Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Mεγάλη προσέλευση κοινού στην εκδήλωση “Μια κόρη Τρικεριώτισσα…”
Mεγάλη προσέλευση κοινού  στην εκδήλωση “Μια κόρη Τρικεριώτισσα…”

Mεγάλη προσέλευση κοινού στην εκδήλωση “Μια κόρη Τρικεριώτισσα…”

Στις 18 Μαρτίου 2018, ημέρα και ώρα 11:30, σε αίθουσα η οποία παραχωρήθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση κοινού, η προγραμματισμένη εκδήλωση παρουσίασης στο κοινό του βίντεο της πολιτιστικής εκπομπής της ΕΡΤ3 “Ο Τόπος και το Τραγούδι του…”, με τίτλο “Μια κόρη Τρικεριώτισσα…” το οποίο έχει γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στο Τρίκερι.

 

Η εκδήλωση αυτή τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χορηγία της οποίας ήταν η εκτύπωση των Προσκλήσεων και της Αφίσας της Εκδήλωσης.

Σκοπός τόσο του ντοκιμαντέρ, όσο και της εκδήλωσης ήταν η πολύπλευρη προβολή του Τρικερίου, της μακραίωνης ιστορίας του και της Πολιτιστικής του Παράδοσης. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι ουσιώδη και βασικά για την παραπέρα εξέλιξή του, ιδιαίτερα στις νέες γενεές, ώστε να αποτελέσει Πόλο Έλξης και Ανάπτυξης. Στο ομολογουμένως καταπληκτικό Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 παρουσιάζονται με υπέροχο και διεξοδικό τρόπο διάφορα πανέμορφα μέρη και τοποθεσίες τόσο από το χωριό, όσο και από το Νησί. Γίνεται επεξηγηματική μνεία στα Πυργόσπιτα και στην ιστορία τους, μέσα από αυθεντικές εικόνες και περιγραφές. Παρουσιάζονται περιηγήσεις στα μαγευτικά καλντερίμια του χωριού ανάμεσα στις αυλές των σπιτιών γεμάτες λουλούδια με μυρωδιές θεσπέσιες και μέρη απ’ όπου μπορεί κανείς να αγναντεύει το Πέλαγος, όπως έκαναν παλαιότερα οι του χωριού οι οποίες περίμεναν με ανυπομονησία τους ξενιτεμένους άνδρες τους να φανούν.

«…ή Μηχανικός θα γίνω, ή στην άμμο θ’ απομείνω…»

Ξεχωριστό στοιχείο του ντοκιμαντέρ αποτελούν οι ιδιαίτερα συγκινητικές και αυθεντικές αφηγήσεις των παλιών σφουγγαράδων ναυτικών οι οποίες σκορπούν ρίγη συγκίνησης στους θεατές αλλά και νοσταλγία για αλλοτινές, όχι πολύ μακρινές εποχές. Στην κάμερα καταγράφονται άνθρωποι αγνοί, καταξιωμένοι, με ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους όλο τον αγώνα, τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής, περιγράφουν με λεπτομέρειες τις συνθήκες εργασίας τους στα ξένα, αφήνοντας παρακαταθήκη στους νεώτερους.

Η πλοκή των θεμάτων του Ντοκιμαντέρ, σε καίρια σημεία της εξέλιξής του, εξασφαλίζεται με παραδοσιακούς χορούς του Χορευτικού Συγκροτήματος του Συλλόγου . Ένα μπουκέτο από του χωριού, κοπέλες αλλά και μεγαλύτερες, ντυμένες με τις μοναδικές και χρυσοποίκιλτες Παραδοσιακές Γυναικείες Φορεσιές και με την μουσική υπόκρουση της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων, έδωσαν την απαραίτητη αισθητική πινελιά δημιουργώντας ένα αξεπέραστο, αυθεντικό και εξόχως ελκυστικό Πολιτιστικό γεγονός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ομιλία της προέδρου του ΔΣ. η οποία τόνισε: πρώτη εκδήλωση την οποία διοργανώνει ο Σύλλογός μας για το έτος είναι γεγονός. Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη σε μία ιδιαίτερη συλλογική προσπάθεια μελών του Συλλόγου μας για την προώθηση της Ιστορίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού του Τόπου μας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η προσπάθεια αυτή έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς και τα στενά οικονομικά περιθώρια μέσα στα οποία πραγματοποιήθηκε.

Σκοπός της σημερινής Εκδήλωσης, είναι η στο κοινό, του βίντεο της πολιτιστικής εκπομπής του Τηλεοπτικού Καναλιού Πανελλήνιας εμβέλειας ΕΡΤ3 “Ο Τόπος και το Τραγούδι του…”, με τίτλο “Μια κόρη Τρικεριώτισσα…”.

Το σύνολο των πλάνων του βίντεο, το οποίο θα προβληθεί στην συνέχεια, έχουν γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στο Τρίκερι, από ένα πραγματικά έμπειρο συνεργείο του Καναλιού. Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, καταπληκτικά πλάνα έχουν τραβηχτεί από τα γραφικά δρομάκια του χωριού μας, τα διανθισμένα με λογής – λογής αρώματα από τα άνθη στις αυλές των σπιτιών, από τα μονοπάτια, από τις αγροτικές περιοχές μας αλλά και από τις πανέμορφες ακρογιαλιές μας.

Απλοί άνθρωποι, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα του Τόπου μας, δίνουν την δική τους ιστορική μαρτυρία, παντρεύοντας έντεχνα την ιστορία με την Παράδοση του Τόπου μας. Οι εικόνες επενδύονται με τα κατάλληλα ακούσματα, οδηγώντας τον θεατή σε μία πανδαισία ήχων και χρωμάτων.

Η σημερινή μας εκδήλωση είναι μία πρόσκληση σε νοσταλγία, μία πρόκληση σε αναμνήσεις και μία ευκαιρία θαυμασμού της Ιστορίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας. Γι’ αυτό βάλτε κατά μέρος τις δυσκολίες και τις έγνοιες της καθημερινότητας και αφεθείτε στο μαγευτικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο του Τόπου μας.

 

 

 

Η έναρξη του Προγράμματος έγινε με χαιρετισμό της κυρίας Χατζηβαγγέλη Αλεξάνδρα, Τρικεριώτισσα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στην συνέχεια η Πρόεδρος του ΔΣ ανέγνωσε χαιρετισμό του κυρίου Γιώργου Καλτσογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να παραβρεθεί λόγω ανειλλημμένων υποχρεώσεων. Κατόπιν, ο συμπατριώτης μας Τρικεριώτης κύριος Ιωάννη Σαρακατσιάνο, μέλος της ΕΚΠΟΛ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορειτών μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ, έκανε έναν χαιρετισμό και μία σύντομη Ενημέρωση.

Η κυρία Δωροθέα Πέρπερα, Φιλόλογος, κάτοικος Τρικερίου, Συνεργάτιδα σε Εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, αλλά και με σημαντική Εθελοντική Προσφορά σε 2 Βιβλιοθήκες, μία στο Δημοτικό Σχολείο και μία στο Νηπιαγωγείο του Χωριού μας, έκανε ένα αναλυτικό Ιστορικό Οδοιπορικό με αναφορές στην Παράδοση του Τρικερίου.

Στην συνέχεια έγινε η προβολή του βίντεο της πολιτιστικής εκπομπής του Τηλεοπτικού Καναλιού Πανελλήνιας εμβέλειας ΕΡΤ3 “Ο Τόπος και το Τραγούδι του…”, με τίτλο “Μια κόρη Τρικεριώτισσα…”, το οποίο το παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Μια νεαρή κόρη Τρικεριώτισσα, συγκεκριμένα η Μαρία Δυχτά, απήγγειλε ένα ποίημα για το Τρίκερι.

 

Στην συνέχεια, το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου μας, παρουσίασε Παραδοσιακούς Χορούς του Τόπου μας. Εκτός των άλλων, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την μοναδική και εντυπωσιακή Γυναικεία Τρικεριώτικη Παραδοσιακή Φορεσιά. Ο συνδυασμός των Χρωμάτων της, η Ποιότητα των Υφασμάτων της και η απαράμιλλη τέχνη των χειροποίητων χρυσοκέντητων κεντημάτων της, την κατατάσσουν αδιαμφισβήτητα στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις φορεσιές της Πατρίδας μας. Όλες οι κυρίες και κοπέλες του Χορευτικού Συγκροτήματος του Συλλόγου μας οι οποίες με μεράκι, με υπομονή και ντυμένες με τις Παραδοσιακές Γυναικείες τους Φορεσιές και με την καθοδήγηση της Δασκάλας τους Χορού απέδωσαν καταπληκτικά Παραδοσιακούς Χορούς σε μία πανδαισία ρυθμού και χρωμάτων, δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα στους ακροατές.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μηδενικό ενδιαφέρον για τα βραβεία «Μαρκατά» #βραβείαΜαρκατά - https://t.co/4ppcLOPADE -

  • Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο -Σε ετοιμότητα η ΠΕΜΣ για τον χιονιά #χιόνια - https://t.co/MpU1i0NceY -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Νότιο Πήλιο λόγω κακοκαιρίας #νότιοΠήλιο - https://t.co/ndS4YdwIU6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση