Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου: Απόδοση ΕΝΦΙΑ και αύξηση των ΚΑΠ σε ορεινούς Δήμους
Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου: Απόδοση ΕΝΦΙΑ και αύξηση των ΚΑΠ σε ορεινούς Δήμους

Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου: Απόδοση ΕΝΦΙΑ και αύξηση των ΚΑΠ σε ορεινούς Δήμους

 

Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει  η περιφερειακή Τοπική  Αυτοδιοίκηση  και ειδικότερα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μιχ. , κατά την τοποθέτησή του, στην έκτακτη συνάντηση δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ .

Ο κ. ζήτησε να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση προκειμένου ένα ποσοστό της τάξης του 60% από τα χρήσης αιγιαλού να αποδίδεται στους Δήμους από την , ενώ χαρακτήρισε πενιχρά τα ποσά που αποδίδονται από τους και από την ΣΑΤΑ.

 

“ Στον Δήμο μας αποδίδεται ΕΝΦΙΑ 4 εκ. ευρώ/χρόνο και από τους λαμβάνουμε μόλις 110.000 ευρώ. Να γίνει ανακατανομή των ΚΑΠ και να μην αποδίδονται με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά με βάση την γεωγραφική έκταση των ΟΤΑ ” τόνισε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου και πρόσθεσε πως “από τη ΣΑΤΑ μας αποδίδεται ετησίως το ποσό των 230.000 ευρώ , ενώ οι πέντε πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι ,που αποτελούν τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, λάμβαναν χρηματοδότηση 1,5 ευρώ”. Ο κ. Μιτζικός επισήμανε πως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αποτελείται από 52 χωριά και απαιτείται  για το καθένα η συντήρηση του αγροτικού δικτύου.

Μάλιστα έκανε λόγο για ΟΤΑ δύο ταχυτήτων, τονίζοντας πως οι ορεινοί Δήμοι καθίστανται παράταιροι και επαίτες. “Εξαρτώνται οι Δήμοι από τον εκάστοτε περιφερειάρχη και από τις προτεραιότητες που αυτός θέτει και θα πρέπει να τεθεί ένα άλλο πλαίσιο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέραν του υπέρογκου ενεργειακού κόστους που επωμίζονται οι Δήμοι  και δη οι περιφερειακοί Δήμοι με μεγάλη γεωγραφική έκταση, έθεσε ξανά το επιτακτικό ζήτημα της ανακατατανομής των ΚΑΠ ( , δηλ. κρατική επιχορήγηση) προς τους Δήμους με κριτήρια αντικειμενικά όπως το συνολικό μήκος του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου προς συντήρηση, τις υποδομές ς, αριθμός αντλιοστασίων, γεωγραφική έκταση, κάλυψη κατ' ελάχιστο του κόστους μισθοδοσίας υπαλλήλων ενός Δήμου.
Δεν νοείται οι ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση)-όπως τόνισε- για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου να μην καλύπτουν το συνολικό κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων δίχως καν να συνυπολογίζονται οι υπόλοιπες βασικές λειτουργικές δαπάνες του Δήμου.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ειδικό κονδύλι για την Πολιτική Προστασία των ορεινών Δήμων, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από την παρατεταμένη κακοκαιρία , ενώ και ενόψει Καλοκαιριού και αντιπυρικής περιόδου απαιτείται γενναία χρηματοδότηση .

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης , τονίζοντας πως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου διαθέτει πέντε πολυσύχναστες παραλίες και πως ο πρόσφατος που προκηρύχθηκε κοστίζει 1,5 εκ. ευρώ , πέραν άλλων εξόδων συντήρησης των παραλιών κ.λπ.

Τέλος ζήτησε να σταματήσει η κινητικότητα των υπαλλήλων σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων και να θεσπιστεί η πρόσληψη προσωπικού με μοριοδότηση εντοπιότητας, καθώς και να τεθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο ώστε οι μηχανημάτων έργου να εφαρμόζουν το ωράριο εργασίας  και να μην σχολούν στις 13.30 αντί στις 15.00. “Οι μικροί πληθυσμιακά Δήμοι θα πρέπει να είναι μόνο φορείς υποδοχής υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, δεν νοείται δηλ. να προσλαμβάνεται μόνιμος υπάλληλος σε μικρό περιφερειακό Δήμο και να αφήνει, μόλις «κλειδώνει» τη μονιμότητα, τη θέση κενή για άλλη κεντρικότερη Υπηρεσία ή αστικό Δήμο”  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός.

Δείτε  την παρέμβαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου στον σύνδεσμο  που ακολουθεί:   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=291887196353298&id=174940485874512&m_entstream_source=timeline

Στη Συνεδρίαση Επανασύνδεσης Ιστορικών Δήμων

Στη Συνεδρίαση Επανασύνδεσης Ιστορικών Δήμων στον Δήμο Επιδαύρου, 200 χρόνια μετά την Ά Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, συμμετείχε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός. Στη φωτό  με τον δήμαρχο Επιδαύρου κ. Χρόνη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου Μαρίνα  Συρίη και τον αντιδήμαρχο Δημ. Ραμματά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση