Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά
Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά

Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά

Αγισμός των λόγων στα Καλά Νερά έγινε σήμερα  Πέμπτη 17 Μαΐου και παράλληλα  αναβίωσε και φέτος το παραδοσιακό , στο πλαίσιο της κινητής ς (39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα), της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού.

Μεγάλος αριθμός αλόγων και   ιππέων  συγκεντρώθηκε,  όπως κάθε χρόνο στο χωριό  και  ακολούθησε  το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε  στις 11:30 με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως σε άμαξα, στη συνέχεια τελέστηκε αγιασμός  και φωτισμός των αλόγων.

Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών δώρων στους , παρέλαση αλόγων, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας ‘ο ' και Μπελεγρίνου Μηλεών και λαϊκό με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας του παραδοσιακού τραγουδιού Χαράς Βέρα.

Το

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». Οι περισσότεροι μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμως ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού  ς για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση