Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την «ταυτότητα» της επισπεύδουσας αρχής του Φράγματος «Παναγιώτικο»
Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την «ταυτότητα» της επισπεύδουσας αρχής  του Φράγματος «Παναγιώτικο»

Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την «ταυτότητα» της επισπεύδουσας αρχής του Φράγματος «Παναγιώτικο»

Tο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποσαφήνισε ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών έχει ενημερώσει, από τις 16-02-2019, αρμοδίως και εγγράφως, τις Περιφέρειες για τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από την τήρηση του Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ), και, από τις 17-12-2019, έχει αποστείλει διευκρινήσεις της Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων (ΔΑΦ) για τον ορισμό του Κυρίου του Έργου (ΚτΕ), δηλαδή του υπευθύνου του έργου. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει ορισθεί από την Θεσσαλίας ο Κύριος του Έργου του Φράγματος «Παναγιώτικο» και, συνεπώς, δεν έχει γνωστοποιηθεί, όπως απαιτείται, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Tα παραπάνω απάντησε  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κ. Αχ. Καραμανλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών της Βουλής και βουλευτή Μαγνησίας  Ζέττας Μ. Μακρή, για τις ενέργειες αποκατάστασης του εν λόγω φράγματος.

Επίσης ο κ.  Καραμανλής αποσαφήνισε: “Κατ’ επέκταση, ούτε ο απαιτούμενος σχετικός πλήρης φάκελος του συγκεκριμένου Φράγματος έχει υποβληθεί στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (τελική προθεσμία υποβολής: 10-10-2020) από τον υπεύθυνο του έργου – αφού, όπως προαναφέρθηκε, αυτός δεν έχει ακόμη ορισθεί – και ο οποίος θα περιλαμβάνει τη δρομολόγηση διοικητικών διαδικασιών για την του φράγματος όπως, ενδεικτικά, είναι:
◦ ο καθορισμός του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος (ΦΛΦ),
◦ το ενημερωμένο Μητρώο του Φράγματος,
◦ το σχέδιο παρακολούθησης,
◦ το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης και
◦ το σχέδιο αντιμετώπισης επικινδύνων καταστάσεων (ΣΑΕΚ), .

Πλέον αυτών, η ή όποιος άλλος φορέας ορισθεί ως υπεύθυνος του έργου (Κύριος του Έργου) υποχρεούται να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διενέργεια επιθεώρησης ασφαλείας μέχρι τις 10-10-2021. Σημειώνεται ότι η επιθεώρηση ασφαλείας επιβάλλει ενδελεχείς ελέγχους του φράγματος, οι οποίοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο σχέδιο παρακολούθησης προκειμένου να πιστοποιείται η ασφαλής συμπεριφορά του φράγματος.

Τέλος, κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί στη Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Επεξεργασίας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών από την προγενέστερη δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου ή από την Περιφέρεια, για τον χαρακτηρισμό του φράγματος ως έργου εθνικού επιπέδου, προκειμένου, κατόπιν, να είναι σε θέση η Διεύθυνση να εκπονήσει σχετικές μελέτες και να κατασκευάσει ύδρευσης και αποχέτευσης, εάν και εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Συνεπώς, εφεξής, όπως σαφώς εξηγεί το απαντητικό έγγραφο του κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, απαιτούνται ενέργειες τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και της νέας δημοτικής αρχής προκειμένου να ορισθεί ο λεγόμενος Κύριος του Έργου (υπεύθυνος του έργου), να ξεκαθαρισθεί η ταυτότητα του φράγματος «Παναγιώτικο» και να δρομολογηθούν οι νόμιμες διαδικασίες όπως ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση