Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Για πρώτη φορά τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Δανιήλ του εκ Ζαγοράς
Για πρώτη φορά τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Δανιήλ του εκ Ζαγοράς

Για πρώτη φορά τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Δανιήλ του εκ Ζαγοράς

Με συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/8 ο πρώτος εορτασμός του Οσίου Δανιήλ του εκ Ζαγοράς στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ιερουργούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών, που συνέρευσαν αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, τον σεβασμό προς τους προγόνους μας.  

Σε αυτούς τους προγόνους, εξάλλου, αναφέρθηκε ο αρχιερατικός επίτροπος περιφέρειας Ζαγοράς και προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πρωτ. Δημήτριος Ξυνογαλάς.

 

Όπως σημείωσε, η Ζαγορά ευτύχησε να έχει το Νεομάρτυρα Άγιο Τριαντάφυλλο, που μαρτύρησε σε ηλικία 18 ετών το 1680, τον Όσιο Δανιήλ, που εκοιμήθη το 1840, τον Πατριάρχη Καλλίνικο τον Γ’ που διέπρεψε στους κόλπους της Εκκλησίας, τον Ιωάννη τον Γ’ που δώρισε στην την αξιόλογη βιβλιοθήκη, αλλά και πολλούς ευεργέτες, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο Δημήτριος Πολυμέρης, ενώ στη Ζαγορά μαρτύρησε ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος.

 

Ο π. Δημήτριος, παρομοίασε με οδοδείκτη τον κάθε Άγιο στην ζωή του ανθρώπου, τονίζοντας: «Ζούμε σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες καταπατούνται βάναυσα και τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί. Έρχονται οι Άγιοι να μας δείξουν την πορεία που πρέπει να έχει ο άνθρωπος με την πίστη, την αγάπη, την ταπείνωση και την θυσία. Ο κάθε Άγιος είναι ένας δείκτης που δείχνει τον δρόμο της πορείας μας για να ζούμε κατά Θεόν και να οδηγηθούμε στην θέωση. Σε μία εποχή σαν την δική μας, που προβάλλονται σαν πρότυπα καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές, η Εκκλησία έρχεται να προβάλει τα δικά της πρότυπα, τους νεομάρτυρες, τους οσίους, τους Αγίους, όπως οι δικοί μας Άγιοι, ο νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος και ο τιμώμενος σήμερα Όσιος Δανιήλ. Πρότυπα ήθους, αρετής, πίστεως, αγάπης, ταπεινοφροσύνης και υπακοής».

Ο αρχιερατικός επίτροπος προσέφερε μία εικόνα του Οσίου Δανιήλ στον μητροπολίτη , ο οποίος συγκινημένος μίλησε για την βαριά κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας, αλλά και τις ευθύνες όλων μας απέναντί τους.

«Πρέπει να τους μιμηθούμε και να θελήσουμε να συνεχίσουμε το τους», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος. «κι εμείς θα πρέπει να κρατήσουμε το πνεύμα και την ψυχή μας ελεύθερη. Κι αυτή η ελευθερία δεν είναι άλλη από την ελευθερία που μας οδηγεί στο θέλημα του Θεού. Είμαστε, όμως,  ελεύθεροι; Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Γιατί, αν η ελευθερία γίνει ασυδοσία, αν η ελευθερία είναι απλώς ατομικό συμφέρον, αν η ελευθερία σημαίνει ιδιοτέλεια, τότε αλίμονο.  Δεν είμαστε άξιοι των προγόνων, αυτών που έχυσαν το αίμα για την ελευθερία. Η ελευθερία σημαίνει ευθύνη, κοινότητα, δικαιοσύνη, ηθική. Σημαίνει ακόμη περισσότερο να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού».

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο μητροπολίτης επαίνεσε τόσο τον ιεροκήρυκα της αρχιμ. Επιφάνιο Δημητρίου, που συνέβαλε σε αυτό τον εορτασμό και αναφέρθηκε στον λόγο του στο βίο του Οσίου Δανιήλ, αλλά και τον αρχιερατικό επίτροπο περιφέρειας Ζαγοράς για την προσφορά του στον τόπο και τον αγώνα του να τιμήσει τις παραδόσεις, τους προγόνους μας και να κρατήσει τις μνήμες ζωντανές.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του εκ Ζαγοράς καταγόμενου Οικουμενικού Πατριάρχου Καλλινίκου του Γ’.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση