Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αναφορά Κατερίνας Παπανάτσιου για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών του Δήμου Ν. Πηλίου
Αναφορά Κατερίνας Παπανάτσιου για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών του Δήμου Ν. Πηλίου

Αναφορά Κατερίνας Παπανάτσιου για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών του Δήμου Ν. Πηλίου

Στην νφορά της η βουλευτής επισημαίνει το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί του κεντρικού και νότιου Πηλίου είναι αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι, γιατί βλέπουν για ακόμη μία χρονιά την καταστροφή της ς τους από τον δάκο και το γλοιοσπόριο. Παρόλο που εφαρμόστηκαν τα προγράμματα δακοκτονίας, εντούτοις η προσβολή από το δάκο κυρίως στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν μεγάλη. Αποτέλεσμα της καταστροφής αυτής είναι όλες οι ποσότητες του ελαιόκαρπου να οδηγούνται προς ελαιο ή ακόμη χειρότερα να σαπίζουν στο έδαφος, αφού η πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου καθιστά ασύμφορη τη συλλογή του και οδηγεί σε τραγική οικονομική δυσχέρεια τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής .

Επίσης αναφέρει ότι επειδή στο Νότιο υπάρχει μονοκαλλιέργεια της ελιάς, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό η άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από την καταστροφή του προϊόντος από το δάκο και το γλοιοσπόριο, με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, η άμεση εφαρμογή της αποθεματος ελαιολάδου με ικανοποιητική τιμή ενίσχυσης ανά κιλό λαδιού στον ελαιοπαραγωγό, καθώς και η άμεση κινητοποίηση φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ελαιουργικοί συνεταιρισμοί, αγρότες για την εξεύρεση των αιτιών δακοπροσβολής τα τελευταία χρόνια.

Η κ. ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερωθεί σχετικά με την απάντηση που θα δοθεί στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, καθώς και για τις ανάλογες ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να λυθεί το ζήτημα.

"Αλιεύοντας" την είδηση