Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Παρουσιάστηκε στις Μηλιές το νέο βιβλίο του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
Παρουσιάστηκε στις Μηλιές το νέο βιβλίο του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

Παρουσιάστηκε στις Μηλιές το νέο βιβλίο του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

          Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ» έγινε το βράδυ της Πέμπτης 17/8 η του βιβλίου – διατριβής του πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της Μητροπόλεως Κερκύρας και παλαιού συνεργάτη της  Μητροπόλεως «Γρηγόριος Κωνσταντάς:  ένας λόγιος συζητά με τον Διαφωτισμό και την Παράδοση». 

Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου ς  Αθανάσιος Καραθανάσης, ο και εκπαιδευτικός Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ο ιατρός και ιστοριοδίφης  Νικόλαος Παπαθεοδώρου και ο ο .

 Ο π. Θεμιστοκλής επεσήμανε τις ιδιότητες του σπουδαίου Μηλεώτη λόγιου, ο οποίος έδρασε στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1758-1844), διετέλεσε έφορος Παιδείας στον Αγώνα του 1821, συν του Καποδίστρια στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας και ιδρυτής της περίφημης Μηλεώτικης Ακαδημίας.

Ο Γρηγόριος Κωνσταντάς ήταν κληρικός και λόγιος. Όμως, διακρίθηκε και ως δάσκαλος και ως πατριώτης. Υπήρξε ανιδιοτελής. Έδειξε ότι η Εκκλησία μπορεί να διαλεχθεί με τους καιρούς και τον πολιτισμό χωρίς φόβο, αλλά με επίγνωση των αξιών της παράδοσης. Πέτυχε τη σύνθεση ανάμεσα στα ρεύματα του Διαφωτισμού και την Ελληνορθόδοξη παράδοση και αποτελεί πρότυπο για μας, εάν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι, χωρίς να χάσουμε την ελληνικότητά μας.

            Σε παρέμβασή του ο  μητροπολίτης   επεσήμανε το μήνυμα της οικουμενικότητας του Ελληνισμού, που πρέσβευαν οι λόγιοι εκείνης της εποχής, την αυταπάρνηση και τη θυσία τους, την αγάπη τους για την Παιδεία, η οποία θα έφερνε την ελευθερία, όπως κι έγινε και τόνισε ότι η Εκκλησία σήμερα καλείται να συνεχίσει αυτό τον αγώνα για σύνθεση ανάμεσα στην παράδοση και τα σύγχρονα ρεύματα, χωρίς να απεμπολήσει την αλήθεια της, να διδάξει την αγάπη προς τους ανθρώπους και να παλέψει με δυναμισμό να δώσει την πρόταση ς της στην . Ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την αγάπη του για την Μαγνησία και τόνισε ότι οι νέοι κληρικοί δίνουν δυναμική μαρτυρία στο σήμερα.

Χαιρετισμό απηύθηνε ακόμη ο  μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών &Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, ευχαριστώντας τον συγγραφέα που είναι πνευματικό του παιδί, αλλά και τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο για την στήριξη τέτοιων εκδηλώσεων και τόνισε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη σήμερα από αυθεντική Παιδεία, διά της Εκκλησίας.

             

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση