Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » «Γενική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών» στο Κείμενο Συμπερασμάτων
«Γενική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών» στο Κείμενο Συμπερασμάτων

«Γενική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών» στο Κείμενο Συμπερασμάτων

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Παρέμβαση Δημάρχου Μιχ. Μιτζικού στο Συνέδριο της

Οι σημερινοί ΚΑΠ δεν καλύπτουν το μισθολογικό κόστος του Δήμου Νοτίου Πηλίου τόνισε στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο της , ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου  Μιχ. Μιτζικός, αφού συνεχάρη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ για την εκπόνηση της Μελέτης περί της Ανακατανομής των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) στους Δήμους.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε: Δεν νοείται το μισθολογικό κόστος του Δήμου να είναι περί τις 200.000 ευρώ κάθε μήνα και να λαμβάνει ο Δήμος μηνιαίως από τους ΚΑΠ μόνο 117.000 ευρώ. Πόσο μάλλον όταν τα φορολογικά έσοδα του Κράτους από τον και τους δημότες του από τον Φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, , ΕΝΦΙΑ ξεπερνούν ετησίως τα 30.000.000 ευρώ και τα οποία πηγαίνουν κάθε χρόνο κατευθείαν στο Κράτος ενώ ο Δήμος Νοτίου Πηλίου λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση ΚΑΠ περί τα 1.500.000 ευρώ, ήτοι περί τις 117.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό που πρέπει να καλύψει το κόστος λειτουργίας του Δήμου από το Μαλάκι / Άγιος εώργιος Νηλείας μέχρι τη Λαμπινού και από εκεί μέχρι το Τρίκερι, ποσό που δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου.

Κατανομή ΚΑΠ και Ορεινότητα

Το Σύνταγμα (άρθρα 101 και 106) υποχρεώνει τον Νομοθέτη αλλά και τη Διοίκηση στις αποφάσεις τους σχετικά με την κατανομή των ΚΑΠ των Δήμων, να λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και χαρακτηριστικά των Ορεινών Δήμων και Περιοχών.

Με τα ισχύοντα, σήμερα τούτο καταστρατηγείται. Παραβιάζεται το Σύνταγμα όταν στις τωρινές Αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης για την κατανομή των ΚΑΠ το Πληθυσμιακό κριτήριο λαμβάνεται οριζοντίως για όλους τους Δήμους και σε ποσοστό 92%, ενώ η Έκταση ενός Δήμου μόνο κατά 2%!

Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ 2021

Δεν αποτυπώνει τον πραγματικό πληθυσμό η του Δεκέμβρη 2021 (8.322 από 10.216). Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει καταθέσει θεσμικά τις αντιρρήσεις του κατά των αποτελεσμάτων της ς της ΕΛΣΤΑΤ.

Δυσβάσταχτο

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έλαβε μέχρι σήμερα (11/2022) επιχορήγηση για το ενεργειακό κόστος μόνο 37.000 ευρώ, όταν η αύξηση του ενεργειακού κόστος για τον υπολογίζεται άνω των 300.000 ευρώ. Το επιπλέον κόστος αποτελεί τροχοπέδη στην απρόσκοπτη λειτουργία κάθε Δήμου.

Σύσταση «Γενικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών» στο Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου  Μιχ. Μιτζικός επεσήμανε πως στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, υιοθετήθηκε ένα ουσιαστικής σημασίας αίτημα των Ορεινών Δήμων και Περιοχών: η σύσταση «Γενικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών» στο Υπουργείο Εσωτερικών με ειδική αρμοδιότητα τη μέριμνα και ανάπτυξη των Ορεινών Δήμων και Περιοχών.

Η σύσταση Γενικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών στο είχε απασχολήσει εκτενώς την Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στην τελευταία Συνεδρίασή της στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου «οι Ορεινές Περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας από το Κράτος όπως επιτάσσει το Σύνταγμά μας και τούτο αποτελεί κανόνα στα αναπτυγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση