Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά
Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά

Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά

 

Αγιασμός των αλόγων στα θα γίνει  την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και παράλληλα θα  αναβιώσει και φέτος το παραδοσιακό έθιμο   στο πλαίσιο της κινητής γιορτής (39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα) της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού.

Μεγάλος αριθμός αλόγων και   ιππέων αναμένεται να συγκεντρωθεί,  όπως κάθε χρόνο στο χωριό  και να ακολουθήσει το των παραδοσιακών εκδηλώσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους . «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». Οι περισσότεροι μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμως ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα . Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού  Μαγνησίας για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων είναι στις 11:30 και το το ακόλουθο:

i .Άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως.

  1. Αγιασμός από τον μητροπολίτη Δημητριάδος   Ιγνάτιο και των αλόγων.

iii. Απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς από τον μητροπολίτη Δημητριάδος.

  1. Λήξη θρησκευτικού μέρους εκδήλωσης
  2. Παρέλαση Αλόγων
  3. Παραδοσιακού χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας ‘ο ' και Μπελεγρίνου Μηλεών

viii. Λαϊκό πανηγύρι με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας του παραδοσιακού τραγουδιού Χαράς Βέρα.

"Αλιεύοντας" την είδηση