Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αντίθετη η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία στο “χτίσιμο” του Αλατά
Αντίθετη η  Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία στο “χτίσιμο” του  Αλατά

Αντίθετη η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία στο “χτίσιμο” του Αλατά

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας  είναι αντίθετη με το «χτίσιμο» του νησιού του Δήμου οτίου Πηλίου και για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ  . Σταθάκη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: “Πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται συνάντησή σας με τον δήμαρχο οτίου Πηλίου Ν. Φορτούνα σχετικά με επένδυση στη νησίδα του Παγασητικού Κόλπου. Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι για το θέμα αυτό έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 387/2014 Απόφασή του (επισυνάπτεται) για πολλούς λόγους.

Ο Αλατάς είναι ένα μικρό νησάκι, λιγότερο από 500 στρέμματα σε απόσταση περίπου 180 μ. από το παραθαλάσσιο χωριό του Παγασητικού Κόλπου.

Το όλο μήκος του νησιού από τη Ν.Δ. ως τη Β.Α. άκρη του είναι στα 2.400 μ. με μέγιστο πλάτος 600 μ. και υψόμετρο 61μ. Ανάμεσα στο νησί και τη Μηλίνα βρίσκεται ο κλειστός κόλπος Βαλτούδι.

Στο μικρό αυτό νησάκι της Μηλίνας, τον Αλατά, κάποιοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν ξενοδοχειακή μονάδα 1.000 περίπου κλινών!

Να το μετατρέψουν δηλαδή σε πλωτό ξενοδοχείο (σ.σ. η εταιρεία ονομάζεται «ΔΕ ΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΦΑΪΒ ΝΤΕΒΕΛΟΠΜΕΝΤ (ΕΛΛΑΣ)» και σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Ν. Πηλίου κ. Φορτούνα χρωστάει πολλά ενοίκια στο Δήμο).

Θα περίμενε κανείς ότι οι αρχές του τόπου αμέσως θα έλεγαν ένα μεγάλο  ΟΧΙ. Το όχι όμως αυτό το είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι λόγοι για τους οποίους η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι αντίθετη με το «χτίσιμο» του νησιού είναι οι εξής:

Τόσο η Agenda '21 όσο και η Νομολογία του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν ασχοληθεί με τα μικρά νησιά και τη βιώσιμη διαχείρισή τους. Τα νησιά αυτά θεωρούνται ως ευαίσθητα ή ευπαθή οικοσυστήματα των οποίων επιβάλλεται η αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και επιτρέπεται μόνο η ήπια διαχείριση (Δεκλερής 2000, σελ. 517 επ.). Το ειδικότερο καθεστώς των μικρών νησιών έχει αποτελέσει αντικείμενο διεθνών συμβάσεων και διασκέψεων, πράγμα που υποδηλώνει τη σοβαρή σημασία του θέματος αυτού.

1)          Σύμφωνα με μελέτη που ζητήσαμε και συνέταξε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, σχετικά με το θέμα αυτό, η κατασκευή της μονάδας αυτής θα οδηγήσει στη βέβαιη καταστροφή του νησιού (σελ. 7). Αναφέρεται επίσης ότι η μίσθωση της νησίδας από την Κοινότητα Τρικερίου είναι άκυρη σελ. 9) γιατί δεν έχει το προς τούτο δικαίωμα.

2)          Από την Ειδική Χωροταξική Μελέτη Πηλίου και Βορείων Σποράδων, που συντάχθηκε το 1987 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι το νησί Αλατάς  και τα νησάκια Πιθού (Μικρά) είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές προστασίας της φύσης με χαρακτηριστικό χρώμα, όπως λίγες περιοχές του Πηλίου. Αυτό καταδεικνύει και το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό της περιοχής αυτής.

3)          Κάθε δραστηριότητα και ιδιαίτερα στα νησιά, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τη φέρουσα ικανότητα του χώρου στον οποίο θα αναπτυχθεί (ΔΕΚΛΕΡΗΣ). Είναι δε προφανές ότι ένα τόσο μικρό νησάκι, όπως ο Αλατάς δε μπορεί να δεχτεί μια ξενοδοχειακή μονάδα 1000 κλινών και συνολικού εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 33.000 περίπου τ.μ., χωρίς να θιγεί η φέρουσα ικανότητά του.

4)          Η επένδυση αυτή είναι αντίθετη με την ήπια τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου, που είναι επιλογή των φορέων της περιοχής.

5)          Θα προκύψουν προβλήματα ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις των σκαφών τροφοδοσίας και αναψυχής και του βιολογικού καθαρισμού. Ας σημειωθεί ότι ο κόλπος στο σημείο αυτό είναι κλειστός.

6)          Η περιοχή είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, ορατή από πολλά σημεία του Πηλίου και η δραστηριότητα αυτή θα αλλοιώσει το τοπίο.

7)           Η μεγάλη κατανάλωση νερού είναι ασύμβατη με τις δυνατότητες της περιοχής (προβλέπονται ιδιαίτερες στα οικήματα υψηλών προδιαγραφών). Η Κοινότητα Τρικερίου, που σύμφωνα με πληροφορίες μας δήλωσε ότι αναλαμβάνει την παροχή της τητας αυτής του νερού, κυριολεκτικά διψάει κάθε καλοκαίρι, ενώ το φράγμα Παναγιώτικο που έχει κατασκευαστεί, εκτός του ότι έχει σοβαρά προβλήματα, δεν επαρκεί για τις ανάγκες της περιοχής, ενώ το κλίμα της χώρας μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μας οδηγεί σε περιόδους έντονης ξηρασίας. Εάν δε επιλεγεί η λύση της αφαλάτωσης, αυτή θα είναι ολέθρια για ένα κλειστό κόλπο, όπως ο Παγασητικός.

Κύριε Υπουργέ,

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις απόψεις που σας εκθέσαμε παραπάνω και δεν θα λάβετε αποφάσεις που θα αποβούν καταστροφικές για το περιβάλλον της περιοχής.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση