Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Άμεση αποζημίωση για ζημιές σε ελαιόδεντρα Νοτίου Πηλίου λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας
Άμεση αποζημίωση για ζημιές σε ελαιόδεντρα Νοτίου Πηλίου λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας

Άμεση αποζημίωση για ζημιές σε ελαιόδεντρα Νοτίου Πηλίου λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας

Άμεση οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ζητά ο δήμαρχος Μιχ. , από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιο  Λιβανό,  μετά τις ζημιές σε ελαιόδεντρα λόγω της πρόσφατης ς.

Στην επιστολή αναφέρεται: ” Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

καταρχήν θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ευχές μας για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στις απ και θα συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις, ώστε να επιτευχθεί μία προοπτική ς στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Με το παρόν υπόμνημα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα από την πρόσφατη που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή του Νομού Μαγνησίας.
Στις περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του, αλλά και από την πλευρά του Αιγαίου έχουν προκληθεί πολλά σπασίματα σε ελαιόδεντρα και υπάρχουν περιοχές που η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Συγκεκριμένα οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές είναι οι παρακάτω :
1. Δ.Ε. ΣΗΠΙΑΔΟΣ
◦ Κοινότητα Λαύκου
◦ Κοινότητα Προμυρίου
◦ Κοινότητα ς

2. Δ.Ε. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ
◦ Κοινότητα Αργαλαστής
◦ Κοινότητα Ξινόβρυσης
3. Δ.Ε. ΑΦΕΤΩΝ
• Κοινότητα Αφετών
• Κοινότητα Καλαμακίου
• Κοινότητα Λαμπινούς
• Κοινότητα Νεοχωρίου
• Κοινότητα ς

Ήδη για όλες τις παραπάνω περιοχές έχουν γίνει σχετικές αναγγελίες μέσω του ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση των ζημιών μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)
Οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιο του Νοτίου Πηλίου, όπως :
1. Η έξαρση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το γλοιοσπόριο της ελιάς στην περιοχή, απόρροια τόσο των καιρικών συνθηκών (πολλές βροχές το φθινόπωρο), όσο και της μεγάλης προσβολής από τον δάκο. Το που θα παραχθεί από μολυσμένους καρπούς είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένης ποιότητας.
2. Η μειωμένη παρ της πρόσφατης ελαιοκομικής περιόδου που παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
3. Η εξαίρεση της βρώσιμης ελιάς Πηλίου – Αμφίσσης από την οικονομική στήριξη λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών τόσο του Δήμου μας, όσο και ολόκληρης της Μαγνησίας, από τη στιγμή που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση