Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Παρουσιάστηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νοτίου Πηλίου
Παρουσιάστηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις  του Νοτίου Πηλίου

Παρουσιάστηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νοτίου Πηλίου

Σε  στο “Ξενία” Βόλου

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στο Ξενοδοχείο «ΞΕΙΑ» Βόλου, η του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», με τίτλο: «ΟΙΩΝ…ΓΕΥΣΕΙΣ», όπου παρουσιάστηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις  του Νοτίου Πηλίου.

Με τη δράση αυτή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της νέας χρονιάς της «Μαγνήτων Κιβωτού», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους,  «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Λόγω του πλήθους των προτάσεων για δράσεις και εκδηλώσεις, που δε στάθηκε δυνατό να ολοκληρωθούν τον προηγούμενο χρόνο, συνεχίζονται το Θεματικό έτος για τον πολιτισμό των Γεύσεων,  πάντοτε σε συνεργασία με  φορείς από την περιοχή μας, αλλά και εκτός Μαγνησίας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του εκλεκτού κρασιού, να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ασύρτικου και τη δυναμική των terroir της Σαντορίνης, αλλά και των ποικιλιών του Νοτίου Πηλίου μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής.

Το Ξενοδοχείο Ξενία, όπως πάντα προετοίμασε άψογα το χώρο της εκδήλωσης και επέλεξε εξαιρετικές γεύσεις για να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία των δοκιμαζόμενων κρασιών.

Τιμώμενο πρόσωπο ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός από την Σαντορίνη, που παρουσίασε τα προϊόντα του παγκοσμίως γνωστού αμπελώνα της Σαντορίνης προβάλλοντας ταυτόχρονα ανέκδοτες φωτογραφίες της οινικής πορείας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ο τίτλος της παρέμβασής του ήταν:

«Ο Αμπελώνας της  Σαντορίνης και τα προϊόντα του στην πορεία του χρόνου». Επίσης αναφέρθηκε στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου της περιοχής Νοτίου Πηλίου και η σχέση τους με τις αντίστοιχες της Σαντορίνης, διαπιστώνοντας πως πρέπει να συνεχίσει το Πήλιο να καλλιεργεί ντόπιες ποικιλίες και όχι να στραφεί στις διεθνής.

Ο οινολόγος Ανδρέας Πατιστής, η νέα γενιά  από του «Βιολογικούς Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή», αναφέρθηκε στις καλλιεργούμενες ποικιλίες και  ανέλυσε στο κοινό την ποιότητα των προϊόντων, τις «ετικέτες» του Οινοποιείου του και την προοπτική των προϊόντων για το άμεσο μέλλον. Ανέφερε ότι το κλίμα του Νοτίου Πηλίου ευνοεί την ανάπτυξη αμπελώνων γιατί επηρεάζεται από τους υγρούς ανέμους που φυσούν από το , με αποτέλεσμα να έχουν οι ανατολικές πλαγιές πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο ψυχρούς χειμώνες από τις δυτικές. Και με τη διαπίστωση ότι στη χαμηλότερη ζώνη του βουνού επικρατεί τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ήπιο και βροχερό χειμώνα αλλά παρατεταμένο και ξηρό καλοκαίρι, που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών.

Τέλος ανέφερε ότι το οινοποιείο εξελίσσεται συνεχώς και υπάρχει ένας μικρός μεν αλλά πολύ προσεγμένος χώρος που υποδέχεται τους επισκέπτες, ενώ έχει επιπλέον δημιουργηθεί υπόγειο κελάρι, όπου έχουν αρχίσει πειράματα για παλαίωση του ερυθρού κρασιού σε βαρέλια.

Ο Θοδωρής Καριπίδης από το «Κτήμα Μηλέα», αναφέρθηκε στην ιστορία της Οικογένειας από τα Βούναινα Καρδίτσας, καταθέτοντας ότι ο πατέρας του Λάζαρος, αναζητώντας συγκεκριμένους μικροκλιματικούς και εδαφολογικούς συνδυασμούς, οδηγήθηκε στη περιοχή του Νοτίου Πηλίου,  ένα τόπο εκπληκτικής ομορφιάς και ιστορίας. Στην άκρη της Αργαλαστής, στη περιοχή Μηλέα, βρήκε ακριβώς αυτό που αναζητούσε και ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ενιαίου αμπελώνα. Με μεγάλο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και δίνοντας έμφαση στη βιολογική διαχείριση του κτήματος, ο Λάζαρος δημιούργησε ένα αμπελώνα υψηλών προδιαγραφών με στόχο τη δημιουργία κρασιών εξαιρετικής ποιότητας.

Τώρα πλέον ο Θοδωρής με τον αδελφό του, φροντίζουν για την προβολή και διακίνηση των προϊόντων του Αμπελώνα.

Ο Νίκος Ρακής από τους «Αμπελώνες Ρακή», αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο μικρό Ελληνικό οινοποιείο που παράγει ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Αναφέρθηκε και στην ιστορία της επιχείρησης, που έχει την  αρχή της  στον δάσκαλο Ευστάθιο Ρακή, που στις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι το έτος 1945, πέρα από τα καθήκοντά του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την αμπελουργία και με την παραγωγή του κρασιού. Στη συνέχεια και ο γιός του Κωνσταντίνος Ρακής ο οποίος υπηρέτησε γιατρός στα χωριά του Νοτίου Πηλίου για πολλά έτη, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την τέχνη της παραγωγής κρασιού. Από το 1990 η νέα γενιά της οικογένειας άρχισε να φυτεύει το πρώτο  αμπέλι με κλώνους από ένα παλιό αμπέλι της οικογένειας. Σήμερα η οικογένεια διαθέτει 50 στρέμματα αμπελώνες, ενώ στα τέλη του 2015 δημιουργήθηκε και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο για ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Σημαντική ήταν η καταληκτική παρέμβαση του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, προέδρου του φορέα, ο οποίος ανέφερε:«Στη χριστιανική θρησκεία ο Θεός παρουσιάζεται ως αμπελουργός, και η Εκκλησία ως άμπελος. Το Μυστήριο του Ευλογημένου Άρτου και Οίνου, αποτελεί φανέρωση της Θείας Κοινωνίας και γι' αυτό χρειάζεται να ωριμάσουμε και πνευματικά, ώστε να δούμε τι κρύβεται μέσα σε αυτήν. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση του οίνου», τόνισε με εμφατικότητα.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας της «Μαγνήτων Κιβωτού», είναι να αναδείξει τα οινικά προϊόντα της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, δόθηκε η δυνατότητα στους πολυάριθμους επισκέπτες  να γνωρίσουν τους Πηλιορείτες οινοποιούς, να τους ακούσουν να καταθέτουν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάζουν την ποιότητα των κρασιών τους, που τα γεύτηκαν πλουσιοπάροχα,  αλλά και τις προοπτικές των παραγόμενων προϊόντων τους.

«Τυφλή» γευσιγνωσία των παρουσιαζόμενων κρασιών, πραγματοποίησαν ο οινολόγος της «Κάβα ΟΙΝΟΜΑΘΕΙΑ», Βασίλειος Κατσάρος και ο νέος οινοχόος (Sommelier) του εστιατορίου «ΚΡΙΤΣΑ» στην Πορταριά, Παναγιώτης Καπουρνιώτης και τα τα γνωστοποίησαν στους οινοποιούς.

Στο τέλος, μετά από κλήρωση, αναδείχθηκαν τέσσερις τυχεροί, που έλαβαν από τρεις φιάλες  κρασιού επιλογής, με υπογραφή του κάθε παραγωγού.

Ανάμεσα στους πολυάριθμους επισκέπτες του Ξενία, ήταν πολλοί φίλοι των παρουσιαζόμενων οινοποιών, ξενοδόχοι, εστιάτορες, γεωπόνοι, γευσιγνώστες και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνς Βασίλειος Χατζόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας, ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ενώ επιστολές έστειλαν , η πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η » και για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναδείξει και άλλες επιχειρήσεις παραγωγής οινικών προϊόντων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση