Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Προς έγκριση η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας του Μουσείου Μηλεών
Προς έγκριση η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας του Μουσείου Μηλεών

Προς έγκριση η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας του Μουσείου Μηλεών

Προεγκρίθηκε από την Επιτροπή “Ελλάδα ” η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας νέου υ Μηλεών.

Ο οτίου Πηλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος « Α. Τρίτσης » θα υποβάλει πρόταση, προκειμένου να ιδρύσει και δημιουργήσει το νέο Μηλεών.

Η πρόταση προεγκρίθηκε με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το έργο με το των 330.000,00 € με ΦΠΑ. Μάλιστα ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής “Ελλάδα ” Μάρτιν Σίμιτσεκ, με επιστολή του προς τον δήμαρχο οτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικό βεβαιώνει πως η πρόταση που τέθηκε υπόψιν της Επιτροπής για την ίδρυση και δημιουργία του Μουσείου Μηλεών εμπίπτει στην σκοπιμότητα της πρόσκλησης, δεδομένου ότι συνάδει με τον άξονα προτεραιότητας “ Παδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Αθλητισμός” .

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ θα στεγαστεί στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, ένα εμβληματικό κτήριο στην κεντρική πλατεία του χωριού των Μηλεών, που ενώνεται με παραδοσιακό καλντερίμι με τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών έχει χαρακτηριστεί, ως η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Δι του Γένους Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση.

Το Μουσείο Μηλεών θα εκτείνεται και στους τρείς ορόφους του κτηρίου.

Στον ισόγειο όροφο θα αναπτυχθεί η συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων της Ενορίας του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Παράλληλα, μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα παρουσιάζεται η ιστορία του ναού και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Στο νέο Μουσείο θα μπορεί με ηλεκτρονικά μέσα (video wall, κάμερες και ηλεκτρονικοί υπο) να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας μικρών συζητήσεων /διαλέξεων εκ του σύνεγγυς (10/15 άτομα) αλλά και απομακρυσμένα (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας π.χ. zoom, webex κ.ά.) για εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021” , τον μητροπολίτη Δημητριάδος& Αλμυρού Ιγνάτιο, τον  πρωτοσύγκελο  της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών π. Κωνσταντίνο, καθώς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την εκπόνηση της τεχνικής έκθεσης και την προμελέτη του έργου, που με τη λειτουργία του θα δώσει προστιθέμενη αξία στο πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

"Αλιεύοντας" την είδηση