Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄
Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄

Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄

Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά έγινε σήμερα Πέμπτη 6 Ioυνίου 2018, από τον Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄.

Παράλληλα αναβίωσε και φέτος το παραδοσιακό έθιμο, στο πλαίσιο της κινητής γιορτής (39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα), της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού.

Μεγάλος αριθμός αλόγων και ιππέων συγκεντρώθηκε, όπως κάθε χρόνο στο χωριό και ακολούθησε το των παραδοσιακών εκδηλώσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε στις 11:30 με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως σε άμαξα, στη συνέχεια τελέστηκε αγιασμός και φωτισμός των αλόγων.

Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς , παρέλαση αλόγων, παραδοσιακοί χοροί  και λαϊκό πανηγύρι.

Η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε: “Ο αγιασμός των αλόγων είναι ένα έθιμο που θέλουμε να το κάνουμε γνωστό στα πέρατα της γης . . Ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω πως στο εξής σε καλή συνεργασία με τον Δήμο Νοτίου Πηλιου θα πετύχουμε έναν στόχο που θα δώσει στους πολίτες του κόσμου να καταλάβουν πως σε αυτή τη γωνιά της γης όλα είναι εφικτά, γιατί είναι αυθεντικά και δεν προέρχονται από στημένα φολκρολ. Με την σφραγίδα της ψυχής εθελοντών γίνονται όλα και εθελοντές πρώτοι είμαστε εμεις σε αυτή την προσπάθεια! Συγχαρητήρια στους συμμετάσχοντες , στους διοργανωτές και ευλογία μεγάλη για εμας και τον τόπο ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Πατριάρχη της αγάπης!”

Το έθιμο

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». Οι περισσότεροι μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμως ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση