Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Περιεκτικότητα σε υδράργυρο μεγαλύτερη της οριζόμενης στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ
Περιεκτικότητα σε υδράργυρο μεγαλύτερη της οριζόμενης στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ

Περιεκτικότητα σε υδράργυρο μεγαλύτερη της οριζόμενης στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ

Περιεκτικότητ σε υδράργυρο μεγλύτερη της οριζόμενης από την σχετική ΚΥΑ, έδειξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο δείγμα του φορτίου με προορισμό την , που μπλόκαρε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, την Κυριακή των Βαΐων. Όσον αφορά στη σύσταση του υλικού, προέκυψε ότι αποτελείται από πλαστικό σε ποσοστό 75 – 80%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Κατόπιν αυτών, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, έδωσε εντολή όπως η αρμόδια υπηρεσία προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα ΑΕΠΟ του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις της η κα. Κολυνδρίνη τόνισε εξάλλου: «για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών και για αυτό δεν θα ανεχτεί καμία παράνομη πράξη που επιβαρύνει το περιβάλλον και θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις».

Συγκεκριμένα, στην σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. αναφέρονται τα εξής:«Ανακοινώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία της, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, μετά από εντολή της αντιπεριφερειάρχη κα. Κολυνδρίνη, στις αποθήκες της , αλλά και σε φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε συσκευασμένα δεμάτια από το στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ανάλυσης και αφού πραγματοποιήθηκε διαίρεση της μετρηθείσας από το εργαστήριο τιμής της Διαμέσου περιεκτικότητας σε υδράργυρο με τη χαμηλότερη τιμή της Θερμογόνου Δύναμης (3 MJ/Kg ) ώστε αυτή να προσδιοριστεί σε τιμές mg/MJ, το δείγμα κατατάσσεται σε μεγαλύτερη κλάση (Κλάση 4 ως προς την Διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο) απ' όσα ορίζονται στην ΚΥΑ οικ.56366/4351/2014 (ΦΕΚ Β3339/12.12.2014).

Όσον αφορά στη σύσταση του συγκεκριμένου δείγματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα χημικού διαπιστευμένου εργαστηρίου, αυτό αποτελείται από 15-20% χαρτί, 75-80% πλαστικό και από 5-10% λοιπά υλικά (υφάσματα, ξύλο και οργανικά)».

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Με τα επίσημα αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, απεδείχθη αυτό που ισχυρίζονταν η Επιτροπή Πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας όλες αυτές τις ημέρες. Ότι το υλικό που ξεφόρτωσαν τα 2 πλοία στο λιμάνι της ΑΓΕΤ την 1 και 2 Απριλίου , ήταν σχεδόν όλο πλαστικό! Περιμένουμε τώρα το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, την Ένωση Εργαζομένων στις τσιμεντοβιομηχανίες και την Ένωση Βιομηχάνων Θεσσαλίας, να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου γιατί έβαλαν πάνω από την υγεία των πολιτών τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Την κύρια συγνώμη όμως πρέπει να ζητήσει ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος γιατί επέτρεψε την παράνομη «πειραματική» καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, υπονομεύοντας την υγεία των πολιτών του Βόλου. Είχαμε καλέσει στις 3/4/ τον κ. Φάμελλο (αρ. πρωτ. 19986/1614/4-4-18), τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό (αρ. πρωτ. 756/4-4-18),, αλλά και τον προϊστάμενο της ς Βόλου, να απαγορέψουν την καύση του υλικού που ξεφόρτωσαν τα πλοία αυτά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων του υλικού που, κατά τα φαινόμενα ήταν, κατά κύριο λόγο πλαστικό, πράγμα που δεν έγινε. Επομένως με την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ όλο αυτό το διάστημα, έχει τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει, έστω και τώρα, να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΓΕΤ. Ο κ. Φάμελλος οφείλει να ανακαλέσει αμέσως την ΑΕΠΟ που εξέδωσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 η οποία δίνει την άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει 200.000 τόνους RDF, το οποίο, όπως απεδείχθη, δεν είναι τελικά RDF. Τα σκουπίδια μάλιστα όταν καίγονται στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανιών είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα ο κ. Φάμελλος, μετά την ανάκληση της ΑΕΠΟ οφείλει να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου υποβάλλοντας και την παραίτησή του.

Όπως έχουμε ξαναπεί η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», χάρη στον αγώνα της Επιτροπής Πολιτών. Δεν μπορεί επομένως να είναι τιμητής αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εργαστηρίων (τα αποτελέσματα που δίνει η ίδια και πληρώνει η ίδια, είναι άραγε πιο αξιόπιστα;) και να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων. Είναι υπόλογη στη τοπική κοινωνία γιατί δεν διστάζει, προκειμένου για τα κέρδη, να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ελπίζουμε ότι η Βόλου θα δώσει εντολή στο και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας να δώσουν στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και την Επιτροπή Πολιτών τα έγγραφα με τα οποία διακινήθηκε το υλικό που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν RDF, αλλά σχεδόν εξ ολοκλήρου πλαστικό. Αν λοιπόν στα σχετικά τιμολόγια και δελτία αποστολής αναφέρεται ως RDF, η ΑΓΕΤ έχει διαπράξει «σκαστή» παρανομία και έχει σοβαρές διοικητικές και ποινικές ευθύνες. Οι μεγαλύτερες όμως ευθύνες της είναι ηθικές απέναντι σε μια πόλη τουλάχιστον 140.000 κατοίκων, όπως είναι ο Βόλος.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση