Aποκατάσταση του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά
Στη μελέτη-επισκευή και αποκατάσταση του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά προχωρά ο δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου με απευθείας ανάθεση, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Ο δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου είχε απευθυνθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου για την εκπόνηση της μελέτης, όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν λόγω φόρτου εργασίας και γι' αυτό το λόγο αποφάσισε να απευθυνθεί σε ιδιώτη μελετητή. Το έργο ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ -ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ', με προϋπολογισμό έργου : 4.305,00.
H εκτέλεση της Μελέτης: ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ' – ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-, με προϋπολογισμό έργου : 5.473,50 και η ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ – ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ', με προϋπολογισμό έργου : 11.377,50, καθώς και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης και απ' ευθείας ανάθεσης της Μελέτης: ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ – ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ' προϋπολογισμού –ΚΑ 30.7411.82, προϋπολογισμού 5.473,50 €.Τα παραπάνω αναμένεται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο.
Το «Σχολείο του Ρήγα»
Πρόκειται για διώροφο κτίριο κατασκευής 1702 ή 1712. Ως Ελληνοµουσείο της Ζαγοράς άρχισε να λειτουργεί περί τα 1777 µε την χρηµατοδότηση του Ιωάννη Πρίγκου και τη µέριµνα του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ'.
Παράλληλα µε τη σχολή, εκεί λειτούργησε και η ξακουστή βιβλιοθήκη της Ζαγοράς.
Το Ελληνοµουσείο Ζαγοράς αποτέλεσε ένα εκπαιδευτικό φορέα παροχή υψηλής εκπαίδευσης στο οποίο µαθήτευσαν εκτός από τον Ρήγα και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι λόγιοι Άνθιµος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς.
Ο φορέας του κτιρίου αποτελείται από φέρουσα τοιχοποιία από αργούς λίθους, (κατακόρυφα φέροντα στοιχεία) και ξύλινα πατώµατα από ξύλινες πατοδοκούς και σανίδωµα.
Τα ανοίγµατα του κτιρίου είναι παραδοσιακά ξύλινα καρφωτά ενώ η παραδοσιακή του στέγη είναι ξύλινη αυτοφερόµενη µε επικάλυψη από σχιστόπλακες Πηλίου.
Το κτίριο αποτελεί δείγµα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και οικοδοµίας ιδιαίτερης πολιτιστικής σηµασίας.