Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Έκθεση φωτογραφίας ¨Οι Μηλιές του χθες ¨ στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο
Έκθεση φωτογραφίας ¨Οι Μηλιές του χθες ¨ στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο

Έκθεση φωτογραφίας ¨Οι Μηλιές του χθες ¨ στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο

Ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ¨¨ΦΙΛΙΠΠΙΔΕΙΑ 2022 ¨ που οργανώνει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Μηλεών ¨Γρηγόριος νσταντάς ¨ με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 7.00 μ. μ. στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών θα πραγματοποιηθούν τα γενέθλια των 40 χρόνων του Δημοτικού υ Μηλεών και η έκθεση φωτογραφίας ” Οι Μηλιές του χθες ¨.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022.

ημοτικό (πρώην Κοινοτικό) Μηλεών ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο οποίος το διαχειρίζεται μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1987, όταν η Ελένη-Φαίη Σταμάτη δώρισε στην κοινότητα Μηλεών την ιδιωτική συλλογή, την οποία είχε δημιουργήσει από το 1982 και την είχε στεγάσει στο παλιό πεταλωτάδικο του χωριού.

Με πρωτοβουλία του αείμνηστου Προέδρου της Κοινότητας Μηλεών Σπύρου Αδαμαντιάδη στεγάστηκε σε αίθουσα του κτιρίου της Κοινότητας Μηλεών, ενώ στη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Νικολάου Σγαρδώνη τοποθετήθηκε μόνιμη υπάλληλος, η οποία ξεναγεί μέχρι και σήμερα τους επισκέπτες.

Είναι από τα ελάχιστα Δημοτικά Μουσεία στην Ελλάδα που διαθέτει υπάλληλο και δέχεται καθημερινά επισκέπτες. Μαζί με την των Ταξιαρχών και τη Βιβλιοθήκη των Μηλεών, που στεγάζει τα βιβλία και το υλικό της Μηλιώτικης Σχολής αποτελούν έλξης τουριστών και σχολείων όλο το χρόνο.

Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ξεναγεί τους επισκέπτες στην παράδοση και στην ιστορία των Μηλεών. Η πλούσια λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, εργόχειρα, κεντήματα, υφαντά, ιστορικά τεκμήρια, εκθέματα που παρουσιάζουν τοπικά έθιμα, αλλά και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του σαμαρά, του πεταλωτή, του σιδερά. Επίσης, στο μουσείο εκτίθεται αντίγραφο της σημαίας της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Για 40  χρόνια συνεργάζεται με σχολεία δανείζοντας μουσειοσκευές και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις . Η κάθε μουσειοσκευή είναι ένα κινητό εκπαιδευτικό πακέτο-πρόγραμμα που δανείζεται δωρεάν και έχει ως θέμα τη ζωή στο χωριό.

Θέματα των μουσειοσκευών του Μουσείου είναι :

α) Η ελιά και το

β) Από το στάρι στο ψωμί

γ) Το επάγγελμα του πεταλωτή

δ) Το σαμάρι

ε) Το τρενάκι του Πηλίου

στ) Η ζωή στο χωριό.

Το ενδιαφέρον του Μουσείου δεν εστιάζεται μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ενδιαφέρεται ζωηρά και για την προστασία του τος.

Με σύνθημα «Το είναι υπόθεση όλων μας», παρουσιάζει περιοδικά, από το 1990 σχετική έκθεση πλαισιωμένη από οικολογικό εργαστήρι για παιδιά.

Η έκθεση φωτογραφίας ¨ Οι Μηλιές του χθες ¨που οργανώνεται από το Δημοτικό Μουσείο Μηλεών περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από τα εργαστήρια των παραδοσιακών επαγγελμάτων και από εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες του Μουσείου των πρώτων χρόνων λειτουργίας του.

Θα δεχτεί τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τους κατοίκους των Μηλεών, την ημέρα των εγκαινίων και το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Σεπτεμβρίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η επίτιμος διευθύντρια και δωρήτρια της συλλογής του Μουσείου  Φαίη Σταμάτη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νοτίου Πηλίου ο οποίος είναι  χορηγός της.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση