Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για νέες μελέτες και προώθηση επίλυσης ζητήματος με τα όρια οικισμών στο Πήλιο
Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για νέες μελέτες και προώθηση επίλυσης ζητήματος με τα όρια οικισμών στο Πήλιο

Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για νέες μελέτες και προώθηση επίλυσης ζητήματος με τα όρια οικισμών στο Πήλιο

 

Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ο γενικός Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε σύσκεψη εργασίας με τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτριο Σκάλκο, με αντικείμενο την περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών για την επίλυση του ζητήματος με τα όρια των οικισμών στο Πήλιο.

Πρόκειται, ειδικότερα, για διαδικασίες που προωθούνται όλη την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο και συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες των περιοχών του Πηλίου, αλλά και με ειδικούς από το Τεχνικό Ελλάδος.

Κατά τη σύσκεψη εργασίας αποφασίστηκε η εξασφάλιση χρηματοδότησης, με ποσό 300.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων μελετών που θα επιτρέψουν τον επαναπροσδιορισμό των ορίων των οικισμών στο Πήλιο, δίνοντας νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που ταλαιπωρεί πολλούς στην περιοχή και επηρεάζει ιδιαιτέρως δυσμενώς την και την κατασκευαστική δραστηριότητα στο Πήλιο.

Η εν λόγω χρηματοδότηση για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την έκδοση του προβλεπόμενου προεδρικού διατάγματος, έρχεται σε συνέχεια της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης κατά το πρόσφατο χωροταξικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για τον ν. 4759/2020 που περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει η οριοθέτηση οικισμών με γρήγορες διαδικασίες εκπόνησης σχετικών μελετών στηριζόμενες σε αεροφωτογραφίες του 1980. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προωθήσουν την εκπόνηση τέτοιων μελετών και να χρησιμοποιηθεί ως υπόβαθρο για την οριοθέτηση των οικισμών το οικιστικό αποτύπωμα που υπήρχε και παρουσιάζεται στις αεροφωτογραφίες του 1980.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι μελέτες αυτές υποβληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδίδεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη ασφάλεια δικαίου τόσο για τις οικοδομικές άδειες, όσο και για το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Ειδικότερα, όμως, για την περίπτωση του Πηλίου την πρωτοβουλία αυτή θα αναλάβει να την προωθήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε με το Τεχνικό Ελλάδος.

Σε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει την ανάγκη επίλυσης -με διατηρήσιμο τρόπο- του ζητήματος με τα όρια των οικισμών σε περιοχές του Πηλίου που ταλαιπωρεί πολλούς .

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουμε πραγματοποιήσει τεχνικές συναντήσεις με τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντας, καθώς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες, δρομολογώντας όλες τις διεργασίες για την επίλυση του θέματος. Παράλληλα, έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί μία σειρά από κανονιστικές και νομοθετικές πράξεις που σχετίζονται με το εν λόγω και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συνθηκών για την προώθηση της επίλυσης.

Το επόμενο βήμα ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μελέτες για τα νέα όρια των οικισμών επί των οποίων θα εκδοθεί και το προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα.

Με τη που είχαμε με τους αγαπητούς συναδέλφους σήμερα εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 300.000 ευρώ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.

Έτσι, την επόμενη περίοδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα προχωρήσει τη διαδικασία των μελετών, ώστε να προχωρήσει αντιστοίχως και η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τα νέα όρια στους οικισμούς του Πηλίου αποκαθιστώντας την τάξη στην περιοχή, απεγκλωβίζοντας την της περιοχής, καθώς και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα με αντίστοιχες αναπτυξιακές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση