Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Κατά της κατάργησης του υποκαταστήματος της Πειραιώς στη Ζαγορά
Κατά της κατάργησης του υποκαταστήματος της Πειραιώς στη Ζαγορά

Κατά της κατάργησης του υποκαταστήματος της Πειραιώς στη Ζαγορά

Φορείς και κάτοικοι  της περιοχής 

Κατά της κατάργησης του υποκαταστήματος της Πειραιώς στη Ζαγορά τάσσονται φορείς και κάτοικοι  της περιοχής.

Μάλιστα σε κοινή τους δήλωση ο δήμαρχος Ζαγοράς -Μουρεσίου , η ς Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου και ο πρόεδρος Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑΟΡΙΝ Ιωάννης Κράββαρης τονίζουν: “Η πρόσφατη φημολογία για ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ήδη περιορισμένων υπηρεσιών της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη Ζαγορά στις 17 Δεκεμβρίου, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλη την τοπική κοινωνία. Από το συγκεκριμένο κατάστημα, μοναδικό στη περιοχή, εξυπηρετούνται ο Δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις με κορυφαία τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, οι επισκέπτες της περιοχής αλλά και θεσμικές συλλογικότητες σε όλο το Ανατολικό Πήλιο.

Ευελπιστούμε ότι οι φήμες αυτές ουδεμία σχέση έχουν με τις προθέσεις της διοίκησης της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία πιστεύουμε ότι λειτουργεί με αρχές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνεπώς δεν θα επέτρεπε να παραμείνει μια ολόκληρη ορεινή περιοχή μετέωρη. Άλλωστε η «κληρονομιά» της τράπεζας από τη πρώην είναι τεράστια, πρωτίστως σε ηθικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό καθώς σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ο κύκλος εργασιών του καταστήματος πιθανότατα ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ ετησίως.

Είναι επίσης γνωστό ότι η γενικότερη των τραπεζικών συναλλαγών, η παύση άλλων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια στη Ζαγορά (Ο.Τ.Ε.,Δ.Ε.Η.,Ι.Κ.Α.), η υποβάθμιση εκ μέρους των ΕΛ.ΤΑ. σε λειτουργία μόνο Πρακτορείου από ιδιώτη, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες τη χειμερινή περίοδο, η απόσταση από την πόλη του Βόλου και οι έκτακτες συνθήκες με τον κορωνοϊό, καθιστούν απαραίτητη τη λειτουργία τραπεζικού καταστήματος

Σε κάθε περίπτωση, κοινή μας διεκδίκηση είναι η διοίκηση της Τράπεζας να ενημερώσει άμεσα και επισήμως τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής. Παράλληλα αν ισχύει από μέρους της η πρόθεση οριστικής παύσης των υπηρεσιών της στη Ζαγορά, απαιτούμε από τις αρμόδιες κυβερνητικές εποπτικές αρχές των τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα, να προβούν σε οποιαδήποτε παρέμβαση τους κρίνεται δυνατή για να αποφευχθεί μια τόσο αρνητική εξέλιξη για τον τόπο μας και τους κατοίκους του”.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Ζούμε στον αστερισμό της αντίφασης και της υποκρισίας. Από τη μια η κυβέρνηση με σημαία την ατομική ευθύνη κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο για την εκτεταμένη διασπορά του COVID-19, από την άλλη παρακολουθεί σφυρίζοντας αδιάφορα, ίσως και αμήχανα, να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα υπο των τραπεζών στην περιφέρεια με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ατελείωτες ουρές πολιτών σε όσα ακόμα διατηρούνται ανοιχτά για απλές ανάληψεις από ATM ή άλλες συναλλαγές εντός του καταστήματος.

Το βλέπουμε να συμβαίνει και στον τόπο μας. Στη Ζαγορά κλείνει το υποκατάστημα της Πειραιώς που είναι το μοναδικό υποκατάστημα που εξυπηρετεί όλο το Ανατολικό Πήλιο.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ισχυρίζονται ότι δε χρειάζονται τόσα υπο δεδομένης της ευρείας διάδοσης των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών (e-banking).

Η Πολιτεία, όμως, δε γνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας, ιδίως της τρίτης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και δεν μπορούν να μεταβαίνουν στο Βόλο για να εξυπηρετηθούν πόσο μάλλον σε συνθήκες καραντίνας;

Δε γνωρίζει η Πολιτεία ότι σε αγροτικές περιοχές, όπως ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, υπάρχουν πολλοί και επαγγελματίες για τους οποίους η τραπεζική συναλλαγή δεν εξαντλείται στο ψηφιακό κομμάτι, αλλά έχουν επιταγές, αιτήσεις χρηματοδότησης και λοιπές συναλλαγές;

Πρέπει να αναγκαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, εν μέσω καραντίνας, να μεταβούν στο Βόλο και σε συνθήκες συνωστισμού να εξυπηρετηθούν;

Στο Υπουργείο Οικονομικών πέραν του να νομοθετούν υπέρ των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών δε μπορούν να πιέσουν ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του εν λόγω υποκαταστήματος, αλλά και γενικότερα των υποκαταστημάτων τραπεζών που εξυπηρετούν τους πολίτες σε ορεινές, δύσβατες, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές;

Ας πάρουν κι ένα μέτρο υπέρ των πολιτών..

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας 

Σε της προς την τράπεζα Πειραιώς η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει: “Με μεγάλη μας λύπη και μέσα σε μια τόσο μεταβατική περίοδο ενημερωθήκαμε και εμείς για την αιφνιδιαστική απόφαση του Ομίλου σας να κλείσει στις 17 Δεκεμβρίου το Μοναδικό Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζαγορά, 1 από τα 51 υποκαταστήματα που πρόκειται να κλείσουν τον Δεκέμβριο, προκαλώντας έτσι σοβαρά προβλήματα και επιπρόσθετη ταλαιπωρία στους κατοίκους όλου του Ανατολικού Πηλίου.

Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ότι στο φημισμένο Ανατολικό τμήμα του Πηλίου δεσπόζει η Ζαγορά, ένα ακμαίο και εμπορικό κέντρο, πολύ δυναμικό σε ότι αφορά τις εμπορικές του δραστηριότητες, μιας και εκεί εδρεύει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ζαγορίν”, που εξάγει διεθνώς και προσελκύει τουρισμό.

Πρόκειται για μια από τις πιο επισκέψιμες τουριστικές περιοχές του Νομού όπου δραστηριοποιούνται πολλά ξενοδοχεία- μέλη  και πολλοί άλλοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, καθώς και πολίτες, τονώνοντας σημαντικά την τοπική αλλά και εθνική οικονομία με τις καθημερινές συναλλαγές τους.

Η απόφαση αυτή δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση του κόσμου σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη τουριστικά, που ο πληθυσμός της κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου υπερδιπλασιάζεται.

Παρακαλούμε να αναγνωρίσετε την ευθύνη που απορρέει από τη λειτουργία σας, θεωρώντας ότι πρέπει αυτή να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται συνεχώς με όρους κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει αποσπάσει την υψηλότερη διάκριση στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI), για την εξαιρετική επίδοσή της σε υπεύθυνες πρακτικές, ακόμα και στην απαιτητική περίοδο των οικονομικών προκλήσεων.

Σας καλούμε να δείξετε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και τώρα, γιατί είμαστε σίγουροι ότι ο όμιλος σας επιθυμεί αρμονικές σχέσεις
με τους φορείς της κοινωνίας με προτεραιότητα τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως για παράδειγμα είναι η ευαίσθητη ομάδα των ηλικιωμένων που εξυπηρετούν τις τραπεζικές τους ανάγκες σε αυτό το μοναδικό υποκατάστημα που αποφασίσατε ερήμην τους να κλείσετε.

Είναι δεδομένο εκ των προτέρων ότι με την απόφαση αυτή θα αποδυναμωθεί και θα υποβαθμιστεί πλήρως η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, καθώς εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ατόμων που αδυνατούν να καταφύγουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η απόφαση για κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ζαγορά Πηλίου ακυρώνει τους επαγγελματίες της περιοχής μέσα σε αυτούς και τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται εκεί και ζητάμε από την Διοίκηση της Τράπεζας να αναθεωρήσει την απόφασή της στο όνομα της καλής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την περιοχή και τους ανθρώπους της αλλά και του πνεύματος εξωστρέφειας που έχετε χτίσει εδώ και δεκαετίες με τους πελάτες σας”.

H OEBEM

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας απέστειλε διαμαρτυρίας προς τα Κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζαγορά.

Σας παραθέτουμε την επιστολή: « Αξιότιμοι Κύριοι,

Η απόφαση να προχωρήσετε στο κλείσιμο του μοναδικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζαγορά, το οποίο εξυπηρετεί όλο το Ανατολικό Πήλιο, επιφέρει σειρά επιπτώσεων τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο και για όσους επισκέπτονται την περιοχή, ειδικά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η επαρχία και τα χωριά, βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουν πραγματικά ανάγκη από κινήσεις στήριξης και όχι υποβάθμισης.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας εκφράζει την δυσαρέσκεια και την αντίθεσή της για την απόφαση αυτή, η οποία φέρει άμεσες συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Το υποκατάστημα της Ζαγοράς είναι το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα στο Ανατολικό Πήλιο και εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης που ανέρχονται περίπου στους 5.000, αλλά και τους τουρίστες, σε μια περιοχή όπου ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων για την οικονομία. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί όλη την αγροτική και επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και τους συνταξιούχους. Πλέον η εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών θα είναι εφικτή από τραπεζικά καταστήματα του Βόλου, με χιλιομετρική απόσταση περίπου 50 χλμ. , με αντίστοιχο κόστος μετακίνησης. Πρέπει επίσης, να λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχουν όλοι την δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι άνθρωποι έχουν αξία που δεν συγκρίνεται με κανένα οικονομικό κριτήριο, και η απόφασή σας θα αποτελέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες που καθημερινά γίνονται για την αναβάθμιση της περιοχής.

Παρακαλούμε θερμά να επανεξετάσετε και να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, που και μόνο στο άκουσμά της, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στην τοπική κοινωνία. Η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ζωτικής σημασίας για όλο το Ανατολικό Πήλιο.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση