Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Πλούσια η δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς
Πλούσια η δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Πλούσια η δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Πλούσια ήταν η εβδομάδα που πέρασε για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Κύρια ήταν η συνάντηση με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εξέχον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών  Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, την οποία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς την περασμένη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 στο γραφείο της στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται , «βασικός σκοπός της συνάντησης, ήταν η δωρεά προς την κυρία Μπενάκη του δίτομου λευκώματος «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, η ιστορία, οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής» από τον Συνεταιρισμό. Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, Αντώνιο Λάσκο, την Αντιπρόεδρο, Βαρούτα Δέσποινα, τον Γενικό Διευθυντή και συγγραφέα της έκδοσης, Διονύσιο Βαλασσά και τον Αλέξανδρο Καπανιάρη, συγγραφέα επίσης του δίτομου έργου και συνεργάτη της Οργάνωσης για τον συνολικό σχεδιασμό δράσεων που εκπονήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του Συνεταιρισμού, στον άξονα πλέον της παρουσίασης και της ανάδειξης των μέχρι τώρα παραδοτέων αλλά και της κεντρικής στόχευσης που είναι η καταχώρηση της Οργάνωσης στον διεθνή κατ άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου μισή ώρα και κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η παρουσίαση της έκδοσης στη κυρία Ψαρούδα – Μπενάκη η οποία χαρακτηρίζεται για το εύρος της επιστημονικής της παρουσίας, πέραν της πολιτικής. Η κυρία Μπενάκη συνεχάρη τους συγγραφείς και τη διοίκηση για τη ποιότητα του έργου και ενημέρωσε επίσης την αντιπροσωπεία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με τη βράβευση έργων από την Ακαδημία Αθηνών.

Παράλληλα την ίδια μέρα το απόγευμα, στη Ζαγορά, ο υπεύθυνος γεωπόνος του τμήματος φυτοπροστασίας και θρέψης του Συνεταιρισμού, πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στα μέλη με κεντρικό ζήτημα τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες για την αντιμετώπιση του μύκητα του φουζικλαδίου. Ο Συνεταιρισμός ενόψει της έναρξης των γεωργικών δραστηριοτήτων του έτους πραγματοποιεί αρκετές ενημερωτικές για τα μέλη του, καθώς τα θετικά καλλιεργητικά είναι η βάση όλου του συστήματος λειτουργίας.

Σημαντική ήταν η επόμενη μέρα για τα μέλη του Συνεταιρισμού και ολόκληρη τη περιοχή. Την 1η Φεβρουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα του Μάρτυρα, που είναι Προστάτης των γεωργών, των αγρών και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Η γιορτή συμπίπτει περίπου με την περίοδο έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Οι ιδρυτές του Συνεταιρισμού, το 1916, καθιέρωσαν τον Άγιο Τρύφωνα Προστάτη της Οργάνωσης. Το λάβαρο του Αγίου που υπάρχει στον Συνεταιρισμό, χρονολογείται από εκείνη την εποχή. Η σχέση των ιδρυτών του Συνεταιρισμού με την Ορθόδοξη Πίστη και παράδοση ήταν ισχυρή, σύμφωνα και με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Προσωρινός Πρόεδρος της Οργάνωσης κατά την ίδρυσή της, ήταν ένας από τους ιερείς της Ζαγοράς. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο δύο από τα πέντε μέλη ήταν Ιερείς όπως και στο πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο ένα από τα εννέα μέλη ήταν Ιερέας. Οι πληροφορίες αυτές είναι αναλυτικότερες στον Α΄ τόμο της δίτομης έκδοσης με την ιστορία του Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός διαχρονικά τιμάει τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα. Το πρωί τελέστηκε από τους Ιερείς της Ζαγοράς, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς με τη συμμετοχή του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, των Διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πουρίου και Μακρυράχης που είναι μέλη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, όλων των εργαζομένων στο Συνεταιρισμό και των μελών. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου που είναι και ο ίδιος συνεταιριστής. Ακολούθησε μικρή στα γραφεία του Συνεταιρισμού καθώς καμία από τις της Οργάνωσης δεν λειτουργούσε λόγω του εορτασμού.

Την Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού αποτελούμενη από μέλη της Διοίκησης και αρμόδια στελέχη αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη ώστε να παραβρεθεί στην έκθεση AGROTICA 2018 με σκοπό την έρευνα σε νέα καλλιεργητικά συστήματα και σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα παρακολούθησαν την Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρίου Βαγγέλη Αποστόλου.

Το Σάββατο, λεωφορείο με αγρότες – μέλη του Συνεταιρισμού αναχώρησε επίσης από τη Ζαγορά για την Θεσσαλονίκη με σκοπό τη συμμετοχή στο των αγροτών που διοργάνωσαν αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, με τα κύρια αιτήματα να αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Την ίδια μέρα ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού ήταν ομιλητής σε παράλληλη που διοργανώθηκε στα πλαίσια της έκθεσης AGROTICA 2018. Η είχε θέμα την αειφόρο πρωτογενή παραγωγή και τις καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις και ο κύριος Βαλασσάς ανέπτυξε τις καινοτόμες δράσεις που εξελίσσονται διαρκώς στα πλαίσια της συνεταιριστικής Οργάνωσης της Ζαγοράς. Ο φορέας διοργάνωσης ήταν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Ο Συνεταιρισμός έχει σταθερή παρουσία στην AGROTICA. Φέτος αποτελεί σημείο ς σε διάφορα έντυπα που κυκλοφόρησαν στα πλαίσια της Έκθεσης.

Οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού θα συνεχιστούν αφού ήδη διοργανώνεται η επίσημη παρουσίαση της δίτομης έκδοσης, του ντοκιμαντέρ και του σχετικού soundtrack στην Αθήνα για τα τέλη της άνοιξης.
Το ζήτημα ωστόσο που απασχολεί σταθερά τη Διοίκηση και τα στελέχη του Συνεταιρισμού, είναι να διατηρηθεί το ενθαρρυντικό κλίμα που παρουσιάζεται στην αγορά των μήλων».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση