Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Άμεση αποζημίωση για ζημιές σε ελαιόδεντρα Νοτίου Πηλίου λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας
Άμεση αποζημίωση για ζημιές σε ελαιόδεντρα Νοτίου Πηλίου λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας

Άμεση αποζημίωση για ζημιές σε ελαιόδεντρα Νοτίου Πηλίου λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας

Άμεση οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου οτίου Πηλίου, ζητά ο δήμαρχος Μιχ. Μιτζικός, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιο  Λιβανό,  μετά τις σε ελαιόδεντρα λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Στην επιστολή αναφέρεται: ” Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

καταρχήν θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ευχές μας για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις και θα συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις, ώστε να επιτευχθεί μία προοπτική ς στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα ς της οικονομίας μας.
Με το παρόν , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις μεγάλες στα ελαιόδεντρα από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή του ομού .
Στις περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του, αλλά και από την πλευρά του Αιγαίου έχουν προκληθεί πολλά σπασίματα σε ελαιόδεντρα και υπάρχουν περιοχές που η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Συγκεκριμένα οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές είναι οι παρακάτω :
1. Δ.Ε. ΣΗΠΙΑΔΟΣ
◦ Κοινότητα Λαύκου
◦ Κοινότητα Προμυρίου
◦ Κοινότητα Μηλίνας

2. Δ.Ε. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ
◦ Κοινότητα Αργαλαστής
◦ Κοινότητα Ξινόβρυσης
3. Δ.Ε. ΑΦΕΤΩΝ
• Κοινότητα Αφετών
• Κοινότητα Καλαμακίου
• Κοινότητα Λαμπινούς
• Κοινότητα Νεοχωρίου
• Κοινότητα Συκής

Ήδη για όλες τις παραπάνω περιοχές έχουν γίνει σχετικές αναγγελίες μέσω του ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση των ζημιών μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)
Οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί του Νοτίου Πηλίου, όπως :
1. Η έξαρση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το γλοιοσπόριο της ελιάς στην περιοχή, απόρροια τόσο των καιρικών συνθηκών (πολλές βροχές το φθινόπωρο), όσο και της μεγάλης προσβολής από τον δάκο. Το λάδι που θα παραχθεί από μολυσμένους καρπούς είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένης ποιότητας.
2. Η μειωμένη παραγωγή της πρόσφατης ελαιοκομικής περιόδου που παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
3. Η εξαίρεση της βρώσιμης ελιάς Πηλίου – Αμφίσσης από την οικονομική στήριξη λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών τόσο του Δήμου μας, όσο και ολόκληρης της , από τη στιγμή που η αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς.”

"Αλιεύοντας" την είδηση