Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών για ΑμΕΑ στο Νότιο Πήλιο
Δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών για ΑμΕΑ στο Νότιο Πήλιο

Δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών για ΑμΕΑ στο Νότιο Πήλιο

Την έγκριση της Τεχνικής Περιγραφής/Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ”, προϋπολογισμού 238.500,00 ευρώ αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, που δεσμεύεται για την ανάληψη της λειτουργίας και ς του προτεινόμενου έργου, είναι αυτό να λάβει “σάρκα και οστά” προκειμένου όλοι οι θαλάσσιοι τουριστικοί του Δήμου να είναι προσβάσιμοι για όλους, δημότες και επισκέπτες.. Βεβαιώνεται επίσης, ότι οι δαπάνες λειτουργίας/συντήρησης των προβλεπόμενων υποδομών, θα καλύπτονται από ίδιους πόρους του Δήμου Νοτίου Πηλίου που κάθε χρόνο θα εγγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου.

Η σχετική μελέτη προβλέπει σε επιλεγμένες θέσεις των ακτών κολύμβησης του Δήμου Νοτίου Πηλίου τη δημιουργία των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προτα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις θέσεις στην ακτή Καλά Νερά, μία θέση στην ακτή Άφυσσος-Άμποβος, στην ακτή Καλλιφτέρη και στην ακτή .

Η επιλογή των θέσεων έγινε με κριτήρια όπως η ύπαρξη φυσικών χαρακτηριστικών που να τις καθιστά προσβάσιμες σε ΑμΕΑ, η επαρκής παροχή υπηρεσιών διαμονής και εστίασης που διαθέτουν και η υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν.

Οι σχεδιαζόμενες υποδομές στις ανωτέρω προτεινόμενες θέσεις διαθέτουν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε ο επισκέπτης ΑμΕΑ να μην συναντά εμπόδια που σχετίζονται με την διαρρύθμιση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Επιπλέον, η σωστή και ακριβής τοποθέτηση του εξοπλισμού στους χώρους των παραλιών διασφαλίζει την ολοκληρωμένη προσαρμογή ενός τέτοιου χώρου.

Η προτεινόμενη θέση πρόκειται να περιλαμβάνει:

– Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προτα στη θάλασσα.

– Αποδυτήριο – ντουζ.

– Χώρους σκίασης.

– Διαδρόμους σύνδεσης των ανωτέρω δομών, οι οποίοι θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

– Ενημερωτικές πινακίδες – Σήμανση

-Αντικλεπτικό Σύστημα

-Σύστημα παρακολούθησης καιρικών συνθηκών-τηλεμετρία

-Ιστότοπος προσβασιμότητας

Όλες οι παραπάνω κατασκευές προδιαγράφονται ελαφριές, μη μόνιμες, κατασκευασμένες από κατάλληλα υλικά που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον και παρέχουν ευκολία τόσο στην εγκατάσταση, όσο και στην απεγκατάσταση, μεταφορά και αποθήκευσή τους την χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός στο σύνολό του, φέρει τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας και συμβατότητας.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του προτεινόμενου έργου, καθώς και να μην επιβληθεί προς τις επιχειρήσεις που γειτνιάζουν οι ανωτέρω εγκαταστάσεις, κανένα επιπλέον τίμημα για την παραχώρηση εκτάσεων επί του αιγιαλού που να σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τις προτεινόμενες υποδομές εξυπηρέτησης ΑμΕΑ, όπως επίσης να παρέχονται δωρεάν οι ανωτέρω προτεινόμενες υποδομές προσβασιμότητας, στο πλαίσιο της κοινωνικής ς του Δήμου και να μην υπάρχει εισιτήριο για την πρόσβαση των ΑμΕΑ στους μηχανισμούς ή στις ράμπες πρόσβασης, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους .

Ακόμη η δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των συγχρηματοδοτούμενων υποδομών, αυτές θα παρέχονται δωρεάν σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή/και άλλα κινητικά προβλήματα, διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση της εν λόγω κατηγορίας δημοτών και επισκεπτών.

Ειδικότερα δεσμεύεται να μην επιβάλλει κανένα επιπλέον τίμημα για την παραχώρηση εκτάσεων επί του αιγιαλού προς τις επιχειρήσεις της περιοχής όπου γειτνιάζουν οι ανωτέρω εγκαταστάσεις, το οποίο να σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τις προτεινόμενες υποδομές εξυπηρέτησης ΑμΕΑ, κατά την περίοδο που ορίζεται από το σχετικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ως κύκλος ζωής του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός , μετά την θετική της Οικονομικής Επιτροπής δήλωσε: “ Βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η εφικτή προσβασιμότητα για όλους στις ακτές του Δήμου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν προσβάσιμοι, ολοκληρωμένοι, θαλάσσιοι, τουριστικοί στον Δήμο Νοτίου Πηλίου για όλους τους πολίτες και ιδίως για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση