Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Μια δεκαετία ζωής και δράσης ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης»
Μια δεκαετία ζωής και δράσης ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης»

Μια δεκαετία ζωής και δράσης ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης»

Μία δεκαετία ς και δράσης   συμπληρώνει φέτος ο των Απανταχού Μακρυραχιωτών που ιδρύθηκε το 2008 . Ιδρύθηκε από την αγάπη των ανθρώπων που έλκουν καταγωγή από τη Μακρυράχη, με σκοπό της ίδρυσής του τη συνένωση και τη κοινής συνείδησης καταγωγής.

Ο φέρει τον διακριτικό τίτλο προς τιμήν του Μακρυραχιώτη ευεργέτη του χωριού και δραστηριοποιηθέντα «Πηλιορείτη εν Αιγύπτω».

Ο Γεώργιος Κανισκέρης γεννήθηκε το 1857 στη Μακρυράχη. Βρέθηκε από μικρός στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τεχνίτης αρχικά, επιτυχημένος έμπορος αργότερα και κατόπιν ιδρυτής δύο εκκοκκιστικών εργοστασίων βάμβακος, μετά την επιτυχημένη πορεία του, ευεργέτησε όχι μόνο το χωριό του (Κανισκέρειον Παρθεναγωγείον, συντήρηση γιατρού και δασκάλου), την του με έργα σε διάφορες πόλεις (Ορφανοτροφείο Βόλου, βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, δρόμοι, εκκλησίες, πλατείες), αλλά και την Αλεξάνδρεια με την ίδρυση του «Κανισκέρειου Ορφανοτροφείου Αισχύλου – Αρίωνος» με τρισυπόστατο ναό.

Επίσης κληροδότησε διάφορα ποσά σε ομογενή και ιθαγενή φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αλεξάνδρεια και στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Τιμήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση με τον ασημένιο Σταυρό του Σωτήρος και από την εκκλησία των Ιεροσολύμων με τον Σταυρό του Πανάγιου Τάφου. Πέθανε το 1929 στην Αλεξάνδρεια.

 

Σκοπός και δράσεις
Η ενασχόληση με τη μελέτη, τη διάσωση, την και αξιοποίηση του τοπικού πολιτισμού (λαϊκή παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονη ), καθώς και η δημιουργία διαύλων σύνδεσης των Μακρυραχιωτών με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι, αποτελεί βασικό μέλημα του Συλλόγου.

Για την επίτευξη των σκοπών του, ο Σύλλογος αναπτύσσει δραστηριότητες, όπως διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, διαλέξεων, συζητήσεων, ψυχαγωγικών, αλλά και θεματικών εκδηλώσεων.

Επίσης δεν ξέχασε να δημιουργήσει και τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο Βόλου για κάλυψη των αναγκών των μελών του και όχι μόνο.

Η βασική θεματική εκδήλωση είναι αυτή που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού. Πολλά θέματα έχουν παρουσιαστεί, όπως η «Ιστορία της Μακρυράχης στο πέρασμα του χρόνου», αναφορά στα βότανα της περιοχής, οικιακή οικονομία με τη «σ'νέμπασ΄(η), δηλ. αποθήκευση – συντήρηση προϊόντων για τον χειμώνα. Με την εκδήλωση «του νερού οι ιστορίες» κατεγράφησαν οι πηγές του χωριού, αλλά και με την αναφορά στις «εκκλησίες, ξωκλήσια και πίστη στη Μακρυράχη» έγινε η γνωριμία με τον θρησκευτικό πλούτο του τόπου. Το αφιέρωμα στους «λαϊκούς οργανοπαίχτες», έφερε σε επαφή με την κοινωνική του χωριού. Οι οργανοπαίχτες, αυτοδίδακτοι συνήθως, ήταν οι πρωταγωνιστές κάθε εκδήλωσης συνοδεύοντας εκδηλώσεις αρραβώνων, γάμους ή έθιμα.

Η φετινή εκδήλωση είχε αναφορά στην παραλία των Αγίων Σαράντα, στον ρόλο που είχε στη ζωή του χωριού σε παλιότερες και δύσκολες εποχές, αλλά και πώς οι άνθρωποι αργότερα, ζούσαν εναλλακτικά, χρησιμοποιώντας ως τόπο διακοπών την αγαπημένη παραλία.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση του Συλλόγου είναι η διάνοιξη των μονοπατιών. Με τη βοήθεια των μελών του Συλλόγου, του Π.Σ. Μακρυράχης, των νέων του χωριού, την εμπειρία των ανθρώπων του ΕΟΣ Βόλου, αλλά και την καθοδήγηση των μεγαλύτερων του χωριού, οι οποίοι γνωρίζουν ξεχασμένες διαδρομές, μονοπάτια καθαρίστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και περπατήθηκαν. Έτσι ο περιπατητικός τουρισμός στη Μακρυρράχη γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα, με τελικό σκοπό τη χαρτογράφηση των μονοπατιών.

Ήδη πολλοί σύλλογοι οργανώνουν τις εκδρομές τους στο όμορφο βουνό και καταλήγουν στην πλατεία του χωριού για ξεκούραση κάτω από τον 500 ετών πλάτανο.

Μια ιδιαίτερη και πολύ επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε ο Σύλλογος στις αρχές του Οκτώβρη, με αναφορά στα μανιτάρια.

"Αλιεύοντας" την είδηση