Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Αναβίωση εθίμου της παραδοσιακής φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
Αναβίωση εθίμου της παραδοσιακής φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Αναβίωση εθίμου της παραδοσιακής φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Kατόπιν απραξίας μιας 5ετίας περίπου , αναβίωσε  φέτος ένα από τα παλαιότερα έθιμα του τόπου , η παρασκευή  της παραδοσιακής φάβας από κουκιά στο παρεκκλήσι του Ι.. Αγίου Αθανάσιου  στο γραφικό χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Νότιο .

Οι απαρχές του εθίμου αυτού χάνονται στα βάθη των αιώνων και το έθιμο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά χωρίς να υπάρχει ιστορικά καταγεγραμμένο το πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Την πρώτη μέρα , το πρωί της Τρίτης 27 Αυγούστου ,  μια παρέα γυναικών από το χωριό κάθε ηλικίας μαζεύτηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να καθαρίσουν τις μεγάλες ποσότητες κουκιών για την παρασκευή της φάβας . Το καθάρισμα, η ετοιμασία και το βράσιμο των κουκιών  για την παρασκευή της φάβας κράτησε μέχρι αργά το βράδυ σε μια γιορτινή και ιδιαίτερα χαρούμενη ατμόσφαιρα με , αστεία, πειράγματα και τα ‘νέα’ του χωριού .

Την δεύτερη μέρα, το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία με την τοποθέτηση της έτοιμης φάβας σε δεκάδες ατομικά  κουπάκια.  Αργά το απόγευμα έγινε ο εσπερινός μετ’αρτοκλασίας προς τιμή της αποτομής της κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννου. Στην συνέχεια μοιράστηκε η φάβα σε όλους τους πιστούς που προσήλθαν στον ιερό ναό για τον εσπερινό.

Όπως  επισημαίνει και ο της εκκλησίας  Ιωάννης Φιλίππου : « ..μετά από 5 χρόνια απραξίας του εθίμου , ευελπιστούμε του χρόνου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και τον κυρίως ναό του , τελειώνοντας κάποια έργα που έχουν δρομολογηθεί για την αναπαλαίωση του Ιερού Τέμπλου και την συντήρηση – αναπαλαίωση των Ιερών Εικόνων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε #σκάφος στα Πευκάκια #σκάφος - https://t.co/MpNGO0pYNb -

  • Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου #ΑγίουΙωάννουτουΘεολόγου - https://t.co/kq5Z0IxfUg -

  • Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου ο Ρίτσι Κιτόκο #ΡίτσιΚιτόκο - https://t.co/Ex2LvE1fV1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση