Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μικρών νησιωτικών Δήμων και ορεινών μειονεκτικών Δήμων, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Την απόφαση του Υπουργού χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης τονίζοντας πως η Πολιτεία φαίνεται πως κατανόησε τις ειδικές συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι και ενισχύει την προσπάθειά τους με έκτακτη οικονομική συνδρομή.

“Ήταν ένα χρόνιο αίτημα των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων να ενισχυθούν με δεδομένη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και τις συνθήκες που αυτή δημιουργεί.

Αποτελεί πάγια θέση μας η ειδική μέριμνα, η διαμόρφωση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, η κινητικότητα και άλλες πολιτικές που θα στηρίξουν την λειτουργία των 85 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων.

Στο ψήφισμα του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, θέσαμε την πρόταση για την εφαρμογή ενός Ειδικού Προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία κεφάλαια:

  1. Κανονιστικό πλαίσιο: Θεωρούμε απαραίτητη την εκπόνηση ενός «οριζόντιου» κανονιστικού πλαισίου που θα εισάγει στην ισχύουσα νομοθεσία, που αφορά το σύνολο των ασκούμενων σε τοπικό επίπεδο δημοσίων πολιτικών, ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των μικρών ορεινών και νησιωτικών περιοχών και τις σχετικές αρμοδιότητες και πόρους στους αντίστοιχους Δήμους.
  2. Χρηματοδότηση: Προτείνουμε, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως το «ΘΗΣΕΑΣ»), να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, που θα αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού, την πραγματοποίηση των επενδύσεων και την επιδότηση των λειτουργιών που θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσής τους (μεταφορικό ισοδύναμο, επιδότηση ανταποδοτικών υπηρεσιών αραιοκατοικημένων περιοχών, δράσεις πολιτικής προστασίας κλπ.
  3. Διοικητική και τεχνική υποστήριξη: Προτείνουμε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη διασφάλιση της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης των λειτουργιών των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, με αξιοποίηση και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Σε μια περίοδο συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης των Δήμων, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, θα λειτουργήσει εν μέρει ανακουφιστικά αλλά δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες και τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται οι μικροί Δήμοι ακόμη και λόγω της υποστελέχωσης όπως στον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών.

Θα επιμείνουμε να ζητάμε την άρση των εμποδίων ώστε οι δημότες μας, οι τοπικές κοινωνίες να μην υστερούν σε ευκαιρίες και να αντιμετωπίζονται ισότιμα”, κατέληξε ο κ. Κουτσάφτης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μαγνησία - https://t.co/Bn910i0dAG -

  • Παν. Κουτσάφτης: Να επαναλειτουργήσουν άμεσα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα - https://t.co/43Yr62Eni9 -

  • Πρωτοβουλία Κων. Μαραβέγια για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του Ορφανοτροφείου Βόλου - https://t.co/0A8Qtwifwk -

"Αλιεύοντας" την είδηση