Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Χαιρετίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου την απόφαση της εταιρείας UFDH να υλοποιήσει την επένδυση στον Αλατά
Χαιρετίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου την απόφαση της εταιρείας UFDH να υλοποιήσει την επένδυση στον Αλατά

Χαιρετίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου την απόφαση της εταιρείας UFDH να υλοποιήσει την επένδυση στον Αλατά

“Με μεγάλη ικανοποίηση μετά από 21 χρόνια συνεχών προσπαθειών με εμπόδια, δυσκολίες, με απόλυτα μοναχικό δρόμο η κοινή προσπάθεια Κοινότητας Τρικερίου, Δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου και επενδυτών τελεσφόρησε με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ 59Δ /25-02-2019.”

Τα παραπάνω τονίζει ο απερχόμενος δήμαρχος Ν. Πηλίου Νικ. Φορτούνας για την αξιοποίηση της νησίδας Αλατάς, με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Unodet Five Development (Hellas) SA να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Φορτούνας: “Καλωσορίζω την απόφαση της εταιρείας Unodet Five Development (Hellas) SA να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, προσαρμοσμένη στην απόφαση καθορισμού του χωροταξικού σχεδίου.

Η απασχόληση ατόμων από την περιοχή του Νοτίου Πηλίου τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία της μονάδας, η ζήτηση σε προϊόντα της περιοχής για την ανέγερση των παραδοσιακών χωριών ενισχύοντας την πρωτογενή αλλά και δευτερογενή παραγωγή, η οικονομία κλίμακας που δημιουργείται από μία τέτοια μεγάλη επένδυση θα εκτoξεύσει οικονομικά όλη την ευρύτερη περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Ας αναλογιστούμε την μεγάλη οικονομική ζημιά που έγινε τα προηγούμενα 21 έτη από το μπλοκάρισμα της επένδυσης, τους φορείς της περιοχής, του Νομού, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας οι οποίοι όλα τα προηγούμενα έτη ήταν απαθείς, ουδέτεροι και κάποιοι από αυτούς με εχθρική συμπεριφορά, να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να απομονώσουν τυχών νέες παράλογες αντιδράσεις που μόνο κακό κάνουν στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Δημοτικής Αρχής με κατάλληλες κινήσεις, με υπευθυνότητα και μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς τους δημότες, εγγυάται ότι η επένδυση θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί.

Οι όψιμοι υποστηριχτές της επένδυσης (μετά την απόφαση καθορισμού του χωροταξικού σχεδίου), καλό είναι να στρατευτούν στον κοινό αγώνα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές προβολές, τα παθήματα του παρελθόντος επιβάλουν την πρέπουσα σωφροσύνη”.

Π.Π.Μ.: Σχετικά με την επένδυση στον Αλατά

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρείας Five Development (Hellas) SA Γιάννη Πέτσα, όπως δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, η εταιρεία αυτή διατηρεί το ενδιαφέρον της για επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Η επένδυση δηλώθηκε ότι θα γίνει «με σεβασμό στις παραμέτρους της πρόσφατης απόφασης καθορισμού του χωροταξικού πλαισίου» και «θα ανταποκρίνεται στη φέρουσα ικανότητα της νησίδας και θα διασφαλίζει το χαρακτήρα ήπιας τουριστικής αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης».

Χαιρόμαστε που η εταιρεία αυτή, έστω και αργά, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πλέον για «ήπια τουριστική ανάπτυξη», πράγμα που αποτελούσε και θέση όσων ήταν αντίθετοι με τις προηγούμενες διαθέσεις της για άγρια τουριστική ανάπτυξη, αφού σχεδίαζε τουριστικές εγκαταστάσεις χιλίων κλινών με τη μορφή τριών χωριών σε ένα μικρό νησάκι λιγότερο από 500 στρέμματα.

Μένει όμως να φανεί πώς εννοεί η εταιρεία την «ήπια τουριστική ανάπτυξη».

Εκτός αυτού υπάρχουν ορισμένα θέματα που τίθενται: Όπως το πώς θα ξεπεραστεί ο περιορισμός που υπάρχει από την Agenda ’21 και τη Νομολογία του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το ότι τα αυτά θεωρούνται ως ευαίσθητα ή ευπαθή οικοσυστήματα των οποίων επιβάλλεται η αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και επιτρέπεται μόνο η ήπια διαχείριση (Δεκλερής 2000, σελ. 517 επ.). Επίσης πώς θα ξεπεραστεί η απόφαση του που απέρριψε την επένδυση αυτή για συγκεκριμένους λόγους.

1) Σύμφωνα με μελέτη που ζητήσαμε και συνέταξε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, σχετικά με το θέμα αυτό, η κατασκευή της μονάδας αυτής θα οδηγήσει στη βέβαιη καταστροφή του νησιού (σελ. 7). Αναφέρεται επίσης ότι η μίσθωση της νησίδας από την Κοινότητα Τρικερίου είναι άκυρη σελ. 9) γιατί δεν είχε το προς τούτο δικαίωμα.

2) Από την Ειδική Χωροταξική Μελέτη Πηλίου και Βορείων Σποράδων, που συντάχθηκε το 1987 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι το νησί Αλατάς και τα νησάκια Πιθού (Μικρά) είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές προστασίας της φύσης με χαρακτηριστικό χρώμα, όπως λίγες περιοχές του Πηλίου. Αυτό καταδεικνύει και το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό της περιοχής αυτής.

3) Κάθε δραστηριότητα και ιδιαίτερα στα νησιά, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τη φέρουσα ικανότητα του χώρου στον οποίο θα αναπτυχθεί (ΔΕΚΛΕΡΗΣ).

4) Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις των σκαφών τροφοδοσίας και αναψυχής και του βιολογικού καθαρισμού; Ας σημειωθεί ότι ο κόλπος στο σημείο αυτό είναι κλειστός.

5) Η περιοχή είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, ορατή από πολλά σημεία του Πηλίου και επομένως πώς η δραστηριότητα αυτή δεν θα αλλοιώσει το τοπίο;

6) Η μεγάλη είναι ασύμβατη με τις δυνατότητες της περιοχής (προβλέπονταν ιδιαίτερες στα οικήματα υψηλών προδιαγραφών). Επομένως πού θα βρεθούν αυτές οι μεγάλες ποσότητες νερού; Εάν επιλεγεί η λύση της αφαλάτωσης, αυτή θα είναι ολέθρια για ένα κλειστό κόλπο, όπως ο Παγασητικός.

Η δεν είναι κατά των επενδύσεων και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά κάθε επένδυση θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής εγκατάστασης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Συρία: Πάνω από 120 οι νεκροί στις σφοδρές μάχες ΙΚ – κουρδικών δυνάμεων #Συρία - https://t.co/BUQ2KNSXoZ -

  • Γερμανία: Πόσα εμβόλια θα απαιτούνται στο μέλλον; – Προσφέρουν οι τρεις δόσεις επαρκή #ανοσοποίηση;… - https://t.co/EhgJ0GYAsT -

  • Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επιδείνωση από το βράδυ, αύριο το σφοδρότερο κύμα #ΚακοκαιρίαΕλπίς - https://t.co/VcW5obvGZ1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση