Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Kατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας
Kατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας

Kατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας

Τα χιόνια και οι του τελευταίου 15νθημέρου, προκάλεσαν κατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας, γεγονός που ποτέ δεν έγινε γνωστό. Η ζημιά είναι τεράστια με αποτέλεσμα νερά των υδρομαστεύσεων της περιοχής, που τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το Βόλο, να κατευθύνονται προς το ρέμα, δεξαμενές να έχουν μετατραπεί σε μπάζα, σωλήνες να χάσκουν στον αέρα και το φαινόμενο της κατολίσθησης να επεκτείνεται επικίνδυνα.

“Η κακοκαιρία αποκάλυψε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την εγκατάλειψη των πηγών από την ΔΕΥΑΜΒ” τονίζει η Κίνηση Πολιτών για το Νερό και προσθέτει:  “Η Κίνηση είχε καταγγείλει την αδιαφορία της επιχείρησης για μια από τις σημαντικές και πιο παλιές πηγές πόσιμου νερού για την πόλη, από τον Οκτώβριο του 2015. Βιντεοσκοπήσαμε το φαινόμενο της κατολίσθησης που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται, της έλλειψης στοιχειωδών μητέρων ασφάλειας (λουκέτα και διπλά καπάκια στα φρεάτια υδρομαστεύσεων, περίφραξη χώρου που άλλωστε επιβάλλονται από τον νόμο) και την ελεύθερη βόσκηση στο χώρο, το οποίο κοινοποιήσαμε μέσω του τοπικού τύπου και των κοινωνικών δικτύων στους πολίτες, την ΔΕΥΑΜΒ και λοιπούς αρμόδιους.

Η ΔΕΥΑΜΒ φρόντισε με πρωτοφανή προχειρότητα, την οποία έχουμε καταγράψει, να καλυφθεί έναντι του νόμου στα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας, υπολειπόμενη, παρόλα αυτά, κατά πολύ των απαιτήσεων της νομοθεσίας. Δεν έδωσε σημασία στο φαινόμενο της κατολίσθησης και δεν προστάτευσε το χώρο με τοίχους αντιστήριξης ή άλλα κατάλληλα για το σκοπό τεχνικά έργα. Προφανώς οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν κυρίως γιατί οι διοικούντες την ΔΕΥΑΜΒ, αν δεν ήταν ήδη γνώστες του κινδύνου, ενημερώθηκαν από την καταγγελία της Κίνησης.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι τόσο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και ιδιαίτερα η τωρινή, συστηματικά και συνειδητά υποβάθμισαν την επιχείρηση, τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις του πόσιμου και όχι μόνο νερού, με σκοπό το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίησή του. Και εξακολουθούν να το κάνουν με απύθμενη υποκρισία. Δηλώνουν δημόσια το ενδιαφέρον τους για τον δημόσιο χαρακτήρα, την ποιότητα του νερού και την υγεία μας και στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλείψει τις πηγές, τα δίκτυα και τις δεξαμενές στο έλεος της φθοράς και των γεωλογικών και καιρικών φαινομένων. Εφαρμόζουν την πολιτική “χλωριώνω και φεύγω”, ενισχύουν τα ταμεία των εταιρειών εμφιαλωμένου νερού, διατηρούν ένα από τα υψηλότερα τιμολόγια, κόβουν το νερό σε όσους/ες δεν έχουν να πληρώσουν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση με νύχια και με δόντια (Βιολογικός, εκκαθάριση – πτώχευση ΔΕΥΑΜΒ).

Η κακοκαιρία κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα σε αυτή την πολιτική. Ήλθε ωστόσο να επιβεβαιώσει με οδυνηρό τρόπο τους φόβους μας για όλες τις πηγές και το του νερού που πρέπει να παραμείνει δημόσιο και προσβάσιμο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον”.

 

Δείτε  το σχετικό video  εδώ:

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση