Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό Τρίκερι
Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό Τρίκερι

Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό Τρίκερι

Επετειακή εκδήλωση τελέστηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021,  με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό .

Παρόντες στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν  οι τοπικοί φορείς, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός, η υφ Παιδείας ,ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Αθ. Λιούπης ,  ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεοδ.  Κλιάρης, που έλκει την καταγωγή του από  το , δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πολίτες.

Πρόκειται για μία   εξαιρετική  πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Τρικερίου και του πολιτιστικού συλλόγου κατά την διάρκεια της οποίας έγινε εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά στην τοπική συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Συγκινητική η συμμετοχή των κατοίκων και των του σχολείου που παρέλασαν με την ελληνική σημαία.
Το Τρίκερι, τόπος εμπόρων, ψαράδων, σφουγγαράδων ήταν τους προηγούμε αιώνες ο πιο γνωστός τόπος της Μαγνησίας.
Όμως ήταν και τόπος ιστορικός. Συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα από την αρχή της επανάστασης της Θεσσαλομαγνησίας τον Μάιο του και συνθηκολόγησε τελευταίο, τον Ιούνιο του 1823, κρατώντας άσβεστη τη σπίθα του αγώνα για την ελευθερία, που ήρθε 50 χρόνια μετά.
Στην επέτειο αυτή μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση ακούγονται ονόματα ανθρώπων όπως ο Γαζής, ο Τρικεριώτης Κουτμάνης, ο Καρατάσος, ο Μπασδέκης. Όμως τιμή αξίζει και τον ανώνυμο Τρικεριώτη, που αδούλωτος προσέφερε τη του στον αγώνα.
Στην  τελετή, τιμήθηκαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης και ο ταξίαρχος Σαράντης Τυλιγαδάς, που κατάγονται από το Τρίκερι.
Η υφ Παιδείας κατέθεσε, ως μέλος της κυβέρνησης, στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και παρέδωσε την πλακέτα στον τιμηθέντα αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, δηλώνοντας «πως, ορθότατα, οι τοπικοί φορείς τιμούν τους προγό που θυσιάστηκαν για την ελευθερία αλλά και τους σύγχρονους συμπατριώτες μας, που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν υπηρετώντας την πατρίδα».
Δεν παρέλειψε δε να συγχαρεί, θερμά, τους συντελεστές για την άψογη διοργάνωση της σημαντικής αυτής τελετής.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση