Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Δέσμευση Πέτσα για γρήγορη υλοποίηση σημαντικών έργων στο Ν. Πήλιο
Δέσμευση Πέτσα για γρήγορη υλοποίηση σημαντικών έργων στο Ν. Πήλιο

Δέσμευση Πέτσα για γρήγορη υλοποίηση σημαντικών έργων στο Ν. Πήλιο

Η και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή, η οποία συνοδευόταν από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό, είχε προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών  Στέλιο Πέτσα, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, για θέματα, που αφορούν τόσο στα υποβληθέντα αιτήματα χρηματοδότησης του Δήμου Νοτίου Πηλίου όσο και σε ζητήματα, που χρίζουν χρηματοδότησης, στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, αρχικώς, ο κ. Μιτζικός έθεσε στον κ. Πέτσα, την πορεία αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτημάτων της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, που είναι:

  • η κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων στο προϋπολογισμού 529.032€,

  • η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ για σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 27.900€,και

  • η προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων του Δήμου Νοτίου Πηλίου, προϋπολογισμού 20.000€.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε ότι για τα ως άνω έργα η αξιολόγηση θα είναι θετική, από τις υπηρεσίες του, και θα προχωρήσει, αμέσως, η έγκριση χρηματοδότησής τους.

Επίσης, ο κ. Μιτζικός, αναφέρθηκε στο έργο της ανέγερσης του νέου Δημοτικού Καταστήματος, στην Αργαλαστή, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι. Ο δήμαρχος τόνισε ότι το νέο δημοτικό κατάστημα δεν καλύπτει, πλήρως, τις ανάγκες αφού δεν είχε, αρχικώς, προβλεφθεί ο εξοπλισμός αλλά και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και πρότεινε την χρηματοδότηση αυτών από πόρους της έκπτωσης, που προέκυψε από το ως άνω έργο.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα εξετάσει, διεξοδικά και αμέσως, με τις υπηρεσίες του, την ως άνω δυνατότητα χρηματοδότησης και, εφόσον μπορεί να πραγματοποιηθεί, οι υπηρεσίες του θα προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίησή της.

Ακόμη, ο κ. Μιτζικός αναφέρθηκε, αναλυτικά, στο μείζον ζήτημα της αναλογούσας από την χρηματοδοτικής κατανομής στον . Η κατανομή της για τον συγκεκριμένο Δήμο είναι εξαιρετικά μειωμένη και δεν μπορεί να καλύψει, πλέον, τα ετήσια λειτουργικά έξοδα δεδομένου ότι ο ως άνω Δήμος αποτελείται από πέντε μεγάλους, σε έκταση αλλά και με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινό ανάγλυφο), δημοτικές ενότητες, ενώ, πληθυσμιακά, αριθμεί μόνο 10.200 άτομα.

Ο υπουργός κατανόησε την αγωνία και τις ανησυχίες του δημάρχου και είπε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για την αναζήτηση πρόσθετων πόρων προκειμένου να ανακουφίσει τον Δήμο. Τόνισε, δε, ότι η αύξηση της χρηματοδοτικής κατανομής, μέσω ΚΑΠ, αποτελεί ένα πρώτιστο μέλημα για το Υπουργείο και για τον λόγο αυτό , σε πρόσφατη συνάντηση συνεργασίας, που είχε με το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ετέθη, από μέρους του, επιτακτικώς, το ζήτημα της άμεσης αναμόρφωσης της ΚΑΠ προκειμένου να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις και προβλήματα.

Η αναμόρφωση, η οποία θα λάβει χώρα κατά το 2022, θα είναι αποτέλεσμα μίας εξαιρετικά σοβαρής επεξεργασίας του θέματος αλλά και διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους. Ακόμη, προσέθεσε ότι πρόθεσή του αποτελεί η απαλοιφή της νομοθετικής διάταξης για το πάγωμα της ΚΑΠ στα 2,8 εκ. € και η δυνατότητα αύξησή της ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αυτος.

Ο κ. Μιτζικός, έθεσε, ακόμη, το ζήτημα της διάθεσης, μόλις του ποσού των 65.000€ στον Δήμο, για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω της πανδημίας COVID – 19, για το α΄ εξάμηνο, ποσό εξαιρετικά μικρό για τις ανάγκες του.

Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για τις ζημιές, που προκλήθηκαν από την θεομηνία ΙΑΝΟΣ και, εξαιτίας της, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρμόδιες αρχές έχουν καταβάλει, μόλις, το ποσό των 298.000€, παρόλες τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η , όπως υποβολή τεχνικού δελτίου έργου για την αποκατάσταση ζημιών ύψους 4,5 εκ. € τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει, σε συνεννόηση, με το συναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την διευθέτηση του θέματος.

Τέλος, ο δήμαρχος παρουσίασε στον υπουργό μία σειρά από αναγκαία, για τον Δήμο, έργα, αλλά και εμβληματικά, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, όπως η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 7,2 εκ. €, η υλοποίηση της αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 5 εκ. € καθώς και η ανέγερση νέου παιδικού σταθμού ύψους 535.000€.

Ο υπουργός τόνισε ότι, για την κυβέρνηση, αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας ενώ ο του άξονα της αγροτικής οδοποιίας θα αυξηθεί στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ καθώς αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποτελεί την χρυσή ευκαιρία για την αναμόρφωση της κατάστασης στην τοπική αυτο προσφέροντας σειρά συνεργειών και συνεργασιών αλλά και επιτυγχάνοντας ισορροπίες μεταξύ των μητροπολιτικών και των απομακρυσμένων δήμων, ο Υπουργός τόνισε ότι δίνει εξαιρετική έμφαση στην διευκόλυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για την διαθεσιμότητά του, την προθυμία του και πρωτίστως, για το ζωηρό ενδιαφέρον του να βοηθήσει και να στηρίξει απομακρυσμένους δήμους, όπως είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, δήλωσε βεβαία για την πρόθεση του υπουργού να δρομολογήσει την υλοποίηση μίας σειράς σημαντικών έργων της ως άνω δημοτικής αρχής αλλά και να προωθήσει, θετικά, την εξέλιξη των, ήδη, υποβληθέντων αιτημάτων δεδομένης της ωριμότητας και της επάρκειας αυτών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση