Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Προς έγκριση η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας του Μουσείου Μηλεών
Προς έγκριση η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας του Μουσείου Μηλεών

Προς έγκριση η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας του Μουσείου Μηλεών

Προεγκρίθηκε από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” η χρηματοδότηση του υ δημιουργίας νέου Μουσείου Μηλεών.

Ο Δήμος οτίου Πηλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος « Α. Τρίτσης » θα υποβάλει πρόταση, προκειμένου να ιδρύσει και δημιουργήσει το νέο Μουσείο Μηλεών.

Η πρόταση προεγκρίθηκε με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το με το ποσό των 330.000,00 € με ΦΠΑ. Μάλιστα ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Μάρτιν Σίμιτσεκ, με του προς τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικό βεβαιώνει πως η πρόταση που τέθηκε υπόψιν της Επιτροπής για την ίδρυση και δημιουργία του Μουσείου Μηλεών εμπίπτει στην σκοπιμότητα της πρόσκλησης, δεδομένου ότι συνάδει με τον άξονα προτεραιότητας “ Παδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Αθλητισμός” .

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ θα στεγαστεί στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, ένα εμβληματικό κτήριο στην κεντρική πλατεία του χωριού των Μηλεών, που ενώνεται με παραδοσιακό καλντερίμι με τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών έχει χαρακτηριστεί, ως η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γέ Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση.

Το Μουσείο Μηλεών θα εκτείνεται και στους τρείς ορόφους του κτηρίου.

Στον όροφο θα αναπτυχθεί η συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων της Ενορίας του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Παράλληλα, μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα παρουσιάζεται η ιστορία του ναού και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Στο νέο Μουσείο θα μπορεί με ηλεκτρονικά μέσα (video wall, κάμερες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές) να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας μικρών συζητήσεων /διαλέξεων εκ του σύνεγγυς (10/15 άτομα) αλλά και απομακρυσμένα (μέσω ηλεκτρονικής ς π.χ. zoom, webex κ.ά.) για εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο Μιχ. Μιτζικός ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021” , τον μητροπολίτη Δημητριάδος& Αλμυρού Ιγνάτιο, τον  πρωτοσύγκελο  της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών π. νσταντίνο, καθώς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την εκπόνηση της τεχνικής ς και την προμελέτη του έργου, που με τη λειτουργία του θα δώσει προστιθέμενη αξία στο πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση