Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Εμβληματικά κτίρια, όπως το Ξενία Τσαγκαράδας, σε προγραμματισμό αξιοποίησης
Εμβληματικά κτίρια, όπως το Ξενία Τσαγκαράδας, σε προγραμματισμό αξιοποίησης

Εμβληματικά κτίρια, όπως το Ξενία Τσαγκαράδας, σε προγραμματισμό αξιοποίησης

 

Την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την επανάχρηση και ανάδειξη εμβληματικών ακινήτων στο Πήλιο, όπως το παλιό Ξενία Τσαγκαράδας, προωθεί ο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αποτελούν τοπόσημα, ακίνητα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τέθηκαν από τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτη στη συζήτηση που είχε με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ στην προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργειών για την αξιοποίησή τους.

“Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγραμματισμού, με στρατηγικές συμμαχίες όπως η ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση μοναδικών εγκαταστάσεων της περιοχής μας.

Εξετάσαμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μελετών όπως για το παλιό Ξενία Τσαγκαράδας, προκειμένου η ιστορική τουριστική εγκατάσταση να προσελκύσει επενδύσεις και να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη της περιοχής.

Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το “Φιλόδημος”, το πρόγραμμα ανάπτυξης Αντώνης Τρίτσης, με ειδικές προσκλήσεις για αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια, εκτιμούμε πως μπορούν να αξιοποιηθούν και σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, να οργανώσουμε το πλαίσιο δράσης.

Με επενδύσεις και διαφύλαξη των φυσικών και πολιτισμικών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής, δημιουργούνται προϋποθέσεις για υπεραξίες, νέα βιώσιμα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ως τουριστικού προορισμού και σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε να κινηθούμε με την ΕΤΑΔ”, ανέφερε ο δήμαρχος  Παν. .

Η ιστορία του ξενοδοχείου

Το Ξενία Τσαγκαράδας, είναι στενά συνδεδεμένο με τους Αιγυπτιώτες.

Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1957 και στοίχισε 4.200.000 δρχ. Από το ποσό αυτό, τα 2.400.000 δρχ. διατέθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (), ενώ τα 1.800.000 δρχ. προήρθε από το κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Νικολάου Στακού.

Ο βαμβακέμπορος – και για ένα διάστημα εφοπλιστής – Νικόλαος Στακός (1853-1928) είχε κτίσει το ναό της Αγίας Παρασκευής στη γενέτειρά του Τσαγκαράδα, ενώ είχε δώσει και μεγάλα ποσά για την οδική σύνδεση Τσαγκαράδας – Μηλεών.

Το Ξενία Τσαγκαράδας είχε σχεδιαστεί από τον επίσης Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο (1914-2004). Είχε 45 κλίνες – από τις οποίες οι 25 διέθεταν ιδιαίτερο ντους ή λουτρό – σαλόνι, μπαρ, αίθουσα εστιατορίου, εγκατάσταση μαγειρείου, , τρεχούμενα ζεστά και κρύα νερά, κ.τ.λ., ενώ αγορανομικώς ανήκε στη Β΄ κατηγορία για να είναι προσιτό και στη μεσαία τάξη.

Το αναγέρθηκε σε έκταση 14 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Τσαγκαράδας στη θέση «Μπεϊλίκι» (υψόμετρο 550 μ.) της συνοικίας , γενέτειρα του Στακού.

Το κτίριο αναπτύχθηκε σε δύο πτέρυγες και θεμελιώθηκε πάνω σ’ ένα αντέρεισμα του Πηλίου, πάνω ακριβώς σε ράχη.

Η δε θέα προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν και είναι πράγματι μαγευτική.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εργασίες ασφαλτόστρωσης στη Δ.Ε. Προμυρίου #ΔΕ Προμυρίου #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/l7zN9DOHTy -

  • Κόστος ενέργειας: Ο εφιάλτης της ελληνικής βιομηχανίας #Κόστοςενέργειας - https://t.co/cyFHiCIPOY -

  • Π.Π.Μ.: Νέα περιβαλλοντική απειλή για το Βόλο και τον Παγασητικό; #ΠαγασητικόςΚόλπος - https://t.co/Y5IXiecESK -

"Αλιεύοντας" την είδηση