Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Πέτυχε 100% χρηματοδότηση η πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την αστική αναζωογόνηση
Πέτυχε 100% χρηματοδότηση η πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την αστική αναζωογόνηση

Πέτυχε 100% χρηματοδότηση η πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την αστική αναζωογόνηση

Παν. Κουτσάφτης: Αξιοποιούμε κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν

Μια ακόμη σημαντική δράση για το περιβάλλον αλλά και την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής διασφάλισε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου με την έγκριση της πρότασής του στο «».

Αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης δράσεων μέσα σε ένα δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, υπέβαλε στις 31-3-2015 πρόταση για χρηματοδότηση στο , στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015 με τίτλο “Προμήθεια συστημάτων θέρμανσης και φωτιστικών σωμάτων για την ενεργειακή, αισθητική και κτιριολογική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και των υπαίθριων χώρων αυτών του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.” προϋπολογισμού 199.250 ευρώ.

Από ολόκληρη την , υποβλήθηκαν αιτήματα χρηματοδότησης από 50 Δήμους και από την αξιολόγηση που έγινε από το ΔΣ του «Πράσινου Ταμείου», απορρίφθηκαν τα 41 αιτήματα.

Η πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, εγκρίθηκε και όχι μόνο βρέθηκε στη λίστα με τις 9 καλύτερες προτάσεις από όλη τη χώρα, αλλά εγκρίθηκε ολόκληρο το αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, δήλωσε για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας ένταξης στο :
«Στις 24-8-2016 ο Δήμος μας ενημερώθηκε από το Πράσινο Ταμείο “με την αριθμ. 109.7/2016 (ΑΔΑ: 63Γ846Ψ844-7ΑΧ) Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, ότι εντάχθηκε το μας στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016» και ειδικότερα στον Άξονα 1 Μέτρο 1: «Ολο Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2014», για το έτος 2016.

Αποτελεί δικαίωση όχι μόνο της συγκεκριμένης προσπάθειας αλλά της ς μας για αξιοποίηση πόρων από διάφορα προγράμματα, τα οποία απαιτούν σοβαρή προετοιμασία. Η εντολή που έχει από το λαό η Δημοτική Αρχή είναι να εξυπηρετήσει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα συμφέροντα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Αυτή την ευθύνη άλλοι την περιορίζουν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε μια τυπική διαχείριση των ΚΑΠ και άλλων πόρων της κεντρικής διοίκησης προς τους ΟΤΑ.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου δεν μας αρκεί αυτό. Υπάρχουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε προγράμματα της Ε.Ε., σε προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος κ.α. τα οποία προσπαθούμε να αξιοποιούμε και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν.

Υπενθυμίζω ότι στις 19/3/2015 ο Δήμος μας υπέγραψε το έντυπο προσχώρησης στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μια ευρωπαϊκή δράση στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι των χωρών – μελών της Ε.Ε. οι οποίοι δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ς στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% ως το 2020.

Επίσης, στις 11/9/2015 ο Δήμος μας υπέβαλε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ήταν ο δεύτερος Δήμος μετά το Δήμο Βόλου, σε επίπεδο νομού, που υπέβαλε έγκαιρα και μέσα στις καθορισμένες ημερομηνίες το Τοπικό Σχέδιο.

Τέλος, στις 30/12/2015 ο Δήμος προχώρησε στη δι διαγωνισμού προμήθειας φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, η εγκατάσταση των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πετυχαίνει εξοικονόμηση της τάξης του 70% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ συμβάλλει και στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που αποτελεί και μια από τις δεσμεύσεις του Συμφώνου των Δημάρχων, μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στέλνουμε τέλος το μήνυμα ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, πρέπει να μοιράζονται την ευθύνη για την καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη με την εθνική κυβέρνηση και να δρουν υπεύθυνα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση