Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / ΠΗΛΙΟ / Εντυπωσίασε το ντοκυμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς
Εντυπωσίασε το ντοκυμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …»  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Εντυπωσίασε το ντοκυμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

 -Εκατοντάδες άνθρωποι στο Αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Αγροτικού Συνεταιρισμού με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας 

-Υψηλής αισθητικής το επεισόδιο της εκπομπής «Τοπικές Κουζίνες» της ΕΡΤ2, αφιερωμένο στα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

– Προβολή του Συνεταιρισμού στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με αντικείμενο τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού.

 Με επιτυχία προβλήθηκε στην πόλη του το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Συνεταιρισμού. Το αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν κατάμεστο, με εκπροσώπηση του συνόλου των φορέων της Μαγνησίας και με πλήθος πολιτών.

Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των Ζαγοριανών που διαμένουν στον Βόλο, μια ισχυρή κοινότητα στα δρώμενα της πόλης. Εντυπωσίασε το κοινό η παρουσίαση της ταινίας και των συντελεστών της από την Κουφοπούλου Μαρία – αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής της ΕΡΤ2 «Άνθρωποι και Ιστορίες».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …»  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή εκτός Ζαγοράς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης. Η παρουσίαση και προβολή έγινε την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 20:00 . Η προβολή αποτέλεσε μία ακόμη δράση του Συνεταιρισμού στην πόλη του Βόλου.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …»  παραπέμπει στο μόχθο των αγροτών της Ζαγοράς που χωρίς μηχανικά μέσα και μηχανήματα μόνο με τα χέρια τους και δύο εργαλεία, δηλαδή το τσαπί και θκέλι (δικέλι), κατάφεραν να εκχερσώσουν απέραντες εκτάσεις από ήμερες και άγριες καστανιές, να δημιουργήσουν αναβαθμίδες χτίζοντας πεζούλες από χιλιάδες πέτρες στηρίζοντας τα επικλινή εδάφη της Ζαγοράς και να δημιουργήσουν προοδευτικά ένα απέραντο μηλεώνα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», Νίκος Τσούκας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας  που δραστηριοποιείται σε όλο φάσμα του πρωτογενούς τομέα, ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. Χορηγός των εντύπων της εκδήλωσης ήταν οι εκδόσεις «ΠΑΛΜΟΣ».

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ακόμα παραδοτέο της οργάνωσης, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τους νέους και νέες της Μαγνησίας ευρύτερα. Σε συνδυασμό μάλιστα  με το δίτομο λεύκωμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα παρουσιασθεί στη Ζαγορά, το Βόλο, την Αθήνα και τη και  το «compact disk» με τη μουσική του ντοκιμαντέρ (soundtrack) του Ανδρέα Κατσιγιάννη το οποίο ήταν διαθέσιμο στο κοινό στον χώρο της εκδήλωσης, ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος καταγραφής και τεκμηρίωσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της οργάνωσης. Οι συντελεστές της παραγωγής που έφεραν εις πέρας αυτή την πολύτιμη οπτικοακουστική παραγωγή, μοναδική στην Ελλάδα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω εκπαιδευτικές και προωθητικές ενέργειες της οργάνωσης καθώς και να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Ελληνικών και διεθνών φεστιβάλ .

Η γενικότερη δράση του Συνεταιρισμού και συνολικά το παραγωγικό και πολιτιστικό πλαίσιο της Ζαγοράς, δεν έχουν παραμείνει απαρατήρητα από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, με κομβικής σημασίας παράλληλα την αέναη υποστήριξη στις δράσεις  της Οργάνωσης από όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ του Νομού Μαγνησίας.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα από την προβολή του ντοκιμαντέρ, Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του, τα μήλα του,  που πρώτα κατοχύρωσαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης  στην Ευρώπη, αποτέλεσαν το κίνητρο για να έχουν η Ζαγορά και το Ανατολικό Πήλιο ευρύτερα, για μία ακόμα φορά την τιμητική τους και συγκεκριμένα από εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ2.

H σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου με τίτλο «Τοπικές Κουζίνες», ταξίδεψε τους τηλεθεατές στη Ζαγορά Πηλίου και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, που έκανε διάσημα τα μήλα της περιοχής, το Σάββατο, 25/03, στις 18.30.

Οι δημιουργοί της  σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» προσεγγίζουν γενικότερα τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά. Αγγίζουν από κοντά και μεταφέρουν στο του τηλεθεατή την πραγματικότητα του χωριού, του αγρότη, του παλιού και του νέου παραγωγού.

Συγκεκριμένα στη Ζαγορά, η εκπομπή παρακολουθεί τη ζωή μιας αγροτικής οικογένειας και συμμετέχει σε όλες τις καθημερινές αγροτικές εργασίες και κοινωνικές συναναστροφές της. Παράλληλα μέσω της ματιάς ενός Ζαγοριανού ερευνητή της τοπικής ιστορίας γίνεται ένα παιχνίδισμα με τους βασικούς σταθμούς και κόμβους της ιστορίας του τόπου (Ελληνομουσείο, Ζαγοριανά Καράβια, Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ιστορία του μήλου και άλλους χώρους) με την κάμερα να καταγράφει εικόνα, λόγο και αρχειακό υλικό.

Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού συστήνουν τη ζωή του αγρού, μαζί και την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας, τη γεύση των μήλων μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές. Ενδεικτική του συνεταιριστικού πνεύματος της Ζαγοράς είναι και η συμμετοχή στο επεισόδιο της σειράς του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Ζαγοράς.

Τέλος, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, ο πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ανέδειξε σε εκπομπή της πρωινής ζώνης, τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Συγκεκριμένα κατόπιν επαφών του σταθμού πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με ένα από τα βραβευθέντα σχολεία και έγινε αναφορά στην εκπαιδευτική προσπάθεια που διεξήχθη στη σχολική μονάδα για το αποτέλεσμα.

Επίσης ο διευθυντής του Συνεταιρισμού  Βαλασσάς Διονύσιος, αναφέρθηκε στη γενική ιδέα της δράσης που δεν είναι άλλη από τη σύνδεση των μαθητών με την ιδέα της υγιεινής διατροφής μέσω της τέχνης, ένα καινοτόμο τρόπο που συμβάλλει στην ανάπτυξη υγειών διατροφικών συνηθειών των μαθητών.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο διευθυντής ο 100 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας Συνεταιρισμός, «επενδύει» γενικότερα σε εκπαιδευτικές δράσεις για τη νέα γενιά οι οποίες θα συνδράμουν στις ορθές διατροφικές επιλογές των μελλοντικών καταναλωτών.

Η βράβευση των μαθητών συμβολίζει τη γενικότερη αυτή στόχευση καθώς θα πραγματοποιηθεί εντός του Υπουργείου Παιδείας, στις 07 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ο Διαγωνισμός άλλωστε βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και διεξάγεται με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύσκεψη με εκπροσώπους εργατικών σωματείων της Μαγνησίας #εργατικάΣωματεία #Μαγνησία - https://t.co/gQGPtduseg -

  • Στη Νίκη Βόλου η Χριστίνα Κοράνα #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/8N5ALu6U82 -

  • Αποτελέσματα αρχαιρεσιών στις εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/3OkLKh7PND… -

"Αλιεύοντας" την είδηση