Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας στο Προσκυνητάρι του Αγ. Σταματίου
Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας στο Προσκυνητάρι  του Αγ. Σταματίου

Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας στο Προσκυνητάρι του Αγ. Σταματίου

 

Επ ‘ευκιρίς του εορτασμού του Αγίου Σταματίου τελέστηκε εσπερινός μετ' αρτοκλασίας με την προσέλευση δεκάδων πιστών, στο ομώνυμο προσκυνητάρι του Αγίου Σταματίου που φτιάχτηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» στην συνοικία του Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Ν. .

Η μνήμη του τιμάται σύμφωνα με παλιούς Συναξαριστές, την 16η Αυγούστου και σύμφωνα με νεότερη απόφαση της Μ. Δημητριάδας, μετά την 16η Αυγούστου το πρώτο Σάββατο τελείται ο εσπερινός και ακολουθεί την Κυριακή ο εορτασμός , για να μη συμπίπτει με την γιορτή του Αγ. Αποστόλου του Νέου.

Την ημέρα του εορτασμού, μεταφέρεται, εν πομπή, στον πανηγυρίζοντα ναό το τμήμα του λειψάνου του.


Λίγα λόγια για το βίο του Αγίου 
Ο Άγιος Σταμάτιος ο νεομάρτυρας, καταγόταν από τον Άη-Γιώργη Νηλείας κι από την οικογένεια Σταματόπουλου. Ερείπια του πατρικού του σπιτιού και μια κρήνη που ονομάζεται «βρύση του Άη-Σταμάτη» η “βρύση του Σταματόπουλου”. σώζονται μέχρι σήμερα στον Άη Γιώργη.

Κάποτε ο αγάς της περιοχής για να συγκεντρώσει το τσι, ήταν πολύ καταπιεστικός στο μάζεμα του φόρου. Απελπισμένοι οι αποφάσισαν να στείλουν μια αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, στην Υψηλή Πύλη, μήπως και βρουν το δίκιο τους.
Αρχηγός της αντιπροσωπίας ήταν ο Σταμάτιος σε ηλικία 40 ετών περίπου.
Παρουσιάστηκαν λοιπόν στον βεζίρη και άρχισαν να του παραπονιούνται για τις αδικίες του αγά.
Ο βεζίρης διέταξε να τους πετάξουν έξω,  σπρώχνοντάς τους και χτυπώντας τους.

Ορισμένοι από την αντιπροσωπεία, μεταξύ αυτών και ο Άγιος,διαμαρτύρονταν έντονα και φώναζαν για την αδικία που γινόταν.
Τότε κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι, φίλοι του αγά, τον ξεχώρισαν -επειδή ο Σταμάτιος φώναζε περισσότερο από τους άλλους- και τον πήγαν στον βεζίρη ψευδομαρτυρώντας και συκοφαντώντας τον ότι είχε γίνει μουσουλμάνος και τ εμφανίζεται σαν χριστιανός.

Ο Άγιος φυσικά αρνήθηκε εντονότατα μπροστά στον βεζίρη την κατηγορία.
Ο δικαστής βλέποντας τη σταθερότητα του μάρτυρα τον έστειλε στον πίσω βεζίρη, ο οποίος προσπάθησε με πολλούς τρόπους, κολακείες, υποσχέσεις, τιμές και αξιώματα να τον μεταπείσει.

Ο Σταμάτιος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό.
Ο βεζίρης διέταξε να φυλακιστεί και να βασανιστεί.
Τον αποσαν στις 16 Αυγούστου 1680 μ.Χ. ημέρα Δευτέρα, μπροστά στο βασιλικό παλάτι, στην Αγία Σοφία, όπως μας πληροφορεί ο αυτόπτης μάρτυρας Ιωάννης Καρυοφύλλης, ο οποίος έγραψε το μαρτύριό του, που σώζεται σε χειρόγραφο του Πατριαρχείου ς.

 

35η Χορευτική Συνάντηση Συγκροτημάτων

στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Την καθιερωμένη 35η Ετήσια Χορευτική Συνάρτηση Χορευτικών Συγκροτημάτων θα πραγματοποιήσει όπως κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην κεντρική πλατεία του πανέμορφου γραφικού χωριού του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Νότιο το Σάββατο 19 Αυγούστου στις 9 το βράδυ .

 

Φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές θα συμμετέχουν τα χορευτικά των ακόλουθων συλλόγων :

-Μορφωτικός σύλλογος Γαρεφείου “Κώστας Γαρέφης” ,

-Χοροστέκι” ΕΔΡΑΜΕ“,

-Πολιτιστικός σύλλογος Μηλεών” Γρηγόριος Κωνσταντάς

-Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας “Κένταυρος

Την ορχήστρα της βραδιάς θα διευθύνει ο γνωστός χοροδιδάσκαλος και μουσικός Νίκος Μούτσελος.

Συμμετέχουν : Λίλια Τσίπτσε τραγούδι, Φώτης Σκαμαγκούλης -κρουστά, Θανάσης Δραγάνης -λαούτο, Γιάννης Σκαμπαρδώνης- βιολί, Νίκος Μούτσελος κλαρίνο -γκάιντα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση