Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Επίσκεψη Κ. Παπανάτσιου στην πληγείσα από τη «Μήδεια» ελαιοκαλλιέργεια στο Προμύρι Ν. Πηλίου
Επίσκεψη Κ. Παπανάτσιου στην πληγείσα από τη «Μήδεια» ελαιοκαλλιέργεια στο Προμύρι Ν. Πηλίου

Επίσκεψη Κ. Παπανάτσιου στην πληγείσα από τη «Μήδεια» ελαιοκαλλιέργεια στο Προμύρι Ν. Πηλίου

 Απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών του . Πηλίου χωρίς διαχωρισμούς και περιορισμούς 

Τη πληγείσα από τη «Μήδεια» περιοχή του Προμυρίου του Δήμου . Πηλίου επισκέφθηκε τη Παρασκευή 26-2-2021 η ς Μαγνησίας  Κ. Παπανάτσιου.

Η ς συναντήθηκε με μέλη του τοπικού συμβουλίου και ελαιοκαλλιεργητές του Προμυρίου και περιόδευσε στη ελαιοκαλλιεργούμενη ζώνη της περιοχής.

Μετά τη η κ. Παπανάτσιου έκανε τη παρακάτω δήλωση: “Επισκέφθηκα σήμερα τη περιοχή του Προμυρίου με σκοπό να διαπιστώσω η ίδια την καταστροφή που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια από τη πρόσφατη κακοκαιρία γνωστή ως «Μήδεια». Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική. Πάρα πολλά τα έχουν υποστεί ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα 3-4 ετών να επανέλθουν στη κανονική τους καρποφορία.

Η καταστροφή αυτή έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη περσινή παραγωγή, στη καταστροφή της παραγωγής από παθογόνα το 2019 και στη μηδενική σχεδόν παραγωγή το 2018. Οι παραγωγοί της ελιάς βρίσκονται σε δυσμενέστατη κατάσταση καθώς επί σειρά ετών έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και η πρόσφατη καταστροφή κινδυνεύει να αποτελέσει τη χαριστική βολή για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Πήλιο.

Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα οι επισκέψεις των εκτιμητών του ΕΛΑ προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί στη συνέχεια να κλαδέψουν και να απομακρύνουν τα κατεσμένα κλαδιά πριν το καλοκαίρι.

Είναι απαραίτητο να βρεθούν άμεσα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά, με σκοπό την αποκατάσταση- αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και την αποζημίωσή τους για την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν τα επόμενα έτη.

Επιπλέον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα ενισχυθούν όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες χωρίς διαχωρισμούς και άλλους οικονομικούς περιορισμούς.

Τέλος πρέπει να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση των σπασμένων κλαδιών στη δασική πευκόφυτη περιοχή καθώς με την των θερμοκρασιών θα υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Το δασαρχείο οφείλει άμεσα να εξετάσει τις προτάσεις του Δήμου Ν. Πηλίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση