Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τους Πηλιορείτες Λόγιους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού
Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τους Πηλιορείτες Λόγιους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τους Πηλιορείτες Λόγιους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τους Πηλιορείτες Λόγιους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ξεκίνησε χθες, διεξάγεται σήμερα στις Μηλιές του Δήμου Νοτίου Πηλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Ιουλίου στην Ζαγορά.

Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 22.7., οι εργασίες έλαβαν χ στη Ζαγορά, στο προαύλιο του ναού της , τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 23.7., στις Μηλιές, στήν αίθουσα του συλλόγου «Γρηγόριος Κωνσταντάς».

Την Κυριακή 24.7., οι αποχαιρετιστήριες εκ θα γίνουν στη Ζαγορά. Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συνδιοργανώνεται δε από την Περιφέρεια ς – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, τους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ς.

Η εκδήλωση είχε ενταχθεί στο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την και λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε αναγκαστικά για φέτος.

Σκοπός του συμποσίου είναι να αναδείξει σημαντικές άγνωστες πτυχές και καινούργια στοιχεία για τις προσωπικότητες και το έργο των ντόπιων λογίων που εντάσσονται στο κίνημα του Διαφωτισμού. Τα πρόσωπα είναι γνωστά και προέρχονται από δύο γενιές.

Η παλιότερη εκπροσωπείται από τους Ζαγοριανούς, Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικο Γ΄, ιερωμένο ευρύτατης μόρφωσης και καλλιέρ-γειας, που άφησε τεράστιο συγγραφικό έργο και προσέφερε τα μέγιστα στην Εκκλησία και στον τόπο του, και τον Ιωάννη Πρίγκο, μία σπάνια περίπτωση εμπόρου χωρίς εγκύκλια μόρφωση αλλά με έρωτα για τα γράμματα και με συγκλονιστικές επιδόσεις στην υπόθεση του φωτισμού των συντοπιτών του. Η νεότερη εκπροσωπείται κατά βάση από τους, ευρύτερα γνωστούς, Μηλιώτες δασκάλους, Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη.

Η επιστημονική εποπτεία του εγχειρήματος ανήκει εξ' αρχής στον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επιφανή μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, του οποίου το υψηλό κύρος εγγυάται την ανάλογη ποιότητα του συμποσίου.

Στο συμπόσιο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το . Με αλφαβητική σειρά: Κωνσταντίνος Ηροδότου, Παντελής Καλαϊτζίδης, Γρηγόρης Καραφύλλης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κίζης, Daniel Koster, Σοφία Ματθαίου, π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Νικόλας Νικολαΐδης, Νικόλας Πίσσης, Αλεξάνδρα Σφοίνη, Mihai Tipau, Γιώργος Τόλιας, Αγαμέμνων Τσελίκας, Turcitu Claudiu.

Το συμπόσιο άνοιξε το πρωί της Παρασκευής, 22.7., στη Ζαγορά, με μία εισαγωγική ομιλία για τον «Διαφωτισμό ως πολιτισμική γεωγραφία» από τον κ. Π. Κιτρομηλίδη και έκλεισε  με στρογγυλή τράπεζα το βράδυ του Σαββάτου, 23.7., στις Μηλιές.

Tις εργασίες έκλεισε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου

Την Κυριακή, 24.7., μετά την θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος θά ολοκληρωθούν οι εκ με τελετή αποκάλυψης τιμητικής πλάκας στη μνήμη του πατριάρχη Καλλίνικου Γ΄ (1713-1791).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση