Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Εκθέσεις των Richard Rafael Roland Risse και Κων. Κομνηνού στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας
Εκθέσεις των Richard Rafael Roland Risse και Κων. Κομνηνού στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας

Εκθέσεις των Richard Rafael Roland Risse και Κων. Κομνηνού στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας

 

Με θέμα την εικαστική «Σύγκρουση Εποχών»., άνοιξε τις πύλες της η 1η έκθεση ζωγραφικής στο νεοϊδρυθέν Μουσείο Τοπικής Ιστορίας & ς «Κώστας Λιάπης», στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Νότιο Πήλιο, δίνοντας το εναρκτήριο έναυσμα του νέου κύκλου εικαστικών δραστηριοτήτων του μουσείου.

Κλασσικοί του Γερμανού ιστορικού ζωγράφου Richard Rafael Roland Risse που χρονολογούνται από τις ένδοξες εποχές που χτίστηκε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας και αποτελούν οικογενειακή κληρονομιά της Katharinas Agathe Kriener , καθώς και έργα των τελευταίων ετών του καταξιωμένου και ευρύτερα γνωστού Πηλιορείτη ζωγράφου Κωνσταντίνου Κομνηνού , θα εκτίθενται σ ‘όλους τους ορόφους του κτηρίου .

Παρόν το βράδυ των εγκαινίων ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης , ο δήμαρχος Νοτίου Πηλιου Μιχάλης Μιτζικός, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους ,βαθύτατα συγκινημένος, εξιστόρησε τον αγώνα που έδωσε η δημοτική αρχή για την αναστήλωση και αποκατάσταση του κτηρίου , έως την ιδέα και υλοποίηση της πρώτης εικαστικής έκθεσης στις αίθουσες του μουσείου.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την συνδρομή της Κερασιάς Γεωργίου, προϊσταμένης της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, χάριν της οποίας ολοκληρώθηκαν τα έργα το συντομότερο δυνατόν .

Τελειώνοντας επισήμανε «…αυτό θα είναι μια απαρχή , με όλη την συνέχεια , αυτό που οραματιζόμαστε σαν δημοτική αρχή .Ζητάμε την συνδρομή σας , τις προτάσεις σας , την βοήθειά σας γιατί δεν γίνονται όλα αυτά χωρίς το μεράκι των δημοτών , την βοήθεια , τις παρατηρήσεις . Γι' αυτό ήμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει συνέχεια !»

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Katharinas Agathe Kriener , ο Κων/νος Κομνηνός, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ι. Ευαγγελινός και ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» Δημ. Ραμματάς.

Πρωτοτυπία της βραδιάς των εγκαινίων το InstallationΟπτική μορφή τέχνης- , δηλαδή, συνύπαρξη ς στηριζόμενη σε δύο στύλους , με χορό από επαγγελματία χορεύτρια από την μια πλευρά και σύγχρονος σχεδιασμός από τον Κωνσταντίνο Κομνηνό με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στην από την άλλη.

Την επιμέλεια της βραδιάς την είχε ο Γιάννης Βουζαρας με εφ' όλης της ύλης.

Η έκθεση προβλέπεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα και η είσοδος για το κοινό κατά την διάρκεια της έκθεσης θα είναι ελεύθερη , καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 10 έως τις 1:30 το πρωί και από τις 6.00 έως τις 9.00 το απόγευμα .

 

Κωνσταντίνος Κομνηνός

Γέννημα θρέμμα Πηλιορείτης , γεννήθηκε το 1966 σε γραφικό κεφαλοχώρι στην Ζαγορά του Πηλιου, σε μια περιοχή κατάφυτη από μηλιές , οξιές , καστανιές αγναντεύοντας από μικρός το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου .

Ελεύθερο και αντιδραστικό πνεύμα από την φύση του , έμαθε να πλάθει στην φαντασία του μέσα από τις καθημερινές εικόνες που τον περιτριγύριζαν , μορφές μυθικές και πολλές φορές τερατώδεις , εξωπραγματικές .

Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Κάλων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία του ΙΚΥ και του Κασσαβετείου Ιδρύματος Ζαγοράς

Από το 1992 έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ιστορικοί τέχνης έχουν εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για το έργο του. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Από το 1998 διδάσκει καλλιτεχνικά μαθήματα στο Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου και σε άλλους φορείς, ενώ διατηρεί το δικό του εργαστήριο προετοιμασίας υποψηφίων για σχολές καλών τεχνών.

Τα έργα του που φιλοξενούνται στην έκθεση , πίνακες από μελάνη, , με ακουαρέλα, με πένα σχεδιασμένα με χειρονομιακό τρόπο , λαδιά πάνω σε καμβά , λαδιά σε χαρτόνι προετοιμασμένο , κατασκευές σε διαφάνειες .

Σύγχρονα πορτρέτα εξπρεσιονισμού τα οποία εκφράζουν την εσωτερική ένταση -τυχαίο δε υπάρχει – των καλλιτεχνών , όπως και την δική του , όπως εκφραζόταν π.χ. ο Ντε Κουνινγκ, ο Τζακσον Πολακ.

Σύγχρονο αυστηρό σχέδιο πάνω σε ελεύθερη γραφή χειρονομιακή και συντεταγμένες κάθετες και οριζόντιες .

Η άποψη του για τον Άνθρωπο, θέση ,σχήμα σχέση , σχέδιο , χρώμα κ.τ.λ., όλα για τον Άνθρωπο και για το Σύμπαν γενικότερα .Ανήκουμε σ 'αυτό όλα τα πλάσματα . Δεν μας ανήκει τίποτα .Σπίτι μας όλη η γη. Έργο κάθε που στόχο έχει την Ισορροπία με σεβασμό για την Ελευθερία .Οπότε Άνθρωπος

 

Richard Rafael Roland Risse

Γερμανός ζωγράφος , πατέρας της Dolores von Brockdorff,- προγιαγιάς της Katharina, Richard Rafael Roland Risse, -γεννήθηκε στην Κολωνία το 1835, γιος του ζωγράφου Eduard Risse.

Απόλαυσε μια προσεγμένη εκπαίδευση, πέρασε το Gymnasium – Abitur -Examen στο δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και πήγε στο Ντίσελντορφ για να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στη μελέτη της ζωγραφικής τέχνης, την οποία αγαπούσε από τα πρώτα νεανικά του χρόνια.. Ήταν ζωγράφος που ειδικεύτηκε στους ιστορικούς πίνακες, τη ζωγραφική του είδους και τις προσωπογραφίες, στη σχολή ζωγραφικής του Ντίσελντορφ.

Ζωγράφισε πορτρέτα των μελών της οικογένειάς του, δηλαδή των γονέων του, των αδελφών του, της συζύγου του και των δύο θυγατέρων του.

Το οικογενειακό κειμήλιο περιλαμβάνει επίσης παραστάσεις παραμυθιών: όπως η , η Ωραία Κοιμωμένη, ο Έρως και η Ψυχή κ.λπ.

Ως άνθρωπος, ο Richard Rafael Roland Risse , είχε μια καλοσύνη που σπάνια συναντά κανείς. Η του χαρακτήρα και το βάθος του μυαλού, η γοητευτική ευθυμία και η ζωντάνια του πνεύματος, ενώνονταν μέσα του σε μια αρμονία που έδινε στην προσωπικότητά του αυτή την ιδιαιτέρως ευεργετική, τονωτική επίδραση στους άλλους. Οτιδήποτε ασήμαντο απείχε πολύ από το ευγενές πνεύμα του, το οποίο αντιλαμβανόταν πάντα τη από την άποψη του αληθινού και του ωραίου. Στη συνομιλία, οι πολλές αξιαγάπητες ιδιότητες της φύσης του αποκαλύπτονταν με τον πιο αβίαστο τρόπο. Ήξερε πώς να ζωντανεύει τη συζήτηση με θαυμάσια χάρη μέσω του λεπτού πνεύματος και των ζωηρών αστεϊσμών και με τη βοήθεια εκείνου του γνήσιου χιούμορ, του οποίου η βαθύτερη πηγή είναι η καλοσύνη της καρδιάς και το οποίο επομένως πάντα αναζωογονεί, ευχαριστεί και ποτέ δεν πληγώνει.

Επιπλέον, ο Risse είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν το χάρισμα να εμπνέουν πραγματικά ως δάσκαλοι.

Πέθανε στη Χαϊδελβέργη στις 18 Ιανουάριου του 1887

Οι πίνακες στην έκθεση , χρονολογούνται από τις ένδοξες εποχές που χτίστηκε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, συμπληρώνουν ιδανικά την ιστορία του ορεινού χωριού.

Η οικογένεια Von Brockdorff είναι μια πανάρχαια ευγενής οικογένεια του Χόλσταϊν, προερχόμενη από τα εδάφη Μπρόκντορφ της Γερμανίας.

Η Katharine Agathe Kriener(Von Brockdorff) μόνιμη κάτοικος του Αγίου Γεωργίου Νηλείας , αρχιτέκτονας, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια είναι ιδρύτρια του οίκου σχεδιασμού , MAISON VON BROCKDORFF , που εδρεύει στο Παρίσι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση