Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Aποκατάσταση του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά
Aποκατάσταση του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά

Aποκατάσταση του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά

Στη μελέτη-επισκευή και αποκατάσταση του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά προχωρά ο δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου με απευθείας ανάθεση, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου είχε απευθυνθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για την εκπόνηση της μελέτης, όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν λόγω φόρτου ς και γι' αυτό το λόγο αποφάσισε να απευθυνθεί σε ιδιώτη μελετητή. Το ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ -ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΟΛΟΓΙΚΗ', με προϋπολογισμό υ : 4.305,00.

H εκτέλεση της Μελέτης: ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ' – ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-, με προϋπολογισμό έργου : 5.473,50 και η ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ – ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ', με προϋπολογισμό έργου : 11.377,50, καθώς και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης και απ' ευθείας ανάθεσης της Μελέτης: ‘ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Δ.Κ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ – ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ' προϋπολογισμού –ΚΑ 30.7411.82, προϋπολογισμού 5.473,50 €.Τα παραπάνω αναμένεται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο.

Το «Σχολείο του Ρήγα»

Πρόκειται για διώροφο κτίριο κατασκευής 1702 ή 1712. Ως Ελληνοµουσείο της Ζαγοράς άρχισε να λειτουργεί περί τα 1777 µε την χρηµατοδότηση του Ιωάννη Πρίγκου και τη µέριµνα του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ'.

Παράλληλα µε τη σχολή, εκεί λειτούργησε και η ξακουστή της Ζαγοράς.

Το Ελληνοµουσείο Ζαγοράς αποτέλεσε ένα εκπαιδευτικό φορέα παροχή υψηλής εκπαίδευσης στο οποίο µαθήτευσαν εκτός από τον Ρήγα και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι λόγιοι Άνθιµος Γαζής και Γρηγόριος νσταντάς.

Ο του κτιρίου αποτελείται από φέρουσα τοιχοποιία από αργούς λίθους, (κατακόρυφα φέροντα στοιχεία) και ξύλινα πατώµατα από ξύλινες πατοδοκούς και σανίδωµα.

Τα ανοίγµατα του κτιρίου είναι παραδοσιακά ξύλινα καρφωτά ενώ η του στέγη είναι ξύλινη αυτοφερόµενη µε επικάλυψη από σχιστόπλακες Πηλίου.

Το κτίριο αποτελεί δείγµα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και οικοδοµίας ιδιαίτερης πολιτιστικής σηµασίας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση