Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Απεβίωσε ο Κώστας Λιάπης
Απεβίωσε ο Κώστας Λιάπης

Απεβίωσε ο Κώστας Λιάπης

Τεράστιο κενό στην τοπική- και όχι μόνο – κοινωνία της Μαγνησίας, αφήνει ο θάνατος του Κώστα Λιάπη, ενός ανθρώπου που άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη στο χώρο των γραμμάτων.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο στις 10.00 π.μ. από τον Ι.Ν. της Γατζέας.

Ο Κώστας Λιάπης γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1935 στον «μεγάλο» Αϊ – Γιώργη του Πηλίου. Ασχολήθηκε με τα γράμματα (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955. Είχε συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Η Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος» καθώς και εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ' όλη σχεδόν τη χώρα με χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ς, της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και της κριτική υ.

Συνεργάστηκε για μεγάλο διάστημα με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό , με τους βολιώτικους ραδιοσταθμούς «Βόλος 9,86 FM Stereo και την «Ορθόδοξη Μαρτυρία» όπου είχε πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές.

Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 22 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία το βραβευμένο το 1981 με Α΄ Πανελλήνιο βραβείο «Ώρες του Πηλίου») και 37 ανατύπων, με θεματολογία την Ιστορία, Λαογραφία, Λογοτεχνία και Γλωσσολογία κι επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του . Από το 1996 συντονίζει την έκδοση και των δυο τοπικών περιοδικών «Βίγλα» και «Πλώρη», που συγχωνεύτηκαν από το 2009 στο «Βίγλα – Πλώρη», ενώ από το 2003 ως το 2010 είχε αναλάβει τον συντονισμό έκδοσης και την του περιοδικού «Μαγνησία» της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία των δυο τοπικών Μουσείων («Μουσείο Γλύπτη Νικόλα» και «Εκκλησιαστικό Μουσείο του ναού του Αγίου Γεωργίου») αλλά και του «Βαφειάδειου Πολιτιστικού Κέντρου» και του αναξιοποίητου ακόμη ως «Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης».
Είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από την Mητρόπολη και ποικιλότροπα έχει επίσης τιμηθεί για το έργο του από όλους σχεδόν τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας.

Ιγνάτιος: «Η έλλειψή του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή»

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, άμα τη αγγελία της εκδημίας του Κώστα Λιάπη, προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Εκφράζω την ειλικρινή μου θλίψη για την εκδημία του φίλου και λίαν αγαπητού μου Κώστα Λιάπη, εκπαιδευτικού, λαογράφου, πνευματικού ανδρός ιστορικού αναστήματος. Πολυβραβευμένος για το πρωτότυπο και πολυσχιδές έργο του, ο μεταστάς αφήνει μεγάλο κενό στον πνευματικό χώρο της περιοχής μας. Ιδιαίτερα για μένα, που ο Κώστας Λιάπης υπήρξε για 21 χρόνια εκλεκτός συνεργάτης μου, η έλλειψή του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Προσεύχομαι ο Κύριός μας να τον κατατάξει εν χώρα ζώντων».

 Το Λύκειο Ελληνίδων

Με το άκουσμα του θανάτου του Κώστα Λιάπη, μιας κορυφαίας προσωπικότητας του Τόπου μας, που για παραπάνω από έξι δεκαετίες έδωσε με το πολυσήμαντο έργο του ξεχωριστή πνοή στην πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του Τόπου μας, διακρινόμενος ιδιαίτερα στην επιστήμη της Λαογραφίας, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε τα εξής:
1. Nα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του και να εκφράσει τα
συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
2. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο τοπικό Τύπο.
3. Να καταθέσει χρηματικό ποσό στη μνήμη του για την ενίσχυση
κοινωφελούς σκοπού στο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Συλλυπητήριο μήνυμα Ζέττας Μ. Μακρή

Χωρίς αμφιβολία, η απώλεια του σπουδαίου, για τον τόπο μας και όχι μόνο, συγγραφέα, δημοσιογράφου και σεβάσμιου λαογράφου Κώστα Λιάπη είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία μας και τον πνευματικό κόσμο της περιοχής μας.

Ωστόσο, το έργο που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη, θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη του στην συνείδηση των πολιτών της Μαγνησίας και θα αποτελεί φωτεινό πνευματικό παράδειγμα για όλους μας.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

"Αλιεύοντας" την είδηση