Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αποκατάσταση του τρούλου του Παλαιού Καθολικού της Κοινοβιακής Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Αποκατάσταση του τρούλου του Παλαιού Καθολικού της Κοινοβιακής Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Αποκατάσταση του τρούλου του Παλαιού Καθολικού της Κοινοβιακής Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Το πράσινο φως για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση του τρούλου του Παλαιού Καθολικού της   Κοινοβιακής Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στη Μαγνησία, συνολικού προϋπολογισμού 186.000 ευρώ, «άναψε» το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Η  Μονή βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άγιος Βλάσιος και σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων και κτίστηκε το 1764.  «Σε συν με την αεριφερειάρχη , τους περιφερειακούς συμβούλους, τις υπηρεσίες μας και το υπουργείο Πολιτισμού  προχωράμε σε ένα σημαντικό έργο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μορφής ενός σημαντικού πολιτιστικού και θρησκευτικού Μνημείου. Ως Περιφερειακή αρχή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση και ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς που αποτελεί αναπόσπαστο κομ της ιστορίας του τόπου μας» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας .

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες :

 

  • Αποξήλωση νεότερης ξύλινης στέγης.
  • Κατασκευή νέας θολοδομίας και συγκεκριμένα η συμπλήρωση των τόξων στήριξης του τρούλου με βάση τις γενέσεις τους, η ανακατασκευή του βόρειου τόξου, του τρούλου και της ημικυλινδρικής καμάρας του Ιερού Βήματος με χρήση πωρολίθου ή πλακοειδών λίθων κατά τα πρότυπα των πηλιορείτικων ναών.
  • Επικάλυψη στεγών με σχιστόπλακες.
  • Διατήρηση του βορείου τοίχου μέχρι τη στάθμη της ποδιάς των υπαρχόντων μεταγενέστερων παραθύρων και η ανακατασκευή τους σύμφωνα με τα αρχικά του νότιου τοίχου.
  • Καθαίρεση επιχρισμάτων από τσιμεντοκονίαμα στην εξωτερική ανατολική όψη του ναού, συντήρηση παλαιών αρμολογημάτων και κατασκευή νέων όπου απαιτηθεί.
  • Εφαρμογή πατητών επιχρισμάτων στα τμήματα που πρόκειται να ανακατασκευαστούν, κατάλληλων να δεχτούν τυχόν μελλοντική αγιογράφηση, για την οποία να έχει εξασφαλισθεί η σχετική από το Α, όπως ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία.
  • Λήψη προληπτικών μέτρων ς, για τον τοιχογραφικό διάκοσμο και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του παλαιού καθολικού.
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση