Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Νέο λογότυπο στο Δήμο Νοτίου Πηλίου 
Νέο λογότυπο στο Δήμο Νοτίου Πηλίου 

Νέο λογότυπο στο Δήμο Νοτίου Πηλίου 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλις», ορίζεται ότι : «Οι δήμοι μπορούν να κάνουν  χρήση ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος. Το σήμα καθορίζεται με του οικείου συμβουλίου ύστερα από σύμφωνη του συμβουλίου τοπωνυμιών, αφού συνεκτιμηθούν στοιχεία, που σχετίζονται με την ιστορία, τη μυθολογία και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους».

Ως λογότυπο του Δήμου Νοτίου Πηλίου προτείνεται η εικόνα όπου ο Κένταυρος Χείρων φαίνεται να δέχεται τον Αχιλλέα ως μαθητή του ή να παίρνει τον Αχιλλέα σαν παιδί ( από τα χέρια του Πηλέα, του πατέρα του).

Ο ρόλος του Χείρωνα είναι θετού πατέρα και διδασκάλου. Αυτή είναι άλλωστε και η αρχαιότερη .

Ο Πηλέας, η Θέτις ή και οι δύο μαζί αποδίδουν το παιδί στην προστασία του διδάσκαλου για καθοδήγηση.

Ο Χείρων αντιπροσωπεύει την αφθονία και την ευλογία, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι δίδαξε σε διάφορους ήρωες τις εν δυνάμει αγαθοεργές δυνάμεις του φυσικού κόσμου: τις τέχνες της αστρολογίας, της βοτανικής, της ς, του κυνηγιού, της πολεμικής τέχνης, αλλά και της άσκησης των δικών τους εσωτερικών, φυσικών χαρισμάτων.

Ο Χείρων είναι ο Δάσκαλος των Μυθικών χρόνων, με καταγωγή τον χώρο «ευθύνης» του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Εκείνο που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι η έντονη παρουσία της ς. Λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η ανά τους αιώνες στην καθημερινότητα τα κλαδιά, ο καρπός (χρώμα: πράσινο – λαδί σκούρο) αλλά και το ελαιόλαδο, ο «χυμός» του ελαιόδεντρου (χρώμα: πράσινο – λαδί ανοιχτό) έχουν συμβολικό χαρακτήρα και κατέχουν τιμητική θέση σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής των
κατοίκων της περιοχής.

Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του ατόμου.

Τα χρώματα είναι τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επις. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα.

Στα προσχέδια που ακολουθούν υπάρχουν και χρωματικές εναλλακτικές. Ούτως ή άλλως το λογότυπο θα πρέπει να μπορεί να αποτυπωθεί χρωματικά σε διαφορετικές αποχρώσεις (θα συμφωνηθεί αυτό), ώστε κάποιος Οργανισμός του Δήμου να έχει, για παράδειγμα, το δικό του χαρακτηριστικό χρώμα.

Όσον αφορά τη γραμματοσειρά, πρόκειται για μία μοντέρνα του είδους.

Στόχος είναι να «παντρευτούν» οπτικά η ανα του Κένταυρου, που έχει αναφορά στο παρελθόν, με ένα σύγχρονο στοιχείο, ώστε το λογότυπο να ισορροπεί μεταξύ ιστορίας – μύθων και σύγχρονης εποχής.

Κατόπιν αυτών,  η εικόνα του Κένταυρου Χείρωνα που υποδέχεται τον Αχιλλέα θα αποτελέσει στο εξής το έμβλημα (ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα) του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση