Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Οι νέες μορφές Συνεταιρισμού και η συμβολή τους στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας
Οι νέες μορφές Συνεταιρισμού και η συμβολή τους στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας

Οι νέες μορφές Συνεταιρισμού και η συμβολή τους στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας

Σε της ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Ζαγορά

Οι νέες μορφές Συνεταιρισμού και η συμβολή τους στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας ήταν το θέμα ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στη Ζαγορά.

Η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Δέσποινα Βαρούτα μίλησε για την 100χρονη εμπειρία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ενώ εισηγήσεις έγιναν από τον υπεύθυνο marketing του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα και τον πρόεδρο του «ΘεςΓη».

Η αντιπρόεδρος του Α.Σ. Ζαγοράς τόνισε ότι η αγροτική οικονομία, από την πλευρά της οργάνωσης, έγινε γνωστή εντός και εκτός συνόρων με το εμπορικό σήμα «ZΑGORIN», συμβάλει για να γίνει ομαλά η μετάβαση στην ανάλυση του όρου «συνεργατισμός» και να αναδειχθεί ποιες μπορούν να είναι οι νέες μορφές του.

Η κα. Βαρούτα ανέφερε ότι, ενώ στην Ελλάδα το πείραμα των αγροτικών συνεταιρισμών, που αποτελούσαν βασική μορφή συνεργατισμού, γενικά απέτυχε, και αναζητείται πλέον ποιες μπορεί να είναι οι νέες μορφές συνύπαρξης και συνεργασίας, ώστε να υπάρχει ομαλή αγροτική οικονομική λειτουργία, διαπιστώνεται καταρχάς ότι όλοι ή σχεδόν όλοι αποδέχονται τον συνεργατισμό ως απαραίτητο συστατικό επιτυχίας και αναζητούνται οι νέες μορφές του.

«Εμείς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς τολμάμε να δηλώσουμε ότι κοιτάμε πίσω όχι με τη λογική της οπισθοχώρησης, αλλά με τη λογική της βαθιάς μελέτης και συνεπώς κατανόησης του ενός αιώνα αγροτικού συνεταιριστικού επιχειρηματικού μας παρελθόντος. Κοιτάμε πίσω, για να μπορέσουμε να βαδίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά, καθώς παρατηρούμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία που κουβαλάμε», ανέφερε.

Αφού αναφέρθηκε στην πορεία του Συνεταιρισμού από το 1916 μέχρι σήμερα, η αντιπρόεδρος του Οργανισμού τόνισε ότι σε όλη αυτήν την πορεία, μαζί με τις φρουτεμπορικές δραστηριότητες, αναπτύσσεται και μία παράδοση κοινωνικής παρέμβασης είτε σε τοπικό είτε σε ευρύτερο επίπεδο με προσπάθειες ίδρυσης ταμείου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 25 χρόνια πριν την ίδρυση του ΟΓΑ (1930) και γιατρό για τα μέλη από το 1950. Σήμερα η Οργάνωση συμμετέχει σε όλα τα διατροφικά προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο για τον επισιτισμό των μαθητών. «Αυτή είναι μία άλλη πτυχή επιτυχίας που ονομάζεται εταιρική κοινωνική ευθύνη ή social marketing, καθώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία με το κοινό μέσω στήριξης των κοινωνικών δομών», τόνισε η κ. Βαρούτα.

Το σήμερα και το αύριο του Συνεταιρισμού

Το 2016, εκατό χρόνια μετά, η Οργάνωση προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ανέφερε η αντιπρόεδρος. Εντός λίγων ημερών θα κυκλοφορήσει το πρώτο προϊόν μεταποίησης του αρχικού , το πετιμέζι από Φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, που καλλιεργούν τα μέλη, και το οποίο θα παρασκευάζεται στο εργαστήριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

«Πέρα από την εμπορική ανάπτυξη, η προσπάθεια είναι και μήνυμα διασυνεταιριστικής συνεργασίας για απόκτηση περαιτέρω δυναμικής. Αντίστοιχη πράξη είναι η αποκλειστική με τον ομοειδή σε επίπεδο προϊόντων συνεταιρισμό Πουρίου, που αποτελεί αυτούσιο μέλος της δικής μας Οργάνωσης. Ένα θετικό παράδειγμα καλλικρατικής αντίληψης επί του συνεταιριστικού κινήματος και, παράλληλα, σεβασμού της μερικής αυτονομίας των εταίρων», είπε η Δέσποινα Βαρούτα.

Με την ολοκλήρωση των 100 χρόνων, έχει ληφθεί η απόφαση η Οργάνωση να κατευθυνθεί και σε νέους δρόμους με έντονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό απόθεμα, με συνεργασίες με τον χώρο της εκπαίδευσης τοπικά έχουν παραχθεί τρεις εκδόσεις από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ζαγοράς. Όλες αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη συνεταιριστική ιδέα και στην ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θεματικές ενότητες εικαστικών και ψηφιακών εφαρμογών και η με την εκπαιδευτική κοινότητα μεταφέρει πολλαπλά μηνύματα και μέσω των βιωματικών καινοτόμων εμπειριών των μαθητών επιτυγχάνεται και πάλι η απαραίτητη επικοινωνιακή πολιτική.

Παράλληλα, ψηφιοποιείται με σκοπό την ανάδειξή του το ιστορικό αρχείο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που ήδη τέθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Συνεταιρισμό, αυτόν την δημιουργίας Μουσείου Μήλου στη Ζαγορά από την Οργάνωση.

Η υπαίθριου μουσείου οπορωφόρων δέντρων του Πηλίου είναι ένας ακόμη στόχος και οι δύο αυτοί στόχοι είναι τα μεγάλα πλέον βήματα για τη συμβολή της Οργάνωσης στη αγροτουριστική εικόνα της περιοχής.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, κεντρικός στόχος, επίσης, είναι μέσω της ανάδειξης του ιστορικού αρχείου να κατατεθεί φάκελος, που προετοιμάζεται ήδη, για κατοχύρωση των μεθόδων παραγωγής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (πολιτιστικό και τουριστικό marketing).

Τέλος, η κα. Βαρούτα τόνισε ότι συνεργατικές μορφές, είναι πολύ εύκολο και αναγκαίο να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η έρχεται με σταθερές αρχές και αξίες και με χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας για τον τελικό κοινό στόχο.

ped-2

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση