Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αίτημα για επιστροφή του Αγάλματος Αργαλαστής
Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αίτημα για επιστροφή του Αγάλματος Αργαλαστής

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αίτημα για επιστροφή του Αγάλματος Αργαλαστής

Αίτημα για την επιστροφή του Αγτος Γυναικός της Αργαλαστής κατέθεσε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχ. προς την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ανθή Μπάτζιου, το οποίο κοινοποιείται και στην Υπουργό Πολιτισμού .

Στην είσοδο του ιστορικού καµπαναριού της Αργαλαστής µέχρι το έτος 1960, ήταν τοποθετημένο για πολλά έτη, ένα αρχαίο ακέφαλο άγαλμα γυναικός, το οποίο σύμφωνα µε μαρτυρίες της εποχής, *Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρίας, 1910, σελ. 220, είχε βρεθεί σε ένα στην θέση «Παγανιά» του Χόρτου, μόλις λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Αργαλαστής.

Το συγκεκριμένο άγαλμα, περί τα του έτους 1960, μεταφέρθηκε από την Αργαλαστή στο Αρχαιολογικό Μουσείο του και έως σήμερα βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου. ∆εδομένου ότι το άγαλμα, είναι αρχαιολογικός θησαυρός της περιοχής της Αργαλαστής, θα πρέπει να επιστρέψει στον τόπο του.

Η προτείνει να τοποθετηθεί σε φυλασσόμενο εσωτερικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στην ισόγεια αίθουσα του νέου ∆ηµαρχείου, όπου θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης και ς, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η επιστροφή του αγτος στην Αργαλαστή, θα ενθυμίζει και θα αναδεικνύει την αρχαιολογική σπουδαιότητα της περιοχής όπου ευρέθη.

Ο επαναπατρισμός του αγάλματος, θα αποκαταστήσει τον δεσμό µνήµης που διέρρηξε η απομάκρυνσή του. Μνήµη που είναι ακόμη ζωντανή στις παλαιότερες και νεότερες γενιές.

"Αλιεύοντας" την είδηση