Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αναβίωσε το έθιμο  αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά
Αναβίωσε το έθιμο  αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά

Αναβίωσε το έθιμο  αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά

Πλήθος κόσμου απόλαυσε ανήμερα της Ανάληψης το έθιμο αγιασμού των αλόγων , με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο, που αναβίωσε στα Καλά Νερά του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Έλληνες και τουρίστες απαθανάτισαν με τις κάμερές τους το έθιμο και δήλωσαν ενθουσιασμένοι.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος  αφήχθη  με άμαξα και με πομπή, συνοδεία αλόγων, μεταφέρθηκαν όλοι στην  παραλία των Καλών Νερών.

Εκεί τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων.

Ο Μιχ. Μιτζικός, καλωσόρισε τους παρευρισκόμε και αναφέρθηκε  στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, που αποτελούν έθιμο για τον τόπο.

Χαιρετισμό  απηύθυνε και η Ζέττα Μακρή  και ακολούθως τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός που χαρακτήρισε το έθιμο αγιασμού των αλόγων ισχυρό σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλία όσο και η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα .

Ο μητροπολίτης Ιγνάτιος είπε πως καμαρώνει τους ιππείς γιατί κρατούν ζωντανό ένα ζώο που ο Θεός το χάρισε για να βοηθάει τον άνθρωπο και αν είναι μαζί του και ευχήθηκε να ξαναζήσουν όλοι οι άνθρωποι μαζί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση και το μπάνιο των αλόγων στη θάλασσα των Καλών Νερών και με παραδοσιακούς χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι στην παραλία των Καλών Νερών.

Στην τελετή συμμετείχαν ιππείς,  η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα , οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες . Κίτσιος, Ι. Τέας και Αθ. Μόρας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου Απ. Διανέλλος και Δ. Ραμματάς,   Τοπικοί Σύμβουλοι,   αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και της ς κ. ά.

Το έθιμο

Από τα τέλη του 17ου αιώνα οι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού.

Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία. Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών.

Οι κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές. Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας, για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους. Την αναβίωση του εθίμου του Αγιασμού των Αλόγων στην παραλία του χωριού διοργανώνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, σε συνεργασία με τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών, το Τοπικό Συμβούλιο Καλών Νερών και τους Συλλόγους της περιοχής.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση