία, μετά την εκβολή χειμάρρου και στην θέση «Κιόσια».

Το 1980 κατασκευάστηκε το πρώτο τμήμα του βραχίονα και κατά διαστήματα γίνονταν επεμβάσεις συμπλήρωσης των λιθορριπών, εξαιτίας αλλοιώσεων, ενώ το 1993 άρχισαν να κατασκευάζονται τα εσωτερικά έργα κρηπιδώματος.

Σήμερα, τα υπάρχοντα έργα στο λιμάνι έχουν νομιμοποιηθεί με την Απόφαση 2695/17-3-2017 (ΑΔΑ: 6ΩΒ0Η-4ΕΑ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ επίσης έχει εκδοθεί η απόφαση 7599/72546/2018 (238/Δ/15-6-2018) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού-παραλίας.

Το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού Ζαγοράς παρουσιάζει προβλήματα προστασίας από τους μεγάλους κυματισμούς -ιδιαίτερα ανατολικούς και νοτιοανατολικούς- καθώς και προβλήματα προσάμμωσης. Για αυτό και τα προτεινόμενα έργα έχουν σαν σκοπό τη μείωση της επικινδυνότητας ελλιμενισμού και των προσαμμωτικών προβλημάτων, τη δημιουργία στοιχειώδους χερσαίας υποδομής, συνθήκες που θα οδηγήσουν στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού σκαφών.

Παρεμβάσεις
Τα προτεινόμενα έργα είναι:
– Επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 50 μ. και δημιουργία ακρομωλίου, με
συνολικό μήκος της επέκτασης 74 μ.
-Επέκταση του εσωτερικού κρηπιδώματος του προσήνεμου μώλου κατά 50 μ.
-Κατασκευή αντιπροσαμμωτικού μώλου μήκους 60 μέτρων
-Επένδυση τμήματος μήκους 191 μέτρων του υφισταμένου προσήνεμου μώλου με τετράποδα- εκβάθυνση λιμενολεκάνης
-Έργα χερσαίας ζώνης
-Ανακατασκευή του κατεστραμμένου εσωτερικού κρηπιδώματος του προσήνεμου μώλου σε μήκος 12 μέτρα και ανακατασκευή της μερικά κατεστραμμένης διατομής σε μήκος 6 μέτρα.

Όλα τα παραπάνω έργα έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με την αρ. πρωτ. ΟΙΚ 142555/22-7-09 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΕΥΠΕ. Επίσης έχουν εκδοθεί:
-η απόφαση 21097/216178/3-1-2019 (ΑΔΑ:ΩΒΩΣΟΡ-83Κ) του τμήματος Δημόσιας Περιουσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, περί απευθείας παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού
-η απόφαση ΔΔΠΒ0000642ΕΞ2019/01-02-2019 (ΑΔΑ:Ω7ΙΒΗ-ΜΧΡ) της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, περί παραχώρησης δικαιώματος χρήσης θαλάσσιου χώρου και πυθμένα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 35χρονης και βρέφους από τις Β. Σποράδες στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/ZLwth33Q3M -

  • Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις στην Σχολή Βυζ. Μουσικής της Μητροπόλεως Δημητριάδος - https://t.co/GGuqGUaGqK… -

  • Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών #ΠολιτιστικόΚέντροΚαλώνΝερών - https://t.co/QFzt00Tzjb -

"Αλιεύοντας" την είδηση