Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το Ολοκαύτωμα της Δράκειας: «Δεν ξεχνάμε»
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το Ολοκαύτωμα της Δράκειας: «Δεν ξεχνάμε»

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το Ολοκαύτωμα της Δράκειας: «Δεν ξεχνάμε»

Εβδομήντα επτά χρόνια πριν, στις 17 Δεκεμβρίου του 1943, δυνάμεις των Ες-Ες εισέβαλαν στη και αιχμαλώτισαν τους άμαχους του χωριού ως αντίποινα για την επίθεση που είχαν δεχθεί από αντάρτες. Δε σταμάτησαν όμως εκεί. Την επομένη, στις 18 Δεκεμβρίου εκτέλεσαν 118 ,  βάφοντας κόκκινο με το αίμα των αθώων το ρέμα και κατέστρεψαν 58 από τα συνολικά 350 σπίτια του χωριού.

Μόλις πέντε ημέρες μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, έμελλε να είναι η που θα αντίκριζε το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο του Γερμανού κατακτητή και θα καταγραφόταν ως μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του ναζισμού.

Η Δράκεια ανακηρύχθηκε «Μαρτυρικό Χωριό» και οι πολίτες της Μαγνησίας τιμούμε κάθε χρόνο τη μνήμη των ηρώων, δεν ξεχνάμε και κρατούμε ζωντανή και άφθαρτη στη μνήμη μας τη θυσία τους με αίσθημα ευγνωμοσύνης, αλλά και καθήκοντος για διαρκή επαγρύπνηση ώστε να μη βιώσουμε ποτέ ξανά τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού. Αυτή τη χρονιά, η έκτακτη υγειονομική συγκυρία της πανδημίας δε μας επιτρέπει να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής στους ήρωες νεκρούς μας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, αυτό όμως δεν απομειώνει στο ελάχιστο τη σημασία της ημέρας και των διδαγμάτων της.

Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Εμείς οι , φέροντας ανεξίτηλες στο dna μας τις τραγικές μνήμες του ναζισμού, οφείλουμε να απομονώνουμε τους σύγχρονους υμνητές του που επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό, εκμεταλλευόμενοι δυσχερείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, για να καλλιεργήσουν τα δεινά του τος.

Ειδικά σήμερα, που οι νοσταλγοί του φασισμού – ναζισμού κάνουν απειλητικά την εμφάνιση τους όχι μόνο στη χ μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου πάνω στις αρχές της ς, της ισότητας, της ισονομίας, της κοινωνικής Δικαιοσύνης και της ς κρίνεται επιτακτική περισσότερο από ποτέ.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση