Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου
Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου

Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τ.Α. τέθηκαν στο ετήσιο της ΚΕΔΕ

 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταδείχθηκαν στο ετήσιο Τακτικό της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, με τίτλο “Ο κόσμος αλλάζει- η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά” .
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικού, ο οποίος μίλησε, μετά από παρεμβάσεις υπουργών και συνέδρων,  μετά από 7ώρες και 36 λεπτά,  και περιέγραψε τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί , αγροτικοί Δήμοι .

Ο κ. Μιτζικός τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ΚΑΠ στους ορεινούς ΟΤΑ, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά τους και οι ανάγκες τους διαφέρουν από άλλους Δήμους.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ύψος των ΚΑΠ προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ανέρχονται μόλις σε 110 χιλ. ευρώ, ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται στις 210 χιλ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη μειωμένη ΣΑΤΑ, καθώς και στην πενιχρή ΣΑΤΑ για τα σχολικά κτήρια που ανέρχεται μόλις στις 23 χιλ. ευρώ.

“Πρέπει να γίνει πιο δίκαιη κατανομή ώστε να μπορεί ο να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των δημοτών του” επισήμανε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, ενώ αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ τονίζοντας ότι το 50% θα πρέπει να περιέρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να επιστρέφεται μέσω έργων στους δημότες. “Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί δημοτικό φόρο” επισήμανε ο κ. Μιτζικός.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει να κάνει με την κινητικότητα των υπαλλήλων που αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία του και ο κ. Μιτζικός πρότεινε ότι μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου ή της Οικονομικής Επιτροπής να μπορεί να φεύγει κάποιος υπάλληλος ή με Υπουργική απόφαση. Επίσης είπε πως στην πρόσληψη υπαλλήλων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εντοπιότητα στην μοριοδότηση και ζήτησε να αφαιρεθούν οι όποιες ρήτρες, ενώ διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα ο υπουργός στερεί από τον Δήμο την πρόσληψη πολιτικών μηχανικών για την επίβλεψη των έργων και τη συμμετοχή τους σε δημοπρασίες (απαιτούνται 3-4 για την στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας).

Ένα άλλο θέμα που επιφέρει τεράστιο κόστος στον Δήμο έχει να κάνει με την ανακύκλωση αφού τα απορριμματοφόρα θα πρέπει να μεταφέρουν από το Νότιο Πήλιο τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα εναποθέτουν στο Βελεστίνο.

Τέλος ο κ. Μιτζικός τόνισε πως κατέθεσε πρόταση και τεχνικό δελτίο προς το Υπουργείο για την ενίσχυση του Δήμου με πυροπροστασίας, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει. “ Κρούω των κώδωνα του κινδύνου για την ουσιαστική ενίσχυση των ορεινών Δήμων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν σε ερημοποίηση” τόνισε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Ο κ. Μιτζικός είχε συνατηση στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ με  τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος ως βοήθησε πραγματικά τον Δήμο.
Ο υφυπουργός εξήγγειλε ειδική χρηματοδότηση για τους Δήμους με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τους δημότες.

Δείτε το της ΚΕΔΕ εδώ:

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση